Akıllı saat devrimi başlıyor

Akıllı saatler son birkaç yıldır teknoloji dünyasına damgasını vurdu. Yapabilecekleri, faydaları, kullanım kolaylığı, zorluğu, işe yarayıp yaramayacağı tartışıladursun Google şimdiye kadar giyilebilir cihazlar konusundaki en büyük adımı attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mart ayında ilk kez duyurduğu Android Wear platformu ile giyilebilir cihazlara bir standart getirmeyi amaçlayan Google, şimdiye kadar gördüğümüz pahalı saatlere kaliteli ve uygun fiyatlı bir alternatif olmak istiyor. Kullanıcılara ve geliştiricilere Android’de gördükleri özgürlüğü yaşatmak isteyen şirket, Android Wear ile telefonunuzdaki uygulamaları bileğinize taşımanın peşinde. Telefonunuza gelen bildirimler, uyumlu saat uygulaması olduğu takdirde anında bileğinizde de görünecek. 

Öncelikli amacı Google Now uyarılarını ve telefon bildirimlerini bileğinize getirerek, telefonunuzu daha az cebinizden çıkartmak olan Android Wear’da sesli komutların yeri de çok büyük. “Ok Google” komutuyla saati uyandırarak, sisteme uygulama açmaktan, sesli web araması yapmaya, SMS göndermeye kadar birçok işlem yaptırılabiliyor. İçeriği öne çıkarmak isteyen Google, Android Wear ile bildirimlere de büyük önem yüklemiş. Yeni gelen bildirimler bulunduğunuz ekranda sürekli değişen dinamik bir yapıda hareket etmekle beraber, mümkün olduğunca az okuma ile fazla bilgi verme amaçlanıyor. Örneğin saat uyku modundayken gelen bir haber bildirimi, siyah beyaz ekranda sadece başlık olarak görünürken, saat uyandırıldığında renkli bir şekilde içerik gösteriliyor. 

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Google I/O Geliştirici Konferansı’nda resmen özellikleri paylaşılan Android Wear’a ait 3 de saat gösterildi. Mart ayında yapılan Android Wear duyurusunun ardından LG G Watch ve Motorola Moto 360 saatleri ön plana çıkmış ve haklarında bazı bilgiler sızmıştı. Şimdi bu bilgiler detay ve doğruluk kazanırken yanlarına bir de Samsung Gear Live akıllı saat eklendi. LG G Watch ve Samsung Gear Live belli ülkelerde satışa çıksa da Moto 360 için henüz bir tarih söylenmedi. Şimdi saatlerin özelliklerini tek tek inceleyelim: 

LG G Watch 

LG G Watch, Android Wear platformunun duyurulmasının ardından çıkacağı açıklanan ilk saatti. Olabildiğince sade olan saatin üzerinde herhangi bir tuş bulunmuyor. Ekranı kare ancak alt kısmı biraz kavisli, bu da saatin bileği rahatsız etmemesini sağlıyor. Kordonu değiştirilebilen G Watch, 9.95 mm kalınlığında ve ağırlığı ise 63 gram. 

Saatin 1.6 inç, siyah veya beyaz seçenekleriyle satılacak çelik bir ekranı bulunuyor. 280×280 piksel çözünürlüğe sahip ekranda LG’nin kendi IPS paneli bulunuyor. Ekranın alt kısmında ise 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon 400 işlemci, 512 MB RAM, 4 GB depolama alanı ve 400 mAh batarya söz konusu. Bluetooth 4.0 üzerinden çalışan saat ek olarak suya ve toza dayanıklı bir yapıya sahip. 

Moto 360 

Birkaç ay öncesinde duyurulan Moto 360, şık tasarımı ve daha önce gördüğümüz akıllı saatlerden farklı yapısıyla teknoloji çevrelerinden büyük ilgi toplamıştı. Tam olarak daha önceki tanıtımlarda gösterilenin aynısı olarak çıkan saat, teknoloji meraklılarının içini rahatlatırken, oldukça da heyecanlanmalarına sebep oldu. 

Ekranı oldukça net, parlak ve canlı olan Moto 360’ın yuvarlak ve şık tasarımı, sokağa çıktığınızda garip bakışlar almamanızı sağlayacak kadar gerçek bir saatmiş izlenimi veriyor. Moto 360, akıllı olmayan eşdeğer bir saat ile yakın bir ağırlığa sahip. Varsayılan saat arayüzü ekrandayken, saatin akıllı olduğu neredeyse hiç belli olmuyor. 

Moto 360, kola takıldığı zaman diğer akıllı saatler veya giyilebilir cihazlar gibi hissettirmiyor, her gün taktığımız saatimiz gibi doğal hissettiriyor. Yaz sonlarında satışa çıkması beklenen saat ile ilgili bunun dışında Google veya Motorola’dan bir duyuru yapılmış değil.