Akıllı televizyonlara Android dopingi

Akıllı televizyonlar pazarda yüzde 30 düzeyinde bir penetrasyon oranına ulaştı. İlk Android televizyonları pazara sunan Philips, Ambilight teknolojisi ve ilk kavisli televizyon modeliyle pazarda farklılaşmaya çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEVGİ DEMİRKALE

İSTANBUL - Yüzde 80'den fazla payıyla akıllı telefon pazarını domine eden Android platformunun kullanım alanı hızla genişliyor. Google tarafından geliştirilen işletim sistemi giyilebilir cihazlardan sonra akıllı telefonlarda da kullanılmaya başlandı. Bu ayın başında Berlin'de düzenlenen IFA tüketici elektroniği fuarında yeni Android televizyonlarını tanıtan Philips bu alana liderlik ediyor. Marka ilk Android televizyonunu bu yılın başında tanıtmıştı. Philips'in televizyon bölümü lisans haklarının büyük bir kısmını elinde bulunduran TP Vision şirketinin CEO'su Nico Vernieuwe, Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada Android televizyon modellerinin kendilerine pazarda önemli bir avantaj sağlayacağını söyledi. "Bunun birinci nedeni Android akıllı televizyon modelini pazara sunan ilk marka olmamız. İkinci nedeni ise Google ile sıkı bir işbirliğine sahip olmamız" diye konuştu. Markanın Android işletim sistemi ile akıllı televizyon modellerini iki noktada güçlendirmiş olduğu düşünülüyor. Bunlardan birisi uygwulamalar ve menüler arasındaki geçiş hızı, diğeri ise büyük çeşitlilik sunan uygulama sayısı. Philips, Android televizyonları için online müzik platformu Spotify ve ücretsiz online oyunlar sunan Online Games ile özel işbirliği de yaptı.

Vernieuwe'ın verdiği bilgilere göre dünya genelinde akıllı televizyonlarda penetrasyon yüzde 30 düzeyine ulaşmış durumda. Yönetici kendi Android televizyonlarıyla bu oranın daha hızlı bir şekilde artmasını beklediklerini belirtti. Philips'in IFA fuarında tanıttığı 3 yeni seriyle birlikte pazara sunmuş olduğu Android televizyon modeli sayısı 13'ü buldu. Vernieuwe, 2015'te piyasaya sürecekleri akıllı televizyonların önemli bir kısmının Android olacağını söyledi. Philips Ambilight olarak adlandırdığı, televizyondaki görüntüye göre değişen arka aydınlatma teknolojisiyle de sektörde farklılaşmaya çalışıyor. Ambilight teknolojisine sahip televizyon kullanan kişilerin yüzde 80'inin tekrar bu teknolojili televizyon almak istediğini söyleyen Vernieuwe, bu alanda yeni teknolojileri keşfetmeye devam ettiklerini ifade etti.

Philips, IFA'da ayrıca yine Android işletim sistemi üzerinde çalışan, Ambilight teknolojisine sahip, Ultra HD görüntü kalitesi sunan ilk kavisli televizyonunu da tanıttı. Böylece marka bu alanda sayılı televizyon üreticisi arasına girmiş oldu.

Kavislinin bir tasarım tercihi olduğunu söyleyen Vernieuwe, "Kavisli televizyonların çok daha iyi bir deneyim sunduğuyla ilgili bir iddiamız yok. Ancak bazıları seviyor bu tarzı. Pazarda kalıcı olup olmayacağını zaman gösterecek" diye konuştu.

Pazarla ilgili genel değerlendirmelerde de bulunan Vernieuwe, geçtiğimiz yıldan bu yana pazarda giderek daha fazla yer alan ve mevcut teknoloji içinde en üstün görüntü kalitesini sunma iddiasında olan Ultra HD televizyonların henüz başlangıç aşamasında olduğunu ifade ederek, bu televizyonların dünya genelinde penetrasyonunun yüzde 10 düzeyinde olduğunun bilgisini paylaştı. Bu oranın bazı bölgelerde yüzde 5'e kadar düştüğüne de dikkati çeken Vernieuwe, "2015'te Android ve Ultra HD televizyonlar pazar için yeterli çekiciliği yaratacak" dedi.

Araştırmalara göre Türkiye'de her ay 800 kavisli televizyon satılıyor

Türkiye’deki televizyon pazarını değerlendiren TP Vision Türkiye Genel Müdürü Faruk Kocabaş, “2013’te Türkiye’de 3 milyonun biraz üzerinde televizyon satıldı. Bu televizyonların yüzde 60-70’i akıllı televizyon özelliğindeydi. Bu yıl, 3 milyon adedin biraz daha üzerinde satış olmasını ve akıllı televizyon oranının da yüzde 80’e çıkmasını bekliyoruz” dedi. Kocabaş, “Akıllı televizyon alan herkes ilk kullanımında bir kez internete girip neler yapabildiğine bakıyor. Ancak tekrar kullanımlarda aynı şeyi söyleyemiyoruz. Yine de Philips olarak tekrar kullanımların giderek arttığını gözlemliyoruz” diye konuştu. Kavisli televizyon pazarıyla ilgili de konuşan Kocabaş, “Türkiye’de her ay 800 kavisli televizyon satılıyor. Biz de Philips olarak burada bir ihtiyaç gördüğümüz için ilk kavisli televizyonumuzu pazara sunduk” dedi. Philips, yeni kavisli modelini de ekim ayı içinde satışa sunacak. Ürünün satış fiyatının 90009500TL aralığında olması bekleniliyor.