Akkuyu, 2,5 milyar dolar tasarruf ettirecek

Bakan Yıldız, Akkuyu nükleer santralinin kurulmasıyla Rusya'dan alınan doğalgazın azalacağını, 2,5 milyar dolarlık enerji maliyetinin düşeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'ya kurulacak nükleer güç santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesine (ÇED) tabi olmasını istediklerini bildirdi.

Yıldız, Mersin Akkuya'da nükleer santral kurulmasının, Rusya'dan yaklaşık 6 milyar metreküp daha az doğal gaz alımı anlamına geldiğini, bunun da bugünkü değerinin yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, BM himayesinde Ukrayna Hükümeti tarafından dün gerçekleştirilen "Nükleer Güvenlik ve Çernobil Kazasını Anma Konferansı"na giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin HES'lere çevreye zararından dolayı karşı çıkan kesimlerin bulunduğunu hatırlatması üzerine, HES'lerde hoyrat kullanılan az sayıda yatırım bulunduğunu, bundan hiçbir zaman kendilerinin de memnun olmadığını ancak genel olarak bakıldığında HES yatırımları ile yeşilin azalmadığını daha fazla yeşillendirme yapıldığını ifade etti.

Yeşil alanları artırdık

Muhalefetin zeytin ağaçlarının kesildiği yönünde iddiaların doğru olmadığını belirten Yıldız, daha önce 90 milyon adet olan zeytin ağacı sayısını 160 milyon adete çıkardıklarını kaydetti. Bütün yeşil alan oranının ise 3-5 katına çıktığına işaret eden Yıldız, yeşil alanların, ormanların, tabiat-kültür varlıklarının, sahillerin, kıyı şeridinin, tarım alanlarının Türkiye'nin zenginliği olduğunu ifade etti.

Bazı Avrupa ülkelerinde bir nehrin üzerinde 30-35 HES'in kurulduğu yerler bulunduğuna işaret eden Yıldız, kendilerinin özel sektörün yatırım yaparken, tahripte bulunmasına kesinlikle karşı çıktıklarını söyledi.

Rusya'ya bağımlılık azalacak

Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santral ile Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığının artacağı iddialarına da yanıt veren Yıldız, Mersin Akkuyu'ya nükleer santral kurulduğu zaman Rusya'dan alınmayacak gaz miktarının yaklaşık 6 milyar metreküp olacağını, bunun da bugünkü değeri ile 2,5 milyar dolar anlamına geldiğini söyledi.

Türkiye'nin enerji ithalatında Rusya'ya yüzde 70 oranında bağımlı olduğuna dönük iddiaların tamamen yanlış olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Böyle hesap olmaz. Türkiye toplam enerjide Rusya'ya yüzde 25-26 oranında bağımlı. Toplam üretilen elektriğin yarısı doğalgaz. Doğalgazın yarısını da Rusya'dan alıyoruz. Yani bu yüzde 50'nin yarısı demek. 2010 yılında 5 ülkeden aldığımız doğalgazın yarısı Rusya'dan. Burada, Türkçe'den Türkçeye tercümede sorun yaşıyoruz, rakamların sosyal ifadeye aktarılmasında sorun yaşıyoruz. Burada vatandaşa değil, kamuya suç buluyorum. Bunların vatandaşa daha iyi anlatılması lazım."

Akkuyu'nun ÇED'e tabi olmasını istiyoruz

Yıldız, bir soru üzerine nükleer müzakerelerde 5 büyük başlıktan birinin risklerin paylaşımı konusu olduğunu, bu konuda da Paris ve Viyana anlaşmasının tarafı olduklarını, sigorta, risklerin paylaşımı gibi konularda uluslararası yükümlülük neyse onun ödeneceğini ifade etti.

Bakan Yıldız bir başka soru üzerine de "Akkuyu'da kurulacak nükleer güç santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesine (ÇED) tabi olmasını istiyoruz" dedi.

Kalkınma yerli kaynaklarla mümkün olacak

Kullanılmayan her enerji kaynağının Türkiye'ye enerji ithalatı olarak döndüğüne dikkati çeken Yıldız, Türkiye'nin büyümesinin de ancak yerli kaynaklardan üretimi ile gerçekleşebileceğini ifade etti.

Türkiye'de bazı kesimlerin HES'lere, bazı kesimlerin nükleere karşı olduğunu belirten Yıldız, ancak bazı kesimlerin ise hem HES'lere hem rüzgara hem nükleere hem doğalgaza bütün enerji üretim kaynaklarına karşı olduklarını ama bunların yerine hiç bir alternatif üretmeyip elektrik kullanımına devam ettiğini söyledi.

Bakan Yıldız, "O zaman diyelim HES'lerle günlük 6 saatlik elektrik üretiliyorsa, bu kişiler 'ben buna karşıyım, gündüz 6 saat elektrik kullanmayacağım' demiyor. Elektrik kullanımdan vazgeçseler, tepkileri daha anlamlı olur. Hem HES'lere hem rüzgara hem nükleere doğalgaza karşılar. Ben bunları Türkiye'nin kalkınmasına tepki olarak algılıyorum" dedi.

Yenilenebilir enerji yatırımları tercih edilmeli

Doğalgaz yatırımlarının ısınma amaçlı kullanılması tarafında olduğunu belirten Yıldız, "Doğalgaz yatırımları öncelikli tercih ettiğim kaynak değil. Su, rüzgar, kömür, güneş yatırımları gibi yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları daha çok tercih edilmeli" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir