AKM'de ilerleme yok

Avdagiç, Kültür Sanat-Sen'i kültür merkezinin yenilenmesini engellemekle suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nin 16 Aralık 2009'da Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilenme projelerinin onaylandığı Koruma Kurulu kararını iptal ettiğini anımsatarak, "Mahkeme, kesin kararını vermiş ve ajansımız tarafından yürütülen AKM'nin onarımına ilişkin süreç kesin olarak durdurulmuştur. Böylece projenin gerçekleştirilmesiyle ilgili inisiyatif elimizden alınmıştır" dedi.

Avdagiç, AKM önünde yaptığı basın açıklamasında, "İster bunu 'meydanda metin okuma', ister 'meydan okuma' olarak kabul edin" diyerek, ajansın, AKM ile ilgili 2008 yılından bu yana yaptıklarını anlattı.

"Bu gerçekten bizim göz bebeğimiz, sonuçlandırma konusunda çok heyecan duyduğumuz, sonuç almayı arzu ettiğimiz bir projeydi. Süreç boyunca da çok ciddi enerji sarf ettiğimiz bir projeydi" diyen Avdagiç, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun'un, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda AKM başta olmak üzere Rami Kışlası Kütüphanesi ve Ayazağa Kültür Merkezi'nin yenilenmesi ve yapılandırılması için özel bir hesapta bütçe toplanacağını hüküm altına aldığını, finansal sağlayıcılar olarak da Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Özel İdaresi ile birlikte İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nı gösterdiğini anımsattı.

Tüm çalışmalar durdu

AKM'nin yenilenmesini sadece bir tadilat projesi olarak görmediklerini belirten Avdagiç, ajansın, İstanbul'un en önemli kültür ve sanat yapısı için sadece bir finansal sağlayıcı olarak konumlanmak istemediğini, AKM'nin dünya standartlarında bir kültür ve sanat merkezine dönüştürülmesi için gerekli tüm süreçlerin yürütmesinin sorumluluğunu aldığını ifade etti.

Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ajans arasında 8 Ekim 2008'de işbirliği protokolü imzalandığını anımsatan Avdagiç, şu bilgileri verdi:

"Protokolün imzalanmasını takiben, dünya standartlarında bir kültür merkezinin oluşturulması için AKM'nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu ile görüşmelere başlanmış, Tabanlıoğlu mimari projeyi bilabedel yapmayı önermiş ve buna ilişkin sözleşme 17 Ekim 2008'de imzalanmıştır. Murat Tabanlıoğlu'nun hazırladığı, AKM'nin mevcut mekanlarının ihtiyaçlar doğrultusunda fonksiyonlandırılmasını ve yenilenmesini içeren mimari proje 24 Aralık 2008 tarihinde bu projeyle birlikte diğer tüm uygulama projeleri ise 29 Mayıs 2009 tarihinde Koruma Kurulu'na onaylatılmıştır. Bu proje, AKM'nin günümüz teknolojileri ile donatılmasını, depreme karşı güçlendirilmesini, sahne performanslarının artırılmasını ve seyir imkanının yükseltilmesini hedeflemektedir. İzleyicilerin konforunu ve sanatçıların performansını artıracak düzeyde hazırlanmış projelerin tamamlanmasının ardından uygulanmasına yönelik 'İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Onarım, Güçlendirme ve Tesisat Sistemlerinin Yenilenmesi İşi' 29 Haziran 2009 tarihinde ihale edilmiştir. Teklif veren 14 firmadan, en avantajlı teklifi veren firma tespit edilerek, 22 Temmuz 2009 tarihinde sözleşme yapmak üzere davet edilmiştir. Ancak Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) tarafından AKM'nin avan projelerinin onaylandığı Koruma Kurulu kararının iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan dava sonucu İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nce yürütmeyi durdurma kararı aldığı 27 Temmuz 2009 tarihinde ajansa bildirilmiştir. Ajans, AKM'nin onarımıyla ilgili başlattığı her türlü çalışmayı durdurmak zorunda bırakılmıştır."

Sendika, uzlaşmaya rağmen davayı geri çekmedi

Şekib Avdagiç, ajansın AKM'nin İstanbul'un kültür ve sanat hayatındaki öneminin bilinciyle bu mekanın 2010 Avrupa Kültür Başkenti süreci içinde sanat hayatına kazandırılabilmesi için itirazlara konu olan değişiklik taleplerini görüşmek ve tarafları uzlaştırmak amacıyla Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, Devlet Opera Balesi Genel Müdürü, yürütmeyi durdurma kararı aldıran Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, ilgili meslek örgütleri temsilcileri, projeyi hazırlayan mimari büro temsilcilerini biraraya getirdiğini ve uzlaşma sağlandığını ifade ederek, bu doğrultuda revize edilen projenin Kültür ve Turizm Bakanlığına onaylatıldığını ve Koruma Kurulu'na sunulduğunu kaydetti.

Taraflar arasında uzlaşma sağlanabilmesine yönelik olarak sendikadan ve sanatçılardan gelen görüşler doğrultusunda projenin revize edilmesi, revize edilen projelerin Koruma Kurulu'nca değerlendirilebilmesi için yasal gereklilik nedeniyle sendikanın davadan geri çekilmesi konularında mutabık kalındığını anlatan Avdagiç, "Bu doğrultuda, uzlaşma sağlanmış olmasına rağmen Kültür Sanat-Sen, İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nde devam eden projenin iptali istemiyle açtığı davayı geri çekmemiş ve bu sebeple de Koruma Kurulu projeyi değerlendirmeye almamıştır" dedi.

Şikayet edenler ve sebep olanlar

"Sendika yapılan görüşmeler ve varılan uzlaşma doğrultusunda açtığı davayı geri çekseydi bugün burada bir etkinliğin basın toplantısını yapıyor olurduk. Bugün AKM'nin kapalı olmasından şikayet edenler, aslında buranın kapalı kalmasına sebep olan kişilerdir" diyen Avdagiç, dün Kültür-Sen'in AKM önünde yaptığı basın açıklamasından ve suç duyurusundan üzüntü duyduklarını söyledi.

Avdagiç, İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nin 16 Aralık 2009 tarihli kararı ile projelerin onaylandığı Koruma Kurulu kararını iptal ettiğini belirterek, "Bu kararla beraber mahkeme kesin kararını vermiş ve ajansımız tarafından yürütülen AKM'nin onarımına ilişkin süreç kesin olarak durdurulmuştur. Böylece projenin gerçekleştirilmesiyle ilgili inisiyatif elimizden alınmıştır" diye konuştu.

Şekib Avdagiç, AKM'nin çağın gereklerine uygun olarak yenilenmesinin sadece İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın değil tüm İstanbullular'ın ortak projesi olduğunu vurgulayarak, ajansın AKM'nin, İstanbul'un kültür ve sanat hayatına yeniden kazandırılması yolunda elinden gelen tüm girişimleri samimiyetle yaptığını söyledi.

Avdagiç, ajansın, AKM'yi geleceğe taşıyacak uygulama modeli oluşturulması durumunda da gereken katkıyı vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir