Albaraka en iyi katılım bankası olma hedefinde

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, bankanın dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, "Hedefimiz dünyanın en iyi katılım bankası olmak. 2015 yılında ise Türkiye'de orta ölçekli banka büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yakup SAYAR 
İSTANBUL - Katılım bankacılığının ülkemizdeki kurucuları arasında yer alan Albaraka Türk, dönüşüm sürecinden geçiyor. Önümüzdeki hafta Irak'ın Erbil kentinde şube açacak bankanın toplam şube sayısı 130'a ulaşırken, yıl sonunda hedef 150 şubeye ulaşmak. Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, 2015 yılı hedefleri doğrultusunda faizsiz bankacılık temelinden uzaklaşmadan ciddi bir dönüşüm sürecinden geçtiklerini belirterek, "Sürekli olarak kendinizi yenilemeniz gerekiyor, süreçlerinizi iyileştirmeniz gerekiyor. Biz bu bağlamda şirket içinde bir dönüşüm süreci başlattık ve bu süreç yaklaşık 3 yıl sürecek. Hedefimiz dünyanın en iyi katılım bankası olmak. Büyümemize devam ederek Türkiye'de ise 2015 yılında orta ölçekli bir banka olmayı planlıyoruz" diye konuştu. 
 
Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, bankanın hedeflerini DÜNYA'ya anlattı. "Albaraka Türk dönüşüyor slogan bu" diyen Yahşi şunları söyledi:  "Özellikle fiziki büyüme anlamında şubeler açıyoruz. Bu bağlamda Erbil'le birlikte 130 şubeye geldik. Bu sene şube sayımızı 150'lere taşımayı düşünüyoruz. Şube açma hedefimiz her sene ortalama 20 yeni şube şeklinde ve 2015'e 200 şubeye ulaşmak.  Personel sayımız da şube açılışlarımızla birlikte 2015'de  5 bine yaklaşacak. Bu çok mütevazi bir hedef çünkü Albaraka genelde büyüme ve karlılık arasındaki sürdürülebilir dengeyi gözetmiş bir kurum ve bu durum faaliyet sonuçlarında görülebiliyor. Albaraka daima yüzde 18 üstünde öz kaynak karlılığı yakalamış bir banka. 2011'de de yüzde 16 üstünde bir öz kaynak karlılığı ile kapattık. Karlılığımızı yüzde 20 artırdık.  Sektörün karlılığının yüzde 10 düştüğü bir dönemde yüzde 20 kar artışı ile kapatmış ender bankalardan biriyiz. Bunu neye borçluyuz dersek, bu büyüme politikamız ile karlılık politikamız arasındaki ince dengeyi tutturmaya borçluyuz.  Sürdürebilirlik bizim için çok önemli. Kısa vadeli sonuçlara odaklanmak belki sizi bir miktar öne çıkarabilir ama orta vadede çok fazla bir şey kazandırmaz. Bizim hedefimiz orta ve uzun vadede de bu başarımızı sürdürebilmek. 2015'e geldiğimizde de yeni 5 yıllık hedeflerimiz ortaya çıkacak. Albaraka sürekli büyüyecek ve Türkiye'de belki büyük ölçekli olamayacak ama orta ölçekli bir banka kategorisinde yerini alacak."
 
Dönüşmek ve değişmek en önemli çözüm 
Şube açmanın büyümede bir çözüm olmadığına da belirten Yahşi, "Diğer taraftan bakıldığında sizin sürekli olarak kendinizi yenilemeniz gerekiyor, süreçlerinizi iyileştirmeniz gerekiyor, biz bu bağlamda 2015'e 20120'ye geleceğe taşırken de yapmalıyız diye düşündük, bunun cevabı dönüşmek ve değişmek olarak bir sonuca ulaştık.  Özellikle bankacılık sektöründe ve güven esası temelinde faaliyet gösteren bankaların bu dönüşüme ve değişime daha çok ihtiyaçları var.  Biz bu bağlamda bir çalışma başlattık.  Uluslar arası bir danışmanlık firmasında dış destek aldık ve bir çalışma yaptırdık. Bu çalışma sonucunda Albaraka'nın 2015 yılı hedefleri ortaya kondu, bu hedeflere ulaşma konusunda neler yapılmalı şeklinde kimi sorunun cevabı arandı ve bunun sonucunda da toptan bir dönüşüm programı başlatıldı" diye konuştu. 
 
Tüm personel İstanbul'da buluştu 
7 Nisan 2012 Cumartesi günü İstanbul'da tüm personelin katıldığı bir etkinlikle bu dönüşüm projesinin tanıtıldığını anlatan Yahşi sözlerini şöyle sürdürdü: "Dönüşüm sahipleniyorsa bir sonuç elde edebiliyoruz. Bunu zorunluluk olarak görülmesi ise fayda getirmiyor. Tüm personelimizi toplayarak neyi hedeflediğimizi stratejik hedeflerimizin ne olduğunu, buna ulaşmak için neler yapmamız gerektiğini anlattık ve coşkulu, olumlu bir dönüş aldığımız bir toplantı oldu.  Toplam 2750 personelimizden mazeretli olanlar dışında 2600 civarında bir personel katılımı oldu.  Bu süreç 40'tan fazla bir çalışmadan oluşacak ve odağında müşterilerimiz var.  Faizlik bankacılık üst kavramında bu değişimi gerçekleştiriyoruz.  Müşterilere bunu taşırken, başarılı, daha etkin olmak için bir çalışma başlattık. Bu süreç asgari 3 yıl civarında bir süreyi kapsayacak ve bu çalışmamız tüm grubumuz için bir model olacak.  Ve diğer ülkelerdeki yatırımlarda kullanılabileceğini düşünüyoruz. Biz Albaraka Türk'te  her şeyin daha iyi olacağını düşünüyoruz."  
 
Bilinirliği en yüksek katılım bankasıyız 
Katılım bankaları arasında bilinirlik  olarak en iyi noktada olduklarını savunan Fahrettin Yahşi, " Biz en büyük zannediliyoruz. Şube sayısı en düşük banka biz olmamıza rağmen, ama nedense ilk olmanın verdiği bir şey herhalde biz büyük olarak görülüyoruz. Albaraka, faizsiz bankacılık yaparken, vatandaşa güven veren bir kurum. Bu da bilinirliği etkiliyor. Reklamlarımız da çok çıkmıyor. Bu da olsa belki daha da üst noktalara taşıyabilir ve en üste tutmada başarılı oluruz diye düşünüyoruz.  Ama proje kapsamında yeni bir tanıtım ve reklam hazırlığımız olacak. Binanız yenilendi ve bu bize çok şey kattı. Şimdi şubeleri yeni konsepte geliştirmeye başlayacağız. Logo değişimi ilk sıradaydı ve gerçekleşti. İkinci sırada binamızdı bu da gerçekleşti. Böyle güzel bir binamız olması insanların kafasında güven unsuru yaratıyor. Vatandaş katılım hesabı açtığı veya fon kullandığı bankanın görünür yüzünün olmasını istiyor ve binamızla gurur duyuyoruz. İlk iki aşamayı geçtik, üçüncü aşama içsel faaliyetler ki bu da dönüşüm projemiz başladı.  Bu da tamamlanınca yapacak çok fazla bir şeyimiz kalmayacak" dedi. 
Kutu.. 
 
Kredilerimizin yüzde 80'i reel sektöre gidecek
Bankacılıkta büyüme tarafında hedeflerinin KOBİ tarafında olduğuna dikkat çeken Fahrettin Yahşi, "Katılım bankalarının daha çok kredi tarafında işi oluyor. GES'e yönelik vazgeçilme ile birlikte, bu yıl Hazine'den sukuk ihracı bekleniyor. Bu ihraçla birlikte mutlaka biz de bu kira sertifikası ihracına ilgi göstereceğiz.  Bunu bir kenara koyarsak, topladığımız fonların yüzde 80'lik kısmı mutlaka kredi portföyüne aktarılması gerekiyor. Dolayısıyla demek ki en önemli kalemimiz krediler ve olmaya da devam edecek. Biz ileriye yüzde 50 KOBİ, yüzde 30 kurumsal- ticari kredi, yüzde 20 bireysel şeklinde yürümek istiyoruz. Yani bir KOBİ bankası olacağız.  Şu an aslında çok fena durumda değiliz, yaklaşık yüzde 40 civarı KOBİ, yüzde 13 bireysel, yüzde 47 civarında kurumsal-ticari krediler yapımız var.  10 puan KOBİ'yi yükselteceğiz, 7 puan bireyseli, yüzde 17'de kurumsalı azaltacağız. Yani tabana yayılmış bir portföy oluşturacağız diyebiliriz. Yüzde 20'ler bireyseldeki hedef de sürdürülebilir ve biz burada da konut kredileri ağırlıklı düşünüyoruz. Konut hedefimizde bu alanda kayıp oranı çok düşük ve takibe düşme oranı çok düşük ve tahsil edilebilme özelliği en yüksek kredi türü olması nedeniyle" diye konuştu. 
 
Beş ana konuda bankamızı ileri taşıyacağız 
Albaraka Türk olarak önlerine ulaşılabilir iddialı bir hedef koyduklarını söyleyen Fahrettin Yahşi, "Beyin fırtınaları yaptık ve bizim vizyonumuz ne olmalı dedik. Ve dünyanın en iyi katılım bankası olmak vizyonu ortaya çıktı. Bunun sonucunda bu çalışmalara başladık. Tüm süreçlerimizi gözden geçirmeye karar aldık.  İşimizi daha iyi yapma konusunda en iyi uygulamalar, örnekler, bağlamında bazı iyileştirmeler, bazı organizasyonel değişiklikler şeklinde bir sonuçlar ortaya çıktı. Ulaştık ve bitti şeklinde çok kısa vadeyi içeren ve hedefleyen bir süreç değil ve zamana yaydık. 2012 yılbaşından itibaren start alan projenin temelinde tespitten sonra bu çalışmalarını, proje takımlarını koordine edecek dönüşüm ofisi kurulması gerekiyordu ve biz bunu kurduk. Proje ekipleri kuruldu ve çalışmalar başladı.  Sonucunda beş ana konuda bankamızı ileri taşımış olacağız. İyi bir çalışan kadrosuna sahip olacağız, ürün gamı geliştirilmiş ve bir anlamda müşterilerin daha fazla ihtiyacı karşılayabilir olacağız, hisse bazında şirketin değerini artıracağız, teknolojik altyapı ve marka bilinirliğini sağlamış olacağız. Fakat bunlar şu an yok anlamında düşünülmemeli, çalışmamızın sebebi hep daha iyi noktaya ulaşmak" diye konuştu. 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir