Albaraka Türk'te hedef yüzde 20 kar artışı

Albaraka Türk, aktif ve kredilerde yüzde 20, karda yüzde 15-20 büyüme hedefliyor, sermaye artırımını değerlendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Bahreynli Al Baraka Banking Group'un Türkiye'deki iştiraki Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Albaraka Türk'ün 2012'de karlılığında da yüzde 15-20 aralığında bir artış beklediklerini belirterek; şu anda yüzde 14 seviyesinde olan sermaye yeterlilik oranlarının büyümelerinin üzerindeki en büyük kısıtlardan biri olduğunu, bunun için sermaye artırımını değerlendireceklerini söyledi.
Yahşi, ayrıca aktiflerde ve kredilerde yüzde 20 civarında büyüme beklediklerini belirtti.
Yüzde 8 olan yasal sermaye yeterlilik rasyosunun minimum seviyesi Türk bankacılık sektöründe yüzde 12 olarak uygulanırken, bu yıl uygulamaya geçmesi beklenen Basel II kurallarının da bankaların sermaye yeterliliğinde bir baskı oluşturması bekleniyor.
Reuters'la yaptığı söyleşide Yahşi, "Albaraka Türk olarak yüzde 15-20 kar artışı hedefliyoruz. Albaraka'nın aktif kalitesi üst düzeyde. Aktif kaynaklı bozulma öngörmüyoruz. 2012'de yüzde 20 civarı aktif büyümesi makul. Bizde aktif büyümesi önemli oranda kredi büyümesi ile paralel gider. Buna paralel biz kredilerde de yüzde 20 artış hedefliyoruz" dedi.
KOBİ kredilerindeki ağırlıklarını artıracaklarını ifade eden Yahşi, kredi portföylerinin de bu kapsamda, yüzde 50'sinin KOBİ, yüzde 30'unun ticari kurumsal ve yüzde 20'sinin de bireysel olarak şekillenmesi kararı aldıklarını belirterek, normal bankacılık faaliyetleriyle de hedeflediklerin kar rakamlarına ulaşmalarının mümkün olduğunu kaydetti.
Türk bankacılık sektörünün 2011 yılı net karı yüzde 10 düşerken, Albaraka Türk'ün 2011 yılında solo net karı bir önceki yıla göre yüzde 19.5 artışla 160.2 milyon lira oldu. Bankanın konsolide olmayan mali tablolarına göre, Albaraka Türk'ün kredi ve alacakları da bir önceki yıla göre yüzde 15.8 artışla 7.3 milyar liraya çıktı.
Yahşi, sermaye yeterlilik rasyolarının (SYR) yüzde 14'e yakın olduğunu belirterek, bu oranın da bu büyümelerinin üzerindeki önemli kısıtlardan biri olduğunu ve bunu aşmak için de sermaye artırım düşüncelerinin olduğunu kaydetti.
Albaraka Türk'ün KAP'ın sitesinde yer alan ödenmiş sermayesi 539 milyon lira seviyesinde.
Sermaye artırımının 29 Mart'taki Genel Kurul'dan sonraki süreçte daha ciddi değerlendirileceğini ifade eden Yahşi, "Türk bankacılık sektöründe SYR'ler yüzde 16- 16.5 civarında. SYR'lerin yüksek olması kriz döneminde doğru, ancak normal dönemlerde bu oranın yüksek olması sermayenin yeterince kullanılamadığı sonucunu da doğuruyor. SYR'de daha makul bir seviyenin tartışılması gerekiyor. Yüzde 8 ile 12 arasında bir yerde buluşulmasında fayda var" diye konuştu.
500-600 milyon dolarlık ilave kaynak temin edebiliriz
Yahşi, uluslararası piyasalardaki koşullar nedeniyle yükselen maliyetlerin etkisiyle erteledikleri sukuk ihracında da, 200 milyon dolarlık bir ihraç gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, bu yıl yurtdışından farklı enstrümanlar yoluyla yaklaşık 500-600 milyon dolarlık bir ilave fon hacmine ulaşabileceklerini ifade etti.
Yurtdışında büyüme planlarının devam ettiğini ifade eden Yahşi, planları ile ilgili olarak da şöyle konuştu: "Biz Türkiye ile dış ticarette önemli pozisyonu olan ve ülke nüfusunun da faizsiz bankacılığa pozitif baktığı ülkelere, Türkiye'ye kaynak temin edebileceğimiz bölgelere yönelmek istiyoruz. Örneğin, Bahreyn'de temsilcilik ya da şube açma yöntemiyle olabiliriz. Katar'da olmalıyız. Körfez bölgesinde, fon toplama anlamında bir yapılanmamız olabilir. Öte yandan Balkanlar'da da çalışmalarımız sürüyor ancak o bölgede geri dönüşümü daha uzun vadede beklemek lazım. Balkanlarla ilgili satın alma faaliyetimiz 2012'de olumlu ya da olumsuz sonuçlanır."
Yahşi ayrıca bu yıl 20 şube açmayı, 200-300 kişi arasında istihdam yaratmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir