Albay Çiçek, askeri mahkemede

Albay Çiçek'in avukatı, duruşmada, "Aynı eylemi farklı mahkemeler yargılayamaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" başlıklı yazıyla ilgili olarak, Deniz Piyade Kurmay Kıdemli Albay Dursun Çiçek hakkında açtığı davanın ilk duruşması başladı.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasında tutuklu olarak yargılanan sanık Çiçek ve avukatları katılıyor.

Askeri Savcılığın hazırladığı iddianamede, Çiçek'in, 12 Haziran 2009'dan önceki bir tarihte "İrticayla Mücadele Eylem Planı" başlıklı yazıyı hazırlamak suretiyle görevi kötüye kullandığı" ve "hazırladığı yazıyı belirlenemeyen bir şekilde bazı kişiler aracılığıyla basında yer almasını sağlayarak, aleniyete kavuşmasını sağlamak suretiyle, astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir ve tezyif edici fiil ve hareketlerde bulunduğu" öne sürülüyor.

Çiçek'in, bu suçlamalarla Askeri Ceza Kanununun 144. Maddesi delaletiyle Türk Ceza Kanununun (TCK) 257/1'inci, Askeri Ceza Kanununun 95/4'üncü ve TCK'nın 53. Maddesi uyarınca toplam 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması, bazı hakları kullanmaktan yoksun bırakılması ve Askeri Ceza Kanunu'nun 30. Maddesi uyarınca Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) çıkarılması talep ediliyor.

Mahkeme yönünden görev ve yetki itirazı

Deniz Piyade Kurmay Kıdemli Albay Dursun Çiçek ve avukatları, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" başlıklı yazıyla ilgili olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de yargılamanın sürdüğünü belirterek, bu mahkeme yönünden görev ve yetki itirazında bulundular.

Mahkeme, kimlik tespiti ve iddianamenin özetlenmesinin ardından askeri savcı ile Çiçek ve avukatlarına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ile bugünkü davanın aynı eylemden açılıp açılmadığına ilişkin görüşünü sordu.

Askeri savcı bu konuda görüş bildirmek üzere süre talep etti. Sanık Çiçek ise İstanbul'da yargılandığı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası ile bugünkü davanın aynı suçlamalarla açıldığını ifade etti.

Yazının basında yer alması sonrasında ilk soruşturmanın askeri savcılık tarafından başlatıldığını bildiren Çiçek, bu sebeple İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin "yetkisizlik, görevsizlik" kararı vermesi gerektiğini dile getirdi.

"Aynı eylemi farklı mahkemeler yargılayamaz"

Genelkurmay Askeri Savcılığının 12 Haziran 2009'da soruşturma başlattığını, İstanbul özel yetkili savcılarının ise "sahte plan" nedeniyle 17 Haziran 2009'da ifadeye çağırdığını anlatan Çiçek, "Davete, askeri savcılığın açtığı soruşturma nedeniyle katılmamam uygun görüldü. Genelkurmay askeri savcısı İstanbul'a gitti ve İstanbul'daki ifadeye gitmemem konusunda mutabık kaldılar" dedi.

Daha sonra "Ergenekon Terör Örgütü üyesi olduğu" iddiası konusunda İstanbul savcılarınca 30 Haziran 2009'da yeniden ifadeye çağrıldığını kaydeden Çiçek, konunun "askeri yargı ile sivil yargının bilek güreşi" haline geldiğini savundu.

Çiçek'in avukatları da Genelkurmay Askeri Mahkemesinin görevli ve yetkili olduğunu öne sürdü.

Çiçek'in avukatı Celal Ülgen, kimsenin aynı eylemi nedeniyle farklı mahkemelerde yargılanamayacağını dile getirdi. Ülgen, hem coğrafi bölge hem de yargı yeri açısından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunduklarını söyledi.

Müvekkilinin asker olduğuna işaret eden Ülgen, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmaya devam ettiğini ve yasaların çiğnendiğini kaydetti. Ülgen, talepleri değerlendirilirken bunların dikkate alınmasını istedi.

Askeri mahkeme, tarafların dinlenmesinin ardından askeri savcının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava ile bugün görülen davanın aynı konuda olup olmadığına ilişkin görüşünü hazırlaması için duruşmaya saat 18.00'e kadar ara verdi.

"Genelkurmay'da ev sahibi biziz"

Bu arada sivil kıyafetle duruşmaya çıkan Çiçek, duruşma öncesinde "Genelkurmay'da ev sahibi biziz" diyerek gazetecilerle ayrı ayrı tokalaştı. Çiçek, tokalaşırken bu defa "Bir teröristle tokalaşıyorsunuz haberiniz olsun" diye konuştu.

Duruşmaya Çiçek'in stajyer avukat olan kızı İrem Çiçek ile eşi ve bazı yakınları da katıldı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir