Alerji, çocuğu okulda başarısız yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - 8-14 Nisan Dünya Alerji Haftası. Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte herkesin içindeki huzur ve enerji ortaya çıkıyor ancak bir de alerjik bünyeler var. Avrupa Birliği Küresel Sağlık Durum Raporu’na göre Avrupa’da 10 yaşından küçük her 4 çocuktan biri alerjik hastalıklardan etkileniyor. En çok 0-5 yaş arası çocukları etkileyen alerjiye; evdeki tozlar, uzun tüylü halılar, peluş oyuncaklar ve polenler neden olabiliyor. Polen alerjisi olanlar için bahar mevsimi ile aynı zamanda sıkıntılı günler de başlayabiliyor. Liv Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, özellikle çocuklarda baharın gelmesiyle alerjik nezlenin hafife alınmaması gerektiğini söylüyor. 
Polenler alerjiyi artırıyor
 
Bahar mevsimi alerjik hastalığı olan çocuklarda hastalığın teşhisini sağlayabilir. Liv Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, özellikle çocuklarda baharın gelmesiyle alerjik nezlenin hafife alınmaması gerektiğini söylüyor. Akçay, "Peş peşe hapşırmalar, nezle, gözlerde kaşınma ve sulanma, burun ve boğaz kaşınması, sık sık burun silinmesi ve tıkanması çocuklarda bahar mevsiminde oluyorsa ya da daha da artıyorsa alerjik nezle veya göz alerjisi olabilir. Alerji testlerinin doğru teknikle yapılması, yorumlanması, ciltten alerji testlerinin de çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması önemli" diyor.
 
Bahar mevsiminde öksürük, nefes sıkışması ve göğüste nefes sıkışmaları olmaya başlamışsa çocuğunuzda astım olabileceğinin işaretleridir. Bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler bu belirtilerin ortaya çımasına neden olur. Bu da çocuklarda olan ve henüz teşhis konulmamış astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların teşhis konulmasını sağlar.
 
Alerjiyi önemsememek büyük hata olur
Alerjik nezle sadece hapşırma, burun kaşınması ve gözlerde kaşınma yapıp geçiyor diye önemsememek büyük hata olur. Çünkü alerjik nezleli çocukların çoğunda birlikte astım da vardır. Ayrıca her beş çocuktan birinde astım gelişebilir. Alerjik nezlenin astıma ilerlememesi için önceden tedavi yapılması çok önemlidir. Alerjik nezle burun tıkanması yaparak gece uyku kalitesini bozar ve uykunun kaliteli olmaması sonucu sabah yorgun bir şekilde güne başlanmasına neden olur. Okul başarısı bu yüzden etkilenir. Çocuktaki sık sık nezle ve burun çekme sonucu sınıftaki ders başarısı etkilenebilir. Sosyal yönden de çocukta sıkıntıya neden olabilir. Ayrıca kulak iltihabına ve sinüzite neden olabilir. Alerjik nezleli bir çocuğun sinüsleri iltihaplanmaya eğilimli bir hale gelmektedir. Geniz etinde büyümeye neden olur.
 
Alerji testini çocuk alerji uzmanı yapmalı
Geniz eti büyümesi çocukta burun tıkanmasının artmasına ve kolay sinüzit, kulak iltihabı olmasına ve kulakta sıvı birikmesine nede olmaktadır.  Burun tıkanıklığı sonucu ağız açık kaldığı için dişlerde de çürümelere neden olabilmektedir. Sonuç olarak alerjik nezleyi hafife almamak gerekir. Alerjik nezle ve göz alerjisinin teşhisi ise çocuk alerji bölümlerinde yapılan ciltten alerji testi ve bazı testler ile konulabilmektedir. Alerji testlerinin doğru teknikle yapılması, yorumlanması, çapraz reaksiyonların değerlendirilebilmesi, muayene ile birlikte teşhis konulması için önemlidir. Ayrıca tedavide seçilecek yöntemin belirlenmesi ve immunoterapi denilen aşı tedavisi kararı için çok önemlidir. Bu sebeplerden ciltten alerji testlerinin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması çok önemlidir. Kandan yapılan alerji testleri ciltten yapılan alerji testlerine göre değeri düşüktür. Bu sebepten ciltten yapılan alerji testleri tercih edilmektedir. 
 
Polenler alerjiyi tetikliyor
Astım hastalığı polen alerjisine bağlı bir çocukta da polenler tetikleme yapar ve öksürük, nefes sıkışması ve göğüste hırıltı yapabilir. Bu sebepten bahar mevsimi astımı olan çocukların teşhisine de yardımcı olmaktadır. Astım hastalığının teşhisinin konulması çocuklarda çok önemlidir. Çocuklarda astım teşhisinin erken konulmasıyla akciğerlerde hasar gelişmeden tedavi edilmesi sağlanabilir. İmmunoterapi denilen aşı tedavisi ile de astım hastalığı olan çocukların hayat kalitesi artırılabilir. Astım teşhisi solunum fonksiyon testleri, ciltten alerji testleri ve bazı kan testleri ile konulabilmektedir. Astım teşhisinin doğru konulması çok önemlidir. Yanlış teşhis gereksiz birçok ilacın uzun süre konulmasına neden olabileceği gibi astım teşhisin atlanması da çocuğun hastalığının ilerlemesine ve akciğerlerde hasar gelişmesine neden olabilmektedir. Astım teşhisinin doğru konulması için çocuk alerji uzmanlarına başvurmakta fayda var. 
 
Bahar çocuk için şans olabilir
Bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların belirtilerini ortaya koyabilir.  Bu belirtiler önemsenirse alerjik hastalıkların teşhisi sağlanabilir. Erken teşhis alerjik hastalıkların ilerlemeden tedavi edilebilmesi bakımından önemli olduğundan, bahar mevsimi aynı zamanda çocuklar için bir şans olarak görülebilir.