Ali Bardakoğlu görevinden alındı

Diyanet İşleri Başkanlığına, Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Prof.Dr. Mehmet Görmez atandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Prof. Ali Bardakoğlu'nun görevden alınmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığına, Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Prof.Dr. Mehmet Görmez atandı.

Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Sözkonusu değişikliğin, Temmuz ayında yürürlüğe giren Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasasına göre yapıldığı öğrenildi.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Toplantı Salonu'nda görevini yeni başkan Prof. Dr. Mehmet Görmez'e devretti.

Ali Bardakoğlu, devir teslim törenindeki konuşmasına, ''Anlamlı ve bereketli bir günde davetimize icabet ettiğimiz için hepinize teşekkür ediyorum'' diye başladı.

Görev yaptığı 8 yıl boyunca bazı konuları başarmaya çalıştığını belirten Bardakoğlu, şöyle konuştu:

''Mütevazi olmaya gerek yok, gerçekten kadın hakları konusunda, din anlayışı konusunda, bilgi ve ahlak konusunda, toplumu bütünüyle kucaklama, din, mezhep, meşrep ayrımı yapmadan bir insanı bağrına basma konusunda topluma önemli bir zihniyet değişikliği yaşattık. Bizim 72 milyondan vazgeçebileceğimiz, feda edebileceğimiz bir tek kişi bile yok. İnancı, mezhebi, meşrebi, kılık kıyafeti, bölgesi, etnik kökeni, örfü, adeti, geleneği ne olursa olsun hepsi bizim insanımızdır, biz hepsinin Diyanet İşleri Başkanlığıyız.''

Teşkilat Kanunu'nun uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu ifade eden Bardakoğlu, kanunun çıkmasında başta, Sait Yazıcıoğlu ile Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Faruk Çelik'in katkıları olduğunu kaydetti.

Bu desteklerle geçen kasım ayında Teşkilat Kanunu'nu işleme koymaya başladıklarını belirten Bardakoğlu, Teşkilat Kanunu'nun olgunlaştığı dönemde, Devlet Bakanı Faruk Çelik ile görüştüğünü ve Çelik'e ''artık yönetimde nöbet değişimi zamanının geldiğini'' söylediğini anlattı.

Bardakoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

''Hocam biraz devam edelim demişti. Faruk Çelik, Teşkilat Kanunu geçinceye kadar hiçbir yere kıpırdamamam gerektiğini ama Teşkilat Kanunu çıktıktan sonra yeni yapılanmada bizim talebimizin kabul edileceğini ifade etti. Biz de sağduyu ve metanetle eşimin ve arkadaşlarımın bilgisi dışında görevimize devam ettik. Tabi bu bir nöbettir, değerli Başbakanımızın büyük destekleri oldu ve Teşkilat Kanunumuzun olgunlaştığı dönemde tekrar aynı talebi ilettik. Yani kurumlar da artık insanlara bağlı değildir. Önemli olan sürekli kan tazelemesi yapmak, nöbet değişimi yapmak. Bunun için de yeni dönemde Teşkilat Kanunumuzun öngördüğü yeniden yapılanmada, yeni bir kadronun göreve başlamasının isabetli olacağını ilk defa ben telaffuz ettim. Değerli Bakanım, 'O gün gelsin bir bakalım' dediler.

Ben hazırlığımı 14 Temmuza göre yapmıştım. Fakat araya ramazan girdi, araya yaz programlarımız girdi, üniversitelerde ve diğer illerde verilmiş sözlerimiz vardı. Diyanet İşleri Başkanlığımız söz veriyorsa, o söz yerine getirilecektir. Bu da ramazan ve ramazan sonrasına sarktığı için bugüne kaldı bu mutlu ve hayırlı iş. Geçtiğimiz hafta Adıyaman ve Isparta'da programlarımızı tamamladık. Değerli Bakanımız Faruk Çelik'e 'Bu hafta konuşalım' diye arz ettim. 'Bu hafta olmaz' dedi. Sezmiş olacak ki 'Yok bu hafta olmaz' dedi. Biz pazartesi Bakanımla artık noktayı koyduk. Bunun doğrusu budur. Çünkü Teşkilat Kanunumuz 13 Temmuzda çıktı ve 6 ay içerisinde yeniden yapılanmayı zorunlu kılıyor. Biz temmuzda aslında zihnen başlamıştık bu hazırlıklara. Bugün, sadece şekli olarak bir devir teslim olacaktır. Bizden sonra görevi teslim alacak bilim, adalet ehli Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamız ve çalışma arkadaşlarımızın bu bayrağı çok daha ileri noktalara götüreceğine inanıyorum. Bundan hiçbirinizin tereddütü olmasın. Diyanet İşleri Başkanlığının geleneği aynen devam edecektir. İslam hepimizin İslamıdır, Diyanet hepimizin Diyanetidir.''

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı

Öte yandan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesinde düzenlenen "21. Yüzyılda Yaratıcı Şehirler ve Endüstriler Sempozyumu"nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ali Bardakoğlu'nun görevden alınmasıyla ilgili soru üzerine Yazıcı, "Yok, görevden alınmayla bağdaştırmayın. Ali Bey benim okuldan da arkadaşım. Değerli bir bilim adamıdır. Çok önemli hizmetler yaptı. Dolayısıyla 7 yıldır görev başında. Zaten bir süredir bunları söylüyordu. 'Belli bir süre sonra görev değişikliği olur' diye. Kendisi de bu algıyı almıştır. Görevinden ayrılacağını da belirtmiştir. Bir görev değişimi olmuştur. Bunun ötesinde başka bir şey aramak doğru değildir. Böyle bir şey de yok" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Görev süresinin bitmesine 2 ay vardı" hatırlatması üzerine Bakan Yazıcı, "Diyanet İşleri Başkanlığı belirli süreli değil. 2003'ün Mayısından bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı yapıyordu. Yani rektörler gibi belirli süreliğine atanan makam değil. Atarsın bir süre kalır, görevden ayrılır veya alırsınız. Yani onların belirli bir süresi yok. Dolayısıyla görevi dolmadan önce bu işlem yapıldı. Bu tür değerlendirmeler doğru değil" dedi.

Prof.Dr. Mehmet Görmez

Prof.Dr. Mehmet Görmez, 1959 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk öğrenimini Nizip'te, orta öğrenimini Gaziantep İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1983'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı.

Bir yandan yüksek öğrenimini sürdüren Prof.Dr. Görmez, diğer yandan önce Kırıkkale'de Kuran kursu öğreticiliği, ardından Ankara'nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu.

1994'te "Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu" adlı teziyle doktorasını bitirdi. Sözkonusu doktora çalışması, 1996'da Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı. 1995-1997 yıllarında Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde dersler verdi.

Anadolu Üniversitesi İlahiyat ön lisans programının hazırlanmasında görev alan Prof.Dr. Görmez, 1997-1998 yıllarında inceleme ve araştırmalar yapmak üzere İngiltere'de bulundu. 1998'de yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006 yılında da profesör oldu. 2001–2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde dersler verdi.

Prof.Dr. Görmez, 13 Ağustos 2003'te Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Yayınlanmış bir çok eseri bulunan Görmez, evli ve üç çocuk babası olup, Arapça ve İngilizce biliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir