Alman Rhenus, Türkiye’ye Catoni ortaklığında giriyor
Türkiye’nin 167 yıllık denizcilik şirketi Catoni, Alman taşımacılık devi Rhenus ile ortak şirket kuruyor. Rhenus&Catoni Taşımacılık ismiyle kurulacak şirket, gemi kiralama ve liman lojistiği hizmeti verecek.
Aysel YÜCEL
İSTANBUL - Türkiye başta olmak üzere Karadeniz bölgesi ile Kuzey Irak’ta denizcilik ve lojistik hizmetleri veren Catoni, dokuzuncu şirketini Almanya’nın önde gelen armatörlük şirketi Rhenus ortaklığında kuruyor. Rhenus&Catoni Taşımacılık olarak önümüzdeki aylarda Türkiye’de faaliyete geçecek olan şirket, senelik olarak kiraladığı gemileri spot piyasada işletecek. İlk etapta iki gemiyi kiralayacak olan Rhenus&Catoni, bu sayıyı orta vadede altıya çıkaracak. Büyümek isteyen Avrupalı firmaların hedef pazar olarak Türkiye’yi seçtiğini vurgulayan Catoni Grup CEO'su Serdar Ayırtman, “Büyüyen ekonomisi, elleçlenen yük miktarı ile Türkiye, bölgesinde yükselen bir yıldız. 19 bin çalışanı ve 4 milyar euroluk cirosuyla dünyanın önde gelen Alman şirketi Rhenus da bizim ortaklığımızda bu pazardan daha fazla pay almayı hedefliyor” dedi.
Türkiye’deki şirket sayısı üçe çıkıyor
1846 yılında Türkiye merkezli olarak Catoni Deniz İşleri A.Ş.’yi kuran İtalyan kökenli Levanten aile Catoni’nin bugün Catoni Hava & Deniz Forwarding ile birlikte Türkiye’de farklı yöneticileri olan iki, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan ve Kuzey Irak’ta da birer şirketi var. Şirketin, Azerbaycan ve diğer Kafkas Cumhuriyetleri’nde irtibat ofisleri bulunuyor. Catoni Deniz İşleri A.Ş. bünyesinde dünyanın önde gelen deniz taşımacılık şirketlerinden Uzakdoğulu NYK’nın Türkiye acenteliğini de yapan Catoni, Gürcistan’da ise Alman denizcilik şirketi Hapag Lloyd’un acenteliğini yapıyor. Düzenli hat acenteliği ile liman acenteliği hizmetleri sunan şirket, Catoni Hava & Deniz Forwarding bünyesinde ise hava, kara ve deniz forwarding’in yanı sıra depolama-dağıtım faaliyetlerinde bulunuyor. Catoni, Rhenus ortaklığında kurulan ve önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek olan şirketiyle de gemi kiralama ve liman lojistiği işine giriyor. Şirket ayrıca enerji lojistiği sektöründe de büyümeyi hedefliyor.
54 milyon dolarlık ciroya ulaştı
[PAGE]
54 milyon dolarlık ciroya ulaştı
Cantoni Grup olarak tüm bölgede 2012 yılında oldukça başarılı bir yıl geçirdiklerini vurgulayan Ayırtman, seneyi 54 milyon dolarlık konsolide ciroyla kapatan şirketin, 2012’de farklı tipte yaklaşık 700 gemi elleçlediği bilgisini verdi. Catoni, aynı yıl 28 bin 500 TEU konteyner, bin 300 ton hava kargo, bin 350 uluslararası kamyon ve acenteliğe bağlı Ro-Ro gemilerinden 61 bin araç elleçlemesi gerçekleştirdi. Ayırtman, ayrıca yine 2012 yılında toplam 15 bin m2’lik depolama alanını kullandıklarını aktardı. 2012’de bu yıl içinde faaliyete başlayan Kuzey Irak şirketinin de temellerini attıklarını anlatan Ayırtman, bu şirketi özellikle bölgedeki enerji taşımacılığına yönelik kurduklarını anlattı. Ayırtman, Kuzey Irak’taki şirketi kurma nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Kuzey Irak’taki şirketimiz ile başta enerji lojistiği olmak üzere Türk limanlarından bölgeye giden yükleri elleçlemeyi ve ayrıca tüketimin arttığı iç piyasadaki lojistiği sağlamayı hedefliyoruz. Hızla büyüyen bu pazardan umutluyuz”. Catoni bünyesinde çalışan kişi sayısı hakkında da bilgi veren Ayırtman, “Şu anda 150 kişiye istihdam sağlıyoruz ancak yeni kurduğumuz şirketlerle bu sayı yakında 200’lere kadar çıkacak” dedi. Tüm şirketleri bir Holding çatışı altında toplamayı planladıklarını da aktaran Ayırtman ayrıca, yeni yatırımlarla cirolarını da önemli oranda artıracaklarının altını çizdi.
Enerji lojistiğinde büyüme hedefliyor
Enerji lojistiği sektörüne ilgilerinin artarak devam ettiğini belirten Catoni Grup CEO'su Serdar Ayırtman, “Enerji lojistiğini, stratejik büyüme gerçekleştirebileceğimiz bir sektör olarak görüyoruz. Bu anlamda, uluslararası standartlarda servis verebilen yapımızı daha da güçlendirmek için çalışmalarımızı en üst düzeyde sürdürüyoruz” dedi.
2012 elleçleme rakamları
700 gemi
28 bin 500 TEU konteyner
Bin 300 ton hava kargo
Bin 350 uluslararası TIR
‘Demiryoluna yatırım yapabiliriz’
Demiryolunda serbestleşme sürecinin başlaması ile bu alana da yatırım yapabileceklerini kaydeden Serdar Ayırtman şöyle konuştu: “Altyapı gelişirse ve müşterilerimizin ihtiyaçları bizi o yöne iterse demiryoluna da yatırım yaparız. Demiryolu çevresel, ekonomik ve bunun gibi pek çok açıdan tercih edilebilir bir taşıma modu. Müşterinin ihtiyacı varsa yatırımdan kaçan bir firma değiliz. Bu alana yönelik depolama yatırımları yapabileceğimiz gibi, gerekirse vagon da alabiliriz.”