”Almanca bilmek şartıyla Türk okulları açılabilir”

Almanya Başbakanı Merkel, Almanya'da Türk okullarının açılabilmesi için şart koştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'da Türk okulları açılması konusunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini belirterek, Türkiye'nin yurt dışında ve Almanya'da okulları olabileceğini, bu konuda ortak tutum üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, sözlerine Moskova'daki saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek başladı. Halka karşı şiddet olaylarının kabul edilemeyeceğini belirten Merkel, Rusya'nın üzüntülerini paylaştıklarını kaydetti.

Angela Merkel, Başbakan Erdoğan'ın Almanya'ya yaptığı ziyaretlerin ardından Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, 3 milyondan fazla Türk'ün Almanya'da yaşaması nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin "çok özel bir niteliğe" sahip olduğunu söyledi.

Merkel, Türkiye'de Türk-Alman Üniversitesi kurulmasına ilişkin kanunun çıkacak olmasından büyük mutluluk duyduğunu, bilimsel ve eğitim alanındaki işbirliğinin önem taşıdığını belirtti.

Almanya'da çok sayıda Türk-Alman okulu olduğunu, çok sayıda okulda Türkçe eğitim verildiğini kaydeden Merkel, şöyle konuştu:

"Bizim üzerinde durduğumuz husus, Almanya'da Almanca bilmeyen kimsenin yaşaması uygun olmaz. Çünkü içinde yaşadıkları ülkenin dilini bilmeleri entegrasyon için ön koşul. Bizim hedefimiz asimilasyon değil, herkesin kültürünü, köklerini korumasını istiyoruz. Fakat 3. ve 4. kuşak Almanya'da yaşayanların toplumsal yaşama katılmasını istiyoruz. Gelecek kuşaklarda da insanların sadece işçi olarak değil, iş adamı, öğretmen, bilim adamı olarak çalışmalarını istiyoruz, geçmişlerini geleneklerini unutmadan elbette..." diye konuştu.

"Türkiye'nin yurt dışında, Almanya'da okulları olabilir. Ama Almanya'da yaşayan Türkler için bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı. Bunları ayrıntılı olarak ele aldık ve ortak bir tutum üzerinde anlaşmaya vardık" diyen Merkel, "Almanya'da yaşayan Türkler bize zenginlik katıyor. Büyük katkıları var ve onların topluma daha da iyi entegre olmalarını istiyoruz" dedi.

Angela Merkel, Başbakan Erdoğan ile bu konular hakkında ortam bir tutum benimseme konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

"Türk-Alman Üniversite'sinin alt yapı çalışmalarını bitirdik"

Merkel ile Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiren konuları ve Türk vatandaşların Alman toplumuna entegrasyonu konusunu da değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Erdoğan, ''Vatandaşlarımızın kendi kültürlerini koruyarak Alman toplumuna uyum sağlamaları için her iki tarafın da önemli görevler üstlenmesi gerektiğine olan düşüncelerimizi karşılıklı paylaştık'' diye konuştu.

Türkiye'nin Almanya ile ilişkilerinde gösterdiği kolaylaştırıcı ve yapıcı adımların aynısını Almanya'dan beklediklerini dile getiren Erdoğan, ''Bu konuda da aynı iradeyi sayın Şansölye'den görmek beni memnun etti'' dedi.

Avrupa Birliği ilişkilerinin de görüşme gündeminde yer aldığını bildiren Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusunda sağlam adımlarla ilerlediğini söyledi. Erdoğan, Almanya'nın dönem başkanlığında 3 faslın açıldığını, çevre konusundaki fasılda Almanya'nın verdiği desteğin herkesin malumu olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, ''Türk-Alman ilişiklerinin köklü tarihinden de yararlanarak, Almanya'nın diğer AB üyelerine de örnek olacak şekilde özellikle inanıyorum ki bu sürece yönelik eğitim alanında -ki yarın Türk-Alman Üniversite'sinin Parlamentomuzdan geçeceğine inanıyorum- ve bu arada Anadolu yakasında Beykoz tarafında da üniversitenin yapımına yönelik alt yapı çalışmalarını bitirdik'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ülkemizde, gerek Alman Lisesi, gerek Avusturya Lisesi, gerek İstanbul Erkek Lisesi gibi liselerimiz Almanca eğitim veren liselerimiz. Bunun yanında Anadolu liselerimizde yine Almanca dilini öğrenmek mümkün ve bunun eğitim öğretimi yapılıyor ve normal liselerde de bunlar var. Türkiye'deki bu atılan adım zaten Türkiye-Almanya arasında özellikle gençlerimizin Almanca öğrenmesi noktasında çok çok önemli, onlarca yıl önce atılmış bir adım. Ve aynı statüde, benzer statüde adımların Almanya'da atılabileceği noktasında Bayan Merkel'den bunu duymak beni ayrıca mutlu etti.''

"Vize konusunda birlikte çalışalım"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel onuruna verdiği yemekte, Konuk Başbakan'a "Almanya ile vizelerin kaldırılmasını beklediklerini" ifade ettiği bildirildi.

Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki yemekte, Başbakan Erdoğan'ın "Almanya ile vizelerin kaldırılmasını bekledikleri" şeklindeki ifadesine karşılık Almanya Başbakanı Merkel'in "Bu konuyu birlikte çalışalım, birlikte yöntem geliştirelim" görüşünü belirttiği kaydedildi.

Yemeğe, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı.

Bu arada yemekte, zeytinyağlı enginar, taze fasulye, Abant katmeri, puf böreği, mantarlı bonfile sarma, mevsim salatası ile karışık Türk tatlı tabağı yer aldı.

 

Gül-Merkel görüşmesi

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel'in gerçekleştirdikleri görüşmede, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve Almanya'daki Türklerin entegrasyonu konuları üzerinde durulduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmesinde, Almanya'daki Türklerin hızlı bir entegrasyon sürecine geçtiğini ve eskiye kıyasla büyük başarılara imza atıldığını belirtti.

Konuk Başbakan Merkel de entegrasyon konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getirerek, Türk kökenli vatandaşların topluma büyük katkı sağladığına dikkat çekti. Şu andaki durumu yine de yeterli görmediklerini ifade eden Merkel, entegrasyon konusunda daha çok çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini, ''Tam bir transformasyon süreci'' olarak niteledi. Standartların en üst düzeye getirilmesine çalışıldığına dikkati çeken Gül, AB perspektifinin bu süreci tamamladığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir