Almanya ekonomisi duraklıyor

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, ikinci çeyrekte sadece binde 1 büyüdü. Bu zayıf büyüme Avrupa için de olumsuz sinyal olarak algılandı. Emtia fiyatları geriledi, euro değer kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Birçok ülke ekonomisi ekonomisinin kamu borç yükü nedeniyle alarm verdiği ve dünya ekonomisinin yeniden resesyona sürüklendiği tartışmalarının alevlendiği bir dönemde Almanya küresel yavaşlamadan kaçamadı.

Avrupa ekonomisinin lokomotifinde büyüme yılın ikinci çeyreğinde neredeyse durma noktasına geldi ve sadece binde 1 olarak gerçekleşti. 2008'te yaşanan finans krizinden bu yana sanayileşmiş ülkeler arasında en üstün performans sergileyen ülkelerden Almanya'nın ekonomisindeki sert düşüşün, zaten ağır borç yükü nedeniyle zor durumda olan Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomileri üzerinde baskı oluşturabileceği belirtiliyor. Almanya'nın düşük büyüme verisi piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. Borsalar, emtia piyasaları ve euro geriledi.

Almanya ekonomisinin ikinci çeyrekte büyümesi beklentilerin altında kaldı. Federal İstatistik Bürosu (FSO), ikinci çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ilk çeyreğe göre sadece yüzde 0.1 büyüdüğünü açıkladı. Açıklamada, olumsuz ticari denge, düşük tüketim ve zayıf inşaat yatırımı nedeniyle büyüme oranının düşük kaldığı kaydedildi. Özellikle tüketici harcamalarındaki gerileme ve inşaat sektöründeki yavaşlamanın büyümeyi frenlediği ifade edildi. İkinci çeyrekte yüzde 0.5 oranında büyümesi beklenen Almanya ekonomisi 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en zayıf büyümeyi sağladı. Daha önce yüzde 1.5 olarak açıklanan ilk çeyrek büyümesi de yüzde 1.3'e revize edildi. Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.8 büyüme sağladı. GSYİH'nin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.2 artması bekleniyordu. Ekonomi ilk çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 büyümüştü. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, Avrupa'nın borç krizine rağmen şimdiye kadar güçlü büyüme kaydediyordu.

Almanya ekonomisinin yılın ikinci yarıda büyümesinin, dalgalı hammadde fiyatları ve Avrupa ülkeleri ile ABD'nin ağır borç yükü yüzünden yeteri kadar güçlü olamayacağı tahmin ediliyor. Ülkenin büyük şirketleri daha önce yaptıkları uyarılarda, hammadde fiyatlarındaki çalkalanma ve Avrupa ile ABD'deki kamu borçlanması düzeylerinin yüksekliği nedeniyle, Alman ekonomisindeki büyümenin pek yüksek olamayacağını söylemişlerdi. Ekonomistler, uluslararası ticarette beklenen yavaşlamanın yılın ikinci yarısında Almanya'nın ihracata dayalı ekonomisinde olumsuz yansımaları olabileceği kanısında. Alman ekonomisi, Avrupa ekonomilerindeki sorunlara rağmen şimdiye kadar güçlü büyüme oranları sergilemeyi başarıyordu.

Almanya ekonomisi, para birimi olarak euro kullanan ülkeler bölgesinin itici gücü olarak görülüyor. Bu nedenle, geçen hafta açıklanan rakamlara göre ikinci çeyrekteki büyümenin neredeyse durma noktasında geldiği Fransa'nın ardından Almanya'nın ekonomisinin hız kesmesinin de Euro Bölgesi ülkeleri üzerinde baskı oluşturacağı ifade ediliyor. Alman ekonomisindeki sürpriz büyüme sorunu tüm Avrupa ekonomisi için olumsuz bir sinyal olarak görülüyor ve küresel ekonomide çift dip korkusunu körüklüyor.

Euro Bölgesi'ni de olumsuz etkiledi

Euro Bölgesi'nden gelen son veriler de Avrupa'da işlerin iyi gitmediğini ortaya koydu. Eurostat'ın açıklamasına göre, euro ülkelerinde GSYİH ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 büyüdü. Geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 1.7 oranında genişleme oldu. Zayıf büyümede Almanya'nın güçlü büyüme eğiliminin düşmesi etkili oldu. Bu yılın ikinci çeyreğinde Fransa yüzde 0, İtalya yüzde 0.3, İspanya yüzde 0.2, Belçika yüzde 0.7, İsveç yüzde 1, Finlandiya yüzde 1.2, Belçika yüzde 0.7, Letonya yüzde 2.2, Avusturya yüzde 1 ve İngiltere yüzde 0.2 büyüme sağladı.

Borsalar geriledi

Almanya ekonomisinin beklenenden çok yavaş büyüme kaydetmesi Avrupa borsalarında düşüş getirdi. Endeksler yüzde 1'den fazla değer kaybederken, Frankfurt'ta DAX endeksi yüzde 2.3 kayıp verdi.

Stoxx Europe 600 endeksi de yüzde 1.2 değer kaybetti. DAX endeksinde yüzde 4.8 gerileyen MAN, yüzde 3.3 düşen BMW ve yüzde 3.4 düşen Siemens en fazla değer kaybedenler arasında yer aldı. Emtia piyasalarında da düşüş vardı. Almanya, ABD ve Çin'den gelen olumsuz haberlerin talebi baltalayacağı beklentisiyle petrol, bakır ve diğer metal fiyatları düştü. Altın yeniden 1.780 dolar/ons seviyesine tırmandı.

Dünya Bankası uyardı: Küresel ekonomi yeni bir tehlike bölgesinde

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, "Küresel ekonominin yeni bir tehlike bölgesine girdiğini" söyledi. Zoellick, Avustralya Hazine Bakanı Wayne Swan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa’daki borç krizinin ve ABD’de borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda Washington’da yaşanan siyasi çekişmenin uluslararası borsalarda hızlı çöküşlerle sonuçlanan "küresel ekonomide belirsizlik ve endişe dalgasına" yol açtığını belirtti. "Sanırım birkaç hafta önce yeni bir tehlike bölgesine girdik" diyen Zoellick, şu anda bu durumun tüketici ve işletmelerin güvenini etkileyip etkilemediğini ve hükümetlerin buna nasıl önlem alacaklarını izlemenin önem kazandığını ifade etti.

Küresel ekonominin yeni bir tehlike bölgesine girmesi yüzünden Avrupa hükümetlerinin, finansal piyasalarda güveni sağlamak için ekonomilerini yeniden yapılandırmaya ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Zoellick, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) geçen hafta Euro Bölgesi ülkelerinden 22 milyar euro değerinde hazine tahvili almasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı. ECB’nin çabalarının kısa vadeli olduğunu ve bölgenin yüksek borç seviyeleri sorununun değişmediğini söyleyen Zoellick, borç yükü altındaki Avrupa ülkelerinin borç sorununda gelişme kaydedemediğini ve bazı temel ve yapısal sorunların üstesinden gelemediğini bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir