Almanya ile ortak komite oluşturacağız

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere görüşen Atalay, "Almanya'dan daha ileri bir işbirliği ve destek istediğimizi ifade ettik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Almanya ile güvenlik ve terör konuları başta olmak üzere hemen bir ortak komite oluşturacaklarını söyledi.

Bakan Atalay, resmi bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile Rixos Otel'de sabah kahvaltısında bir araya geldi.

İki bakan kahvaltının ardından İçişleri Bakanlığı'na geçti ve burada konuk bakan de Maiziere için resmi karşılama töreni düzenlendi.

Heyetlerarası görüşmelerin ardından, Atalay ile de Maiziere ortak basın toplantısı yaptı.

İçişleri Bakanı Atalay, burada yaptığı konuşmada, görüşmeleri çok samimi bir paylaşım olarak tanımlayarak, duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmelerde, güvenlik ve terörle mücadelede işbirliği konularının ele alındığını ifade eden Atalay, terörle mücadelede en önemli boyutun uluslararası işbirliği olduğunu  söyledi.

Terörle mücadelenin Türkiye'nin en önemli önceliği olduğunun altını çizen Beşir Atalay, bu konuda samimiyet içinde sıkı bir işbirliği çabasının devam ettiğini dile getirdi.

Mevkidaşı ile görüşmede, terörle mücadele konusunun samimiyet ve açıklıkla değerlendirildiğine işaret eden Bakan Atalay, "Bu konuyla ilgili sayın bakana dosya sundum. Almanya'da bu konuda yürütülen faaliyetler, bizdeki bilgiler konusunda..." dedi.

Bölücü terör örgütünün faaliyetlerinin çeşitli Avrupa ülkelerinde zemin bulduğunu, değişik STK çatıları altında faaliyetlerini yürüttüklerini anımsatan İçişleri Bakanı Atalay, şöyle devam etti:

"Ama bizim Türkiye olarak yoğun çabalarımız sonucu AB ülkeleri bu konuda daha ileri adımlar atmaya başladı. Özellikle son iki yıl içinde bu konuda ciddi operasyonlar yapıldı. Avrupa şunu gördü 'terör örgütü PKK'nın faaliyetleri sadece Türkiye'ye dönük değil, kendileri için de sorun getiren, giderek terör üreten bir duruma geliyor' Bu çerçevede özellikle Almanya'dan daha ileri bir işbirliği ve destek istediğimizi ifade ettik. Çok somut olarak da güvenlik konuları ve terör konuları başta olmak üzere hemen bir ortak komite oluşturuyoruz.

Bu komite sık periyotta, gerekirse günlük bazda somut konuları çalışacak, noktasal konuları ele alacak, bize çalışmalarını getirecek. Biz iki bakan olarak kararlılığımızı ifade ettik. Orada yürüyen çalışmalarda sorun çözülemezse veya sorunlar devam ediyorsa bize getirecekler. Biz de daha sık görüşme içinde olacağız, gerek telefonla gerek karşılıklı ziyaretlerle sayın meslekdaşımla çok sık görüşme içinde olacağız."

"Irak'taki komuta heyeti görüşmeye geliyor"

Atalay, BDP ile görüşmenin bir randevu talebi üzerine yapıldığını belirterek, "Takvimli sistematik bir özellik söz konusu değildir" dedi.

Bakan Atalay ile Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, heyetler arası görüşmelerin ardından Bakanlık konferans salonunda basın toplantısı düzenledi.

Yaptıkları görüşmede Almanya'da yaşayan Türklerin yeni vatandaşlık kanunun dolayısıyla yaşadıkları sorunları mevkidaşına aktardığını belirten Atalay, Türkiye'de yaşayan Almanların da çeşitli sorunlarının somut olarak ele alındığını söyledi.

Bakan Atalay, Almanya'da yaşayan Türk göçmenlerin huzur ve güvenliğinin ilişkilerin en önemli boyutu olduğuna işaret ederek, Hükümet olarak bu ülkedeki Türklerin entegrasyonunu, iyi bir eğitim alarak sosyal, siyasi hayatın içinde yer almalarını önemsediklerini ve bu konuda çaba harcadıklarını dile getirdi.

Bu ülkedeki Türklerin ana vatanlarıyla ve öz kültürleriyle bağlantılı olmalarının, ana dillerini kullanmalarının entegrasyona engel bir husus olmadığını vurgulayan Atalay, entegrasyonun iki yönlü bir süreç olduğunu, göçmenler kadar göç alan ülke yetkililerinin de sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.

Atalay, Türkiye'deki Alman vatandaşlarının ikametleriyle ilgili sorunlarının çözümü için çalışma başlatıldığını bildirerek, "İkamette artık 5 yıl sınırı değil, sınırsız uygulamayı getiriyoruz" diye konuştu.

Türkiye ile Almanya arasında uyuşturucu, yasa dışı göç gibi suçlarla mücadele konusunda sıkı bir işbirliği olduğunu belirten Bakan Atalay, görüşmede iltica ve göç konusundaki çalışmaların da gündeme geldiğini anlattı.

Bakan Atalay, terörle mücadele, demokratikleşme, terörle, Kürt sorunuyla ilgili bölge ülkelerinde yürütülen çalışmalar, anayasa reformuyla ilgili olarak konuk bakana bilgi verdiğini kaydetti.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir