Almanya'nın ağaçları Burdur'da yaylı sazlara dönüşüyor

Almanya'dan Burdur'a getirilen ladin, kelebek ve abanoz ağaçlarından bir atölyede keman, viyola, viyolonsel ve kontrbas gibi gibi enstrümanlar üretiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURDUR  - Almanya'dan Burdur'a getirilen ladin, kelebek ve abanoz ağaçlarından bir atölyede keman, viyola, viyolonsel ve kontrbas gibi gibi enstrümanlar üretiliyor. 

Burdur Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir atölyede yaylı sazlar üretimi yapan Erkan Küçükkaya yaptığı açıklamada, yaklaşık 22 yıldır viyola, viyolonsel, keman ve kontrbas gibi müzik aletleri ürettiğini söyledi.  

Bu enstrümanların sesinin güzel çıkması ve güzel görünmesi için ladin, kelebek ve abanoz ağaçlarına ihtiyaç duyduklarını anlatan Küçükkaya, "Almanya'da bir firmaya ait depolardan temin ettiğimiz bu ağaçların, doğal ortamda en az 6 yıl kurutulması gerekiyor. Bu ağaçlar yıllarca denenmiş 'ses ağaçları' olarak biliniyor ve 500-600 yıldır enstrüman yapımında kullanılıyor. Türkiye'de Artvin taraflarında Asya ladini bulunuyor. Ama bizim kullandığımız batı ladini. Bu ağaç daha esnek" dedi.  

Küçükkaya, atölyesinde ürettiği yaylı sazların gövdesinin, Almanya'dan getirilen ladin ağacından, sırtı ve salyangozunun kelebek ağacından, diğer bölümlerinin ise abanoz ağacından yapıldığını kaydetti.  

Atölyede yılda yaklaşık 500-600 civarında yaylı saz ürettiklerini anlatan Küçükkaya, bu müzik aletlerinin Almanya üzerinden başta ABD olmak üzere İtalya, Fransa ve Avustralya'nın da arasında bulunduğu birçok ülkeye gönderildiğini ifade etti.  

Müzik aletlerini müşterinin isteği üzerine cilalı, beyaz ya da telli olarak yaptıklarını anlatan Küçükkaya, fiyatlarının ise 2 bin liradan başladığını belirtti.  

Fatih Sultan Mehmet'in başını "viola da gamba"ya işletti 

Küçükkaya, İstanbul Radyosun'nda görev yapan bir müzisyenden gelen talep üzerine, bir barok perdeli sazı olan "viola da gamba"nın salyongoz bölümüne Fatih Sultan Mehmet'in baş kısmını işlettiğini anlattı.  

Bir resim öğretmeni tarafından çizilip oyularak yapılan çalışmanın bir haftada tamamlandığını belirten Küçükkaya, "Barok dönemiyle Osmanlı dönemi aynı zamanda olduğu için böyle bir düşünceyle yola çıkıldı. Genelde barok sazlarının salyangoz bölümüne kralların ve bayanların baş kısımları işleniyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir