Almanya’da on binlerce şirket Türk yatırımcıları bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet-Bahadir BATTAL / CN St. Gallen Personal AG

On binlerce şirket sahibi, nesillerce aile yönetiminde bulunan şirketlerinin yönetimini üstlenecek çocuğu veya varisi bulunmadığı için ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Bunun neticesinde bahsi gecen şirketler çok uygun hatta değerinin oldukça altında fiyatlarla satışa sunulduğunu görmek mümkün. Hintli, Rus ve Çinli yatırımcılar bu konuda Almanya'da aktif olmaya başladılar, Türk yatırmacıların henüz harekete geçmedikleri Almanlar tarafından da hayretle karşılanıyor.

Türk medyasına şimdiye kadar fazla yansımadığı için işadamlarımızın gözünden kaçan şirket devralama fırsatları, kendileri açısından önemli bir kazanç kaynağı olmakla beraber Avrupa'ya çok sağlam ve ucuz bir giriş olanağı sunmaktadır.

Makul sermaye ile Avrupa'da yeni bir şirket kurmak isteyenler, bu zahmete katlanmadan hazır bir şirketi devralabiliyorlar.

Almanya'da şu an on binlerce şirket yeni sahiplerini bekliyor. Bu bağlamda belirtmek gerekir ki, bahsi geçen şirketler zarar ettikleri yahut iflas etmek üzere oldukları için değil, gerçekten devralacak doğru kişi bulunamadığından çok uygun şartlarda satışa sunulmaktadır. Bu şirketlerin tamamına yakını ciddi karlar yapmaktadırlar. Hatta bugüne kadar birçok kârlı şirket devredilemediği için kapatılmak zorunda kaldı.

Avrupa'daki dev pazar potansiyeline hitap etmeyi düşünen Türk sanayici ve işadamları öncelikle bu konu ile alakalı araştırmalarına başlamasının gerektiğini düşünüyorum.

Olayın arkasında saklı olan nedenlerden en başta Alman nüfusun hızla yaşlanması geliyor. Bundan dolayı on binlerce aile şirketi yönetimini üstlenecek bir varisi olmayan Alman zenginler uygun şartlarda şirketlerini satıyorlar. Türk yatırımcılarını bekleyen avantajlar saymakla bitmiyor; her şeyden önce halihazırda işleyen bir sistem, müşteri kitlesi, marka, pazar payı, yıllarca şirket de çalışan kalifiye elemanlar olduğunu da göz önüne koyacak olursak Türk işadamlarının riskinin çok düşük bir seviyede olduğunu görürüz.

Fakat her şeyden önce detaylı bir araştırma ve iş analizi şart. Almanya'da şirket kurma ve satın alma şartları Türk Ticaret Kanunu'na çok benzemektedir. Bir şirketi kurmak yada satın almak için yasada belirtilen tüzel kişi yeterliliğine sahip olmak yeterli. Bu işin yasal kısmı. Tabii bu girişimde bulunacak yatırımcının Şirket kurma yeterliliğinin olması, şirket kurma, yönetme yeteneği ve iş bilgisi lazım. Prensipte Türk yatırımcılar için herhangi bir yasal sınırlandırma mevcut değil.

Şirket devralmak için ne kadar bir bütçe gerekli?

Gerekli olan sermaye satın alınılması düşünülen şirkete göre doğal olarak değişkendir. Genel bir ifade kullanmak mümkün değildir, münferit olarak ele almak gerekir. Ancak bir konu sabittir: Şirket devralmak isteyen Yatırımcımız yatırım miktarının en az yüzde 30'u kadar borçsuz öz sermayeye sahip olmalı. Bu oranın yüzde 50'nin üzerinde olması riskleri azaltır.

Tabii ki öz sermayenin yatırım miktarının oranı doğrultusunda rantabiliteyi etkilemektedir. Bu tamamen yatırımcının kredibilitesi ile de alakalı. Bu arada Avrupa'da faaliyet gösteren Türk bankaların teminat mektubu ile Almanya şubelerinden Alman Ticaret Kanunu doğrultusunda bir teminat temin etmek mümkün. Bu teminat ile Almanya Kalkınma Bankası'nın çok uygun kredi imkanlarından faydalanmak mümkün. Tam olarak ne kadar sermayenin gerekli olduğunu tespiti için iyi bir yatırım planlaması şart. Bu tür business plan çalışmaları Avrupa'da deneyimi olan danışmanlar tarafından desteklenme süreci daha optimal şekillendirmeyi mümkün kılmaktadır.

M&A riskleri neler?

M&A ortaya çıkabilecek riskleri saptamak için bir Due Diligence yapmak şart. Fakat esas risk şirket sahibinin iç ve dış ilişkilerinden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda şirket sahibi şirketle ilişkisini kestiğinde şirketin değeri bir anda kaybolabilir. Eğer bu şirket sahibi bütün işlemleri kendi şahsı ile bağlantılı olarak yürütmüş ise onun olmaması problem çıkarabilir. Bu bağlamda mutlaka eski sahip ve yöneticiler ile bir geçiş süreci için bir anlaşma yapmak gerekir. Genel itibari ile 2 sene içinde gerçekleştirilen devirler daha sağlıklı oluyor.

'Türk' yatırımcı olmanın şirket devralmada bir dezavantajı var mı?

Temel olarak şirket devralmada aday kişinin milliyeti, dolayısıyla Türk olup olmaması bir etken değil. Daha çok kişinin devralabilecek maddi yeterliliğinin olması, niteliği, iletişim becerisi önem taşır. Belki burada Türk yatırımcıların dikkat etmesi gereken konu, devralmak istedikleri şirketin Türkiye ile ilişkisi olup olmadığı, üretim ve ticari kapasitesinin Türkiye pazarında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği. Bu noktayı göz önünde tutmak gerekir. Önemli avantajlar sağlayabilir. Rekabet şansını artırır.

Şirket kurmak yerine M&A ne gibi avantajları var?

Bir defa tabiri caizse hazır yapılmış bir yuva var. Hazır bir altyapı, şirketi ve müşterileri iyi tanıyan nitelikli personel var. Yine pazarda bulunduğu süreye göre farklılık arz eden, şirketin bilinilirlik derecesi var. Markayı yeniden oluşturmuyorsunuz. Dolayısıyla bütün bunlar, yeni bir şirket kurmada, başlangıç aşamasında yaşanabilecek zorlukların büyük oranda aşılmış olması anlamına geliyor. Tabii ki, Made in Germany ibaresini kullanmaya hak kazanmak başka bir ciddi avantaj olarak değerlendirmek gerek. Almanya'nın Location Goodwill oranı dünyada birinci sıradadır. Bu da sunulan hizmet ve ürünlerin fiyatına ve satılabilinirliğine doğrudan olumlu yansımaktadır.