Altay tankı motoru taliplileri belli oldu

Savunma Sanayi Müsteşarlığınca, Altay tankı için açılan Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi ihalesinde 5 firma teklife çağrı dosyası aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) – Türkiye’nin özgün olarak geliştirilen ana muharebe tankı (AMT) ALTAY’da, seri üretim taliplilerinin belli olmasının ardından güç grubu (motor+transmisyon) ihalesinde de ilerleme sağlandı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ALTAY güç grubu geliştirilmesi ihalesi için 5 firma teklife çağrı dosyası aldığını duyurdu. Daha önce ALTAY güç grubu geliştirilmesi için TÜMOSAN ile anlaşılmış ancak proje yabancı ortak bulunamaması nedeniyle iptal edilmişti.

SSM tarafından duyurulan ALTAY Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi ihalesi için teklife çağrı dosyası verilen şirketler şöyle: BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, Figes Fizik ve Geometride Bilgisayar Simülasyon Hizmet Ticaret AŞ, İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ, TUSAŞ Motor Sanayi AŞ, TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi AŞ.

ALTAY Güç Grubu geliştirme projesi için teklife çağrı dosyası alanlar arasında F-16’ların motorlarını üreten TUSAŞ Motor Sanayii’nin (TEI)’nin de bulunması sürpriz olarak karşılandı. TEI, ilk dizel özgün motor geliştirmesini küçük bir motor olan insansız hava araçları için dizel bir motor geliştirerek kazanmıştı.

ALTAY Tankının üretimine talip şirketler geçen hafta belli olmuştu

Öteyandan, ALTAY tankının seri üretimi için geçen hafta OTOKAR ve FNSS tekliflerini sunduklarını açıkladılar. Teklif çağrısı yapılan BMC’nin ise teklifinin yapılıp-yapılmadığına dair resmi açıklama henüz yapılmadı. ALTAY tankı ilk aşamada 250 adet olarak üretilecek.

ALTAY’ın motoru

OTOKAR tarafından Güney Kore desteğiyle geliştirilen ALTAY tankında, geliştirme safhasında Alman MTU’nun dizel motoru ve yine Alman şirketi RENK’in transmisyonu kullanıldı. Kamuoyunda seri üretim aşamasında olası aksaklıklara yönelik endişelere karşılık Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir bahar aylarında yaptığı bir açıklamada, “ALTAY Tankı seri üretimi başladığında bir motor sorunumuz olmayacağını görüyoruz” ifadesini kullanmıştı. ALTAY Tankı için Ukrayna ve İngiliz şirketleri de çeşitli motor ve transmisyon önerileri vermişti.

Altay Tankı'nda geri sayım başladıAltay Tankı'nda geri sayım başladı