Altın hisse senetlerinin yanında kendine yer buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta riskli varlıklarla birlikte hareket eden altın, yeni yıl arifesinden dolayı satışlarla da boğuştu. Haftayı 1075.62 dolar/ons seviyesinden yüzde 0.8 getiriyle tamamlamayı başarırken, gümüş yüzde 1.95, platin yüzde 2.61 kazandırdı. Paritede Euro, dolara galip gelerek yüzde 0.9 kazandırdı. 

Altın, pazartesi günü 1066 dolar/ons seviyesinden başladığı seansta yükselen bir trend çizdi. Asyalı yatırımcılarla 1070 dolar/ons’un üzerine oturan altın, teknik alımları karşılamaya devam ederek fiyat bandını 1070- 1080 dolar/ons aralığına taşıdı ve haftanın en iyi fiyatını 1081.71 dolar/ons’la kaydetti. Uluslararası altın piyasasından gelen haberlere göre; Kasım ayında Hindistan’ın altın ithalatında yüzde 36 oranında düşüş kaydedilirken, taş ve mücevher ithalatı ise yüzde 22 dolayında düştü. Türkiye’de olduğu gibi, Hindistan da festival zamanında ve düğünlerin yoğun olduğu dönemde beklediği fiziksel alımlardan yoksun kaldığı için, radikal yükseliş hareketleri olmadı ve altın sürekli geri çekildi. Diğer yandan Hindistan’ın ithalat gümrük tarifesine hükümet biraz daha artış getirdi. PGM ile ilgili olarak, otomobillerde kirliliği kontrol eden cihazlarda kullanım arttığından dolayı, platin ve paladyumdaki talep de paralel olarak artış gösterdi ve son zamanlarda bu metallerdeki yükseliş eğilimini fark eden yatırımcılar kazançlı çıktı. Salı günü ise altının rotası değişti. ABD'nin GSYH verileri, mütevazi de olsa büyüme kaydederken bu gelişme özellikle altın ve gümüş piyasalarını baskı altına aldı. Diğer yandan kişisel harcamalar beklentiye paralel olarak yüzde 0.3 açıklandı. Sarı maden 1072 dolar/ons’a kadar gevşedi.  Hafta ortasında ham petrolde yeni dip seviyeler kaydedilirken, küresel hisse senedi piyasalarında da, emtia bazlı hisselerde sıçramalar olması altının günü kırmızıda geçirmesine neden oldu. Perşembe günü tüm piyasalar için haftanın son işlem günü olarak kabul edildi. Altın, 1070-1075 dolar/ons aralığındaki 5 dolarlık bandı yukarı doğru kırarak yeni pozisyon açan yatırımcılarla 1077.20 dolar/ons’a kadar yükseldi. Kapanışta 1075.62 dolar/ons'ta dengelenerek yüzde 0.8 kazandırdı. Gümüşün kazancı yüzde 1.95 olurken, platin yüzde 2.61 değerlenerek yatırımcılarını sevindirdi. Euro da dolara karşı yüzde 0.9 kazandı. 
Altının durumu ezberleri bozuyor. Geçtiğimiz Perşembe 1046 dolar/ons’a kadar geri çekilmesinin ardından bu seviyeden sıyrılan altın, bir hafta içinde 40 dolar kazanarak yükseliş yönündeki isteğini gösterdi. Madenin hafta başında alım görmesi muhtemel, ancak yılın son haftası olmasından dolayı bir taraftan da pozisyonları kapatmak isteyen yatırımcıların satışlarına maruz kalacaktır.