Altın kâr satışlarına yenik düştü

UZMAN GÖRÜŞÜ / Cumhur TAŞDELEN

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen hafta; jeopolitik risklerin beslediği altın, kar satışlarına boyun eğdi. İsrail’ in Gazze’ye başlattığı kara operasyonu ve Rusya-Ukrayna sınırında düşen Malezya yolcu uçağı ile başlayan suçlamaların artırdığı jeopolitik gerginlik, haftaya 1339.dolar/ons’ dan giriş yapan altını, bu seviyelerde tutmaya yetmedi. Hafta içinde tansiyonu yükselten haberlerle ani çıkışlar yapan ve sonrasında gelen kar satışlarına yenik düşen altın, önceki haftaya göre %2.05’lik değer kaybı yaşarken kapanışı, 1310.93 dolar/ons’tan yaptı. 

Önceki hafta; FOMC toplantı tutanakları ve Portekiz’ den gelen olumsuz haberlerin etkisiyle yatırımcıların güvenli liman arayışları, altını yaklaşık son dört ayın en yüksek seviyesi olan 1344.96 dolar/ ons’a kadar taşıdı. Ancak; Asya’dan gelen satışlarla başlayan ve ilerleyen saatlerde hızlanan ve Salı günü Yellen’in açıklamalarıyla da devam eden düşüş, altını 1292.dolar/ ons’a çekti. Haftanın son üç günü Rusya-Ukrayna sınırında düşürülen Malezya uçağı ile ABD’ nin Rusya’ya yönelik yaptırımları genişletmesi ve sonrasında İsrail’in karadan Gazze’ye operayon başlatması, altın ve grubu kıymetli madenler ile ham petrol fiyatlarında sert yükselişlere neden oldu. Haftanın son günü ise bu yükselişler, kar satışlarına yenik düştü. 1324.85 dolar/ons’a kadar yükselen altın satışlarla, 1304 dolar/ons'a kadar geriledi, haftalık bazda %2.05 değer kaybetti. Gümüş ise daha sert dalgalanmalar sonrasında kapanışı 20.87 dolar/ons’dan yaparak %2.67 geriledi. Temel metallerden sadece Alüminyum fiyatı %2.11 yükselirken bakır fiyatı %2.11’lik düşüş yaşadı. Diğer taraftan; artan jeopolitik risklerle borsalardan çıkışların yaşanması, Salı günü Yellen’in faiz artışı için ekonomik toparlanmanın takip edileceği açıklaması doları, euro karşısında güçlendirdi ve parite 1.3525 e gerileyerek dolara %0.62 değer kazandırdı. 

FED’in ve ECB’ nin açıklamalarını artık fiyatlayan piyasalarda yine jeopolitik gelişmeler ön planda olacak. Kıymetli madenlerde bant aralığı genişledi. Altında 1297 dolar/ons’u destek, 1337 dolar/ons’u direnç seviyesi olarak görüyorum. Altın, jeopolitik risklerle 1300.dolar/ons’un üstünde kalmayı başarıyor.