Altın kazandıklarını fazlasıyla verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhur TAŞDELEN - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ A.Ş.

Geçen hafta, ABD Merkez Bankası'nın (FED), gösterge faiz oranını aşağı çekeceği beklentisi ile yükselişe geçen altın, faiz kararı sonrasında, ABD' den gelen GSYİH verisiyle düşüşe geçti ve önceki haftaya göre yüzde 1.41 oranında değer kaybederken, yatırımcısını da hayal kırıklığına uğrattı.

Finansal krizin hat sayfa ulaştığı önceki hafta, dolar ve yen değer kazanırken, dünya borsaları ile birlikte petrol, altın ve diğer emtia fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanmıştı. Ancak, gerileyen petrol ve diğer emtia fiyatlarının etkisiyle düşmeye başlayan enflasyonun, faizleri indirmeye elverişli ortam yaratması, FED'in çarşamba günü faiz kararı toplantısından 100 baz puana kadar varan bir indirim beklentisini de güçlendirdi. Önceki haftayı, yüzde 6.21'lik kayıpla 734.90 dolar/ons'dan kapatan altın, geçen haftaya ABD'den gelecek faiz ve büyüme rakamlarına odaklanarak başladı. Faiz indirimi beklentisi ile zayıflayan dolarda düşüş yaşanırken, petrol, altın, diğer kıymetli maden ve temel metal fiyatlarında da yükseliş başladı. Asya piyasalarında dolar, Euro karşısında son 10 günün en düşük seviyesine gerileyerek 1.3298 pariteyi görürken altın, 3 günde yüzde 5.7 oranında artarak 777,48 dolar/ons'a, petrol fiyatları (nymex) yüzde 8.9 oranında artarak 70.49 dolar/varil seviyelerine kadar ulaştı. Ancak FED, gösterge faizini yüzde 1.50'den yüzde 1'e çekerek, beklentilerin altında bir indirime gitmesi ve sonrasında ABD'nin 3.çeyrek GSYİH yüzde 0.3 azalarak beklentilerden daha az bir daralmayı işaret etmesinin yanı sıra Avrupa'dan gelen olumsuz veriler, doların tekrar toparlanmasını sağladı. ABD'den sonra Japonya, Çin ve diğer Uzakdoğu ile Körfez ülkelerinin de faiz indirimlerine gitmesi, dip yapan borsaları da yükseliş yönünde hareketlendirdi. Geçen haftanın son iki günü yükselen dolar ve borsalar, altının kazandığından fazlasını vermesine neden oldu. Altın, haftayı 724,85 dolar/ons'dan kapatırken, haftalık bazda yüzde 1.41 değer kaybına uğradı. Toparlanmasına rağmen kayıplarını yerine koyamayan dolar, Euro karşısında 1.2732 parite seviyesinde kalırken, haftalık bazda yüzde 0.85 değer kaybına uğradı. Öte yandan düşük fiyat seviyeleri ile alım desteği gören petrol, kıymetli maden ve temel metaller, altınla ayrışma yaşayarak, önceki haftaya göre ciddi yükseliş kaydettiler.

Altında güçlü alımlar için uygun fiyat seviyeleri oluşmadı. Bu nedenle altında, dolar'a endeksli fiyat hareketleri devam ederken, petrol ve diğer emtia fiyatları ile ayrışma yaşanıyor. İlerleyen günlerde, doların güçlenmesine bağlı olarak altın da düşüş beklenebilir. Ancak 700 dolar/ons'un altındaki seviyeler altın için alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Finansal krizin olumsuz etkilerinin 2009'a da sarkacağı beklentileri, altını tekrar yükseliş yönünde destekleyecektir.