Altın sadık yatırımcısını üzmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz hafta yüzünü yukarı dönen altın, kademeli olarak fiyat bandını yükselterek yatırımcısına umut verdi. Ne var ki, toparlanan ABD ekonomisine ait veriler son günlerde piyasaların gündemini belirlediğinden, beklentileri aşan göstergeler altının hızını kesti. Sarı maden haftayı yüzde 0.53 getiriyle bitirdi. 

Altın, haftaya 1280 dolar/ons'tan giriş yaptı. Havayı koklayan yatırımcılar salı günü madeni 1291 dolar/ons'a kadar taşıdılar. ABD'nin uçak siparişlerindeki artış, perakende gelirlerindeki yükselişin yanı sıra, Conference Board tüketici güven endeksinin 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesini görmesi karşısında tutunamayan altın tekrar 1280-1285 dolar/ons aralığına geri çekildi. perşembe günü, ham petrol fiyatlarının yükselmesinden de destek alan altın 1296 dolar/ons’a kadar yükseldi. Sonrasında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Obama ve Bayan Merkel, ABD ve Avrupa Birliğinin Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırım uygulanması gerektiği konusunda anlaşmaya vardı. Diğer yandan ABD’nin işsizlik başvurularında düşüş kaydedilirken, Gayri Safi Yurtiçi Gelir rakamlarında artış kaydedildi. Ufak adımlarla da olsa ivme kaydeden ekonomide tüketici harcamaları ve memnuniyet endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. Altın bu gelişmeler karşısında 1287 dolar/ons’a kadar satış yedi. Cuma günü 1285- 1290 dolar/ons dar bandında işlem gören altın haftalık seansı 1287.32 dolar/ons'tan yüzde 0.53 getiri ile bitirdi. gümüş ve platin de ufak çapta getiri sağlarken, paladyum yüzde 1.85 ile haftanın en çok kazandıranı oldu. 

Altın, şeytanın bacağını kıracağı yönündeki umutları korusa da, henüz radikal bir kırılma yaşamış değil. Bu hafta için beklentimiz altın 1300 dolar/ons psikolojik seviyesinin kırarak yeni alıcılar için cazip hale gelmesi. 1325 dolar/ons üzerinde bir kapanış, kısmi kar satışlarının altını frenleyecek olmasına rağmen altının yükseliş trendi içine girmesini sağlayacaktır.