Altın, satışta mekan tanımıyor

Altın, fiyatındaki artışla birlikte geleneksel satış kanalı olan kuyumcuları aşarak internet, bankalar, PTT ve hipermarketlerde de satılır hale geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız TAŞDELEN ERLİ

 
İSTANBUL - Dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle "güvenilir bir yatırım aracı" haline gelen altın, kimi zaman yatırımcılarını üzerken kimi zaman da sevindirdi. Fiyatına paralel  alım satımındaki hareketlilikle birlikte altının satış noktalarına her geçen yıl yenileri eklendi. Geçtiğimiz yıllara kadar geleneksel satış kanalı sadece kuyumcular olurken, son yıllarda internet, bankalar ve hipermarketlerde satışa sunulan altının son satış halkası ise binlerce şubesi bulunan PTT oldu. Kuyumcuların bankalar ve PTT'den satışa tepki göstermesine karşın, altının satış kanallarına yenilerinin eklenmesi bekleniyor. CarrefourSA'nın yanı sıra Kipa'nın hipermarket formatındaki mağazalarında da ziynet altın satışı yapılıyor.
Hipermarketlerde ziynet altın satışı, kuyumcuların kapalı olduğu pazar günleri müşterilerin ihtiyaçlarını gidererek önemli satış miktarlarına ulaşıyor.
 
Kuveyt Türk ve Bank Asya şube ve ATM'lerinde İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) 24 ayar gram altınları satılırken, BDDK'nın Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin ardından bankalara şubelerden Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi verildi. Yönetmeliğe kuyumcular büyük tepkiler gösterirken, henüz hiçbir banka altın satışı yapmıyor. Ancak Cumhuriyet altını satışıyla ilgili hazırlık yapan bankalar olduğu belirtiliyor. İnternet satışı artıyor İnternet de önemli bir satış kanalı haline geldi. Hepsiburada.com Genel Müdürü İlker Baydar, Nisan 2006'dan bu yana altın satışı yaptıklarını, ziynet altın da sattıklarını hatırlatarak, geçen yıl hepsiburada. com cirosunun yüzde 5.5'ini altın satışının oluşturduğunu ifade etti. "Bu rakam bu yılın ocak ayında yüzde 7, şubat ayında ise yüzde 6 olarak gerçekleşti" diyen Baydar, müşterilerinin en çok çeyrek, tam ve ata altın tercih ettiğini bildirdi. Yeni satış kanalı PTT Geçtiğimiz günlerde PTT'nin 14 başmüdürlük ile Ankara ve İstanbul'daki Pttmatik'lerinde de altın satışına başlandı. İAR Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, 24 ayar gram altınların satışı için birkaç bankayla daha görüşmelerinin sürdüğünü ifade ederek, PTT'nin satışın yanı sıra gram altınların alımını da yaptığını, her bir şubesine günde yüzlerce insanın girdiği PTT ile halkın altına ulaşması kolaylaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Halaç, İAR altınları için ağırlıklı olarak Avrupa'dan olmak üzere 8 ülkenin PTT'si ile görüştüklerini de bildirdi.
 
150 CarrefourSA'dan altın satışı yapılıyor
 
CarrefourSA Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Merter Özay, 2000'li yılların başından beri CarrefourSA'nın 150'den fazla mağazasında tam, yarım ve çeyrek olmak üzere ziynet altın satışı yaptıklarını ifade ederek, ziynet altınları kuyumcudan temin ettiklerini bildirdi. Özay, müşterilerinin en çok çeyrek altına talep gösterdiğini belirterek, "Mağazalarımızdaki ürün
portföyümüzü, müşterilerimizin ihtiyaç ve isteklerine göre belirlemekteyiz. Mağazalarımızda yapılan ziynet altın satışı da tamamıyla hizmet amaçlı olup, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, taksit seçeneği ile de ödeme kolaylığı sunmaktayız" dedi.