Altın üretimi düştü

Son günlerde 130 TL’nin üzerine çıkan çeyrek altın fiyatı karşısında çeyrek altın üretimi bir yılda yüzde 95’lik azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yükselen altın fiyatları karşısında altın satışlarında ve üretimindeki azalış dikkat çekici boyutlara ulaştı. Alış fiyatı 130 TL’yi geçen çeyrek altının üretimi bu yılın Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 azalırken, toplam altın üretiminde ise yüzde 64.4’lük azalış meydana geldi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün verilerinden yapılan belirlemelere göre, altın fiyatının yükselmesiyle birlikte altın üretimi de azalmaya başladı. Bu yılın Ocak-Nisan döneminde altın üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64.4 azaldı. Geçen yılın ilk 4 ayında toplam 3 milyon 386 bin 565 adet altın üretilirken bu rakam bu yılın ilk 4 ayında 1 milyon 203 bin 938’e geriledi.

Tam altın ve 5'i bir yerde üretimi arttı

Yılın ilk 4 ayına bakıldığında çeyrek altın, yarım altın ve ikibuçukluk altın üretiminde azalış yaşansa da tam ve 5’ibir yerde altın üretimindeki artış dikkat çekti.yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yarım altın üretimi yüzde 97.2, ikibuçukluk altın üretimi ise yüzde 98.2 azaldı. Buna karşın tam altın üretiminde yüzde 137.8, 5’i bir yerde altın üretiminde ise yüzde bir 586.2 artış yaşandı.

Bir ayda altın üretimi yüde 7.3 azaldı

Bu yılın Nisan ayında geçen bu yılın Mart ayına göre toplam altın üretimi yüzde 7.36, tam altın üretimi yüzde 14.2 ve 5’i bir yerde altın üretimi yüzde 9.2 arttı. yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 95 azalan çeyrek altın üretimi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 37 artış gösterdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir