Altın ve gümüşteki düşüşler sürpriz değil

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atılım MURAT

Avrupa bankaları için yapılan stres testinin sonuçları açıklandı. Testin üzerinde fazla durmak istemesem de, birkaç cümle yazmak gerekiyor. Politika yapıcıların piyasaları yatıştırması gerekiyordu. Sonuçlar bu şekilde düzenlendi. Yunanistan'ın borçlarını geri ödememe durumu senaryo olarak düşünülmüyorsa, sonuçları fazla ciddiye almaya gerek yok. İlginçtir; 2008 senesinde batan yatırım bankası Lehman Brothers bu testin içinde yer alsaydı, bu kriterlere göre geçecekti. Geçen sene ABD'de yapılan stres testinde, teste sokulan 19 bankadan 10'u testi geçememiş, bu 10 bankanın 75 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaçları olduğu açıklanmıştı. AB bankacılık sektörü çok daha kötü durumda olduğuna göre, açıklanan 4.5 milyar dolarlık sermaye ihtiyacı biraz komik kaçıyor.

Bugün özellikle değerli metaller üzerinde(altın-gümüş) durmak istiyorum. Bu konu ile ilgili sorular geliyor. Altın ve gümüş, son haftalarda dar bir bantta hareket ediyorlar. Altın-gümüş yatırımcılarındaki tedirginlik arttı. Düşüşün devam etmesini bekleyenler olduğu gibi, yaşanan geri çekilmenin bir düzeltme hareketi olduğunu savunanlar da var. Aslında mayıs ayından sonra başlayan fiyat düşüşleri, benim için sürpriz olmadı. Altındaki boğa piyasası 2001'de başladı. Son 9 senede aralıksız bir yükseliş yaşandı. Bu dönemi 'ay ay' inceledim. Averaj getiri anlamında, altının en kötü performans gösterdiği ay haziran. Haziran ayını ağustos takip ediyor. Sadece bu dönemde değil, altın piyasasında 1970'lerde yaşanan boğa piyasasında da, yaz ayları diğer aylara göre zayıf kalmış. Mayıs ayında iyi performans gösterip yükselen altın, yaz aylarında bocalıyor.

Son 9 yıl için, mayıs aylarında yaşanan zirvelerden sonra, yaz aylarında görülen düşüş oranlarını kategorize ettim. Mayısta görülen yüksek fiyattan sonra, yaz aylarındaki fiyat düşüşleri en düşük yüzde 2.3 olmuş. En büyük düşüş ise yüzde 29. Averaj düşüşü yüzde 9 olarak hesapladım. Bu yılın mayıs ayında altındaki zirve $1,240 idi. Yukarıdaki oranlara göre; düşüş yüzde 2.3 olursa, altın fiyatı $1,210 seviyelerine geliyor. Bu seviyeyi geçtik. Geriye averaj düşüş oranı ve en yüksek düşüş oranı kalıyor. Averaj düşüş oranı olan yüzde 9 bu yaz görülürse, altın fiyatı $1,225-$1,230 bölgesine gelir. Görülen en yüksek düşüş oranı olan yüzde 29 gerçekleşirse, fiyat $965-$970 oluyor.

Gümüş fiyatındaki oynaklık, altına göre daha fazla. Son 9 senede gümüşte görülen 'averaj yaz düşüşü' yüzde 17 olmuş. Bu durumda gümüş fiyatı $16.30-40 bölgesine gelir. Yaz aylarındaki gerilemelerde en düşük oran yüzde 6. Bu da fiyatı $18.40-18.45'e getiriyor. En yüksek oranlı yaz düşüşü olan yüzde 35 yaşanırsa, fiyat $13'a geliyor. Son 9 senenin yaz aylarında görülen düşüş oranlarından hangisi yaşanırsa yaşansın, değerli metallerde yeni alımlar düşünülebilir. Büyük merkez bankalarının faiz artırımları 2011 senesine kaldı. Hatta Fed ve Avrupa Merkez Bankası, tahvil alımlarına tekrar başlayarak, para musluklarını açabilirler. Altın üreticileri, altına ulaşmak için yerin 3 kilometre altını kazarken, merkez bankaları bir düğmeye dokunarak para yaratıyorlar. Altın üretimi, 10 sene öncesine göre daha az. Aynı şeyi 'kağıt para' için söylemek zor.

Yaz aylarındaki fiyat hareketlerine dönersek; geçmişteki performanslar, gelecek için bir garanti vermez. Yine de, değerli metallerdeki olağan yaz düşüşlerinin bilinmesinde fayda var. Genel olarak, yaz aylarında düşük getiri bırakan değerli metaller, sonbahar-kış aylarında toparlanıyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir