Altın yumurtlayan tavuğu verir miyiz?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur, bor madenlerinin özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
BALIKESİR - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Edip Uğur, "Bor, ülkemizin petrol değerinde bir madenidir, milletin malıdır. Kesinlikle bor madenlerinin özelleştirilmesi söz konusu değildir. Altın yumurtlayan tavuğu bir başkasına verir miyiz?" dedi.
 
Uğur, partisinin Balıkesir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü işletmelerindeki yardımcı iş ve hizmet niteliğindeki işlerin hizmet alımı şeklinde yapıldığını belirtti.
 
Üretimin ise devletin kadrolu işleriyle gerçekleştirildiğini dile getiren Uğur, iktisadi alanda ticari esaslara göre verimli bir şekilde faaliyette bulunma zorunluğu bulunan Eti Maden'in, yasaların verdiği yetki kapsamında bor kaynaklarının en uygun şekilde üretilmesi ve dünya bor pazarından alınan payın artırılması için piyasanın tüm imkanlarını kullandığını bildirdi.
 
Ara iş niteliğinde olan işlerin hizmet alımı çerçevesinde yapılması sonucu Eti Maden'in 2000'li yılların başındaki yüzde 25'lik dünyadaki pazar payını 2011'de yüzde 50'ye yükselttiğine dikkati çeken Uğur, hizmet alım işlemlerinin iptali için mahkemelere başvurularak kamuoyunda çekinceler yaratılmaya çalışıldığını anlattı.
Uğur, bazı ihaleler için idare mahkemelerince yürütmeyi durdurma kararı verildiğini belirterek, "Bunun sonucu olarak işler kesintiye uğramış ve bu duruşlar üretimin devamlılığını tehdit eder hale gelmiştir. Her ne kadar temyiz mercilerince bu kararlar iptal edilmiş ise de kamuoyundaki bu kafa karışıklığının ve yargı mercilerindeki duraksamaların giderilmesi gerekmektedir. Bu durumun, büyük uğraşlar sonucu kazanılan dünya bor liderliğinin sürdürülebilirliğini sekteye uğratacağı açıktır" diye konuştu.
 
Bu bir özelleştirme değildir
Bakanlar Kurulu'na sunulan 2840 Sayılı Kanu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı taslağıyla, bor tuzlama işletmesinin tek elden yapılması suretiyle ülkenin dünya bor pazarındaki etkinliğinin artırılarak borun en verimli şekilde değerlendirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Uğur, şöyle devam etti:
 
"Burada önemli olan husus, üretilen ürünün nasıl üretileceği veya üretim yöntemleri değil, bu üretimin devlet tarafından yurt içi ve dışı pazarlara ülkemize azami katkıyı sağlayacak şekilde tek elden satışının yapılması şeklinde anlaşılması gerekmektedir. Kanunun 2. maddesinde yapılacak değişiklik, özelleştirme veya özelleştirmenin alt yapısı olarak düşünülemez. Bu bir özelleştirme değildir. Amaç, devlet eliyle işletme kavramından ne anlaşılması gerektiği konusunda tartışmalara son vermektir. Yapılacak değişiklikle, bor madenlerini işletmekle görevli teşebbüsün, madenlerin üretim ve satışının kontrolü kendilerinde kalmak kaydıyla, günün gelişen ve değişen şartlarıyla ekonominin gereklerine uygun olarak belirleyecekleri yöntemlerle daha kolay üretim yapabilmelerinin önü açılacaktır."
Uğur, yapılacak hizmet alımlarında işlerin tamamen idarenin gözetiminde gerçekleşeceğini, kontrol ve denetimin tümüyle Eti Maden'de olacağını ve üretim sürecinde ürünün zilyet devrinin söz konusu olmayacağına dikkati çekti.
 
Muhalefet velvele yapıyor
Bor ile ilgili olarak hiçbir endişeye gerek olmadığını vurgulayan Uğur, "Biz istiyor ki, devletimiz bor madeninden gerekli istifadeyi sağlasın. Yapılacak değişiklik çağdaş bir anlayışla, verimlilik mantığıyla yapılan bir iştir" dedi.
 
Dünyanın en zengin bor yataklarının Türkiye'de bulunduğunu anımsatan Uğur, rezervlerin büyük kısmının ise Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde yer aldığını söyledi.
Uğur, borun, hem ülke hem de Balıkesir ekonomisi açısından çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
 
"Muhalefetin suni ve yapay gündemlerle kamuoyunu meşgul etme gibi bir alışkanlığı var. Muhalefet, bu görevinden vazgeçmiyor. Muhalefet, muhalefet yapmış olmak için muhalefet yapıyor. Ancak muhalefetin bir şeyi bilmesi lazım. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Türkiye'nin dünyanın şartları değişiyor. Bir değişim ve dönüşüm var. Siz 60-70 yıl önceki kafa ile hareket ederseniz, bu ülkeyi yönetemezsiniz, başarılı olamazsınız."
 
Eti Maden'in 2011 yılı karının 850 milyon lira olduğuna dikkati çeken Uğur, "Bor ticaretinde dünyada yüzde 50 paya sahibiz. Bor bizim için çok önemli. Buna rağmen CHP'liler 'Bor elden gidiyor, başkaları bunun üzerinden çok büyük rant sağlayacakmış' gibi bir velvele yapıyor. Böyle bir şey yok. Bor ülkemizin petrol değerinde bir madenidir. Milletimizin malıdır. Kesinlikle bor madenlerinin özelleştirilmesi söz konusu değildir. Altın yumurtlayan tavuğu bir başkasına verir miyiz? Bu konudaki ifadeler tamamen yanlıştır" diye konuştu.