Altında 1.200 dolar görülebilir

İAB Başkanvekili Osman Saraç, altın piyasasındaki son gelişmeleri ve borsanın projelerini DÜNYA'ya anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - İstanbul Altın Borsası Başkan Vekili Osman Saraç, altının 1.100-1.150 dolar aralığında hareket ettiğini bu düzeyden bir satış dalgasına yol açmayacağını, ancak 1300-1400 dolar olduğunda, 900 veya 1000 dolardan alanların satabileceğini söyledi.

Saraç, “Fiyatlar şu ana kadarki en yüksek seviye olan 1.230 dolara geldiğinde yeni bir alım talebi göreceğimizi düşünüyoruz. 1.200-1.230 dolar/ons seviyelerinin görülme ihtimali Londra piyasa yapıcısı bankalara göre yüksek. Kısa vadede 1.000 dolar/ons barajının altına düşülmesi beklenmiyor” dedi.

Saraç'ın piyasa ile ilgili verdiği bilgiler şöyle:

- Altın ithalatında ciddi düşüşler yaşandı ama gümüşte istikrarlı bir gerileme var. Bunun nedeni Eti Gümüş‘ün üretiminin artması, güçlenmesi.

- Kriz altının cazibesini artırıyor. Bankalar bu enstrümana dayalı ürünleri çoğalttı. Altın fonları kriz öncesinde 2.2 tondu, şimdi 6.5 tonu aştı.

- Tüm altyapı hazır, döviz ve efektif işlemlerle ilgili Hazine'den ‘olur' bekliyoruz.

- Elmas piyasası için seans salonunu ve uzman sertifika programı hazırladık. Yönetmelik için Hazine'den onay bekliyoruz. Küresel krizde kıymetli taşa talep çok geriledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir