Altında boğalar, tarım dışı istihdama tosladı

Nazlı Gökçe MİS / / Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz haftaya 1370 dolar/ons hevesiyle başlayan altın bu kritik direnç seviyesine çok yaklaşsa da, tarım dışı istihdam rakamlarının çok iyi gelerek, iştahı kabaran yatırımcıları kağıtlara ve dolara yöneltmesiyle, aynı gün içinde 28 dolar birden kaybetti. Altın haftayı 1335.20 dolar/ons seviyesinden yüzde 1.18 kayıpla tamamlamak zorunda kalırken, gümüş yüzde 3 geri verdi.

Altın geçtiğimiz haftaya 1351 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak yüzünü yukarı çevirdi. Salı günü Euro/dolar paritesiyle birlikte fiyat bandını 1360 dolar/ons üzerine çıkardı. Diğer yandan düşen petrol fiyatlarının emtia için negatif çekim oluşturması, küresel hisse senedi piyasalarının da işlem hacmini zayıflattı. Altın, son günlerde teknik anlamda da güç kazandığından, ikinci hamlesini ABD piyasalarında yaptı ve son 3 haftanın en iyi seviyesi olan 1367.50 dolar/ons’u kaydetti. Altın hafta ortasında, ivme kazanan dolar ve ABD’den açıklanan bazı kritik verilerin iyi gelmesinden dolayı satış ağırlıklı bir seans geçirdi. ABD’nin ADP özel sektör istihdam raporu uzmanların beklentilerinden daha fazla 179,000 olarak açıklandı. Rezerv para dolar güçlenirken, ISM (Tedarik Yöneticileri Endeksi) yeni siparişler kalemi Ekim 2015’ten bu yana ki en yüksek seviyede açıklandı; yeni ihracat siparişleri de kayda değer oranda artış gösterdi. İstenilen hızda olmasa da büyümeye işaret eden veriler altın üzerinde baskı oluşturarak madeni aşağı itti. Perşembe günü altın, hafta içinde yakaladığı boğa piyasasının etkisini korumaya çalıştı. Haftanın önemli gelişmelerinden biri de İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarına müdahalesi idi. Banka’nın faiz oranını yüzde 0.50’ten yüzde 0.25’e ve 2017 büyüme beklentisini ise yüzde 2.3’ten yüzde 0.8’e çekmesi, Sterlin’in dünya piyasalarında değer kaybetmesine neden oldu. Sterlin’deki değer kaybıyla birlikte, güvenli liman altın, gün içinde özellikle ABD yatırımcılarının alımlarıyla kaybettiği gücü tekrardan topladı ve 1365 dolar/ons’a uzandı. Cuma günü, piyasaları asıl heyecanlandıran ABD’nin tarım dışı istihdam verisi oldu. 180,000 beklenen istihdam rakamları 255,000 ve imalat sektöründeki istihdam 4000 beklentiye karşılık 9000 açıklanınca altın sert bir yumruk yedi. 1335.20 dolar/ons’ta frene basan altın haftalık bazda yüzde 1.18 vermiş oldu. Gümüş yüzde 3, platin yüzde 0.7 ve paladyum yüzde 2.46 değer kaybetti.

Emtia piyasasındaki bu karışıklık yanında, dünyanın 2. en büyük tüketicisi olan Hindistan’dan gelen ithalat raporlarında, durgun olan talep ve ciddi oranda ekside seyreden altın fiyatlarından mütevellit geçen seneye göre neredeyse yüzde 80 oranında düşüş kaydedildi. Bankalar ve rafineriler alımlarını ciddi oranda azalttıklarından Hindistan adeta bir kısır döngünün içine girmiş durumda. Altın için bu haftaki beklentimiz fiyat bandını yavaşça yukarı çıkarması yönünde. Fed faiz kararına kadar yükselişe devam.