Altını üzücü günler bekliyor

Nazlı Gökçe MİS

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

   
Geçtiğimiz hafta altın, teknik satışların devreye girmesiyle gün gün irtifa kaybederek son 7 ayın dip seviyesine geri çekildi. Diğer kıymetliler de ayı piyasasının pençesinde kalırken en fazla yarayı, yüzde 5.84 ile son zamanlarda hızla yükselen paladyum aldı. 
Altın piyasalara 1269 dolar/ons'la giriş yapmasının ardından, doların hakimiyeti ele geçirerek pariteyi 1.2860'a sürüklemesiyle altın hızla 1250 dolar/ons'a yuvarlandı. FED'in faiz oranlarını beklendiğinden daha yakın bir zamanda artıracağına dair inanç özellikle yatırımcıların devlet tahvillerine yönelmesini sağlarken, altından çıkan bir kısım yatırımcılar da kağıtları tercih ettiler. Perşembe günü altında satışlar ivme kazandı. ABD’nin işsizlik başvurularının beklentilere göre arttığının açıklanmasına rağmen, altın bu veriyi lehine çeviremedi. Son gün, ABD'den güven endeksine dair iyi gelen rakamlarla derinleşen satışlarla altın, 1231 dolar/ons seviyesini kaydetti. Nymex türü ham petrolün fiyatının 7 ayın dip seviyesine yuvarlanması da altın ve gümüş piyasası için negatif bir görüntü oluşturdu. Altın, haftayı 1229.75 dolar/ons'tan yüzde 3 kayıpla kapatırken, gümüş yüzde 2.90, platin yüzde 2.74 ve paladyum yüzde 5.84 kayıpla yatırımcılarını üzdü. Diğer yandan en büyük hammadde ithalatçısı olan Çin’den açıklanan ithalat rakamlarında yüzde 2.4 oranında düşüş kaydedilirken, temel metallerden Çinko ve Nikel yüzde 5 üzerinde kayıp yaşadılar. Yurtiçinde de satış ağırlıklı işlemler kaydedilirken, İstanbul Altın Borsası'nda gerçekleşen işlem hacmi altında 4.28 ton ve gümüşte 7 ton oldu.  
Emtia piyasasının desteğinden mahrum kalan altın bu hafta da geri çekilmeye devam edebilir. İki gün boyunca sürecek FED toplantısından ekonomiye dair daha fazla ipucuna ulaşılacak ancak toplantının altın lehine sonuçlanması beklenmiyor. Gerçekleşecek tepki alımlarına rağmen 1200 dolar/ons psikolojik sınırına gelinebilir.