Altının pırıltısı sönüyor

ABD’deki işlemler incelendiğinde net alım pozisyonlarının azaldığı ve piyasanın altın satışına devam ettiği görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beste Naz Süllü İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Altın ve diğer değerli metallerde yaşanan değer kaybı sebebiyle emtia sepeti (CRB)’de yüzde 1’in üzerinde değer kaybı yaşıyor. Geçtiğimiz hafta Yellen yaptığı sunumda 2015 yılı içerisinde faiz artırımı gerçekleşeceğini ikinci defa tekrarladı. Yellen daha öncesinde de 2015 yılında yapılabilecek faiz artırımına dikkat çekmesine rağmen Nisan ayından bu yana kötü gelen ABD verileri Fed Başkanının sözlerinin önüne geçmişti. Yellen’ın ardından dolardaki güçlenmenin devam ettiği ve faiz beklentilerinin ABD tahvillerinin de satılmasına yol açtığı görülüyor. Öyle ki 10 yıllık ABD tahvili faizi yüzde 2.35 civarında yüksek seviyelerde bulunuyor. 

Çin’in altın rezervleri ile ilgili gelen haber akışına göre Çin yıllık 100 tonu bulan alımlar yapmış görünüyor ancak bu alımların Altın talebi ve fiyatı üzerinde etkili olduğunu söylenemez. Çin, dünyanın en fazla altın talep eden 6'ıncı ülkesi olmasına karşın sahip olduğu altın miktarı toplam rezervleri arasında yüzde 1.7 orana sahip. 

Son olarak ise geçtiğimiz hafta ABD’deki işlemleri incelediğimizde net alım pozisyonlarının azaldığını ve piyasanın altın satışına devam ettiğini görüyoruz. Net (net) pozisyonlar ise bu yılın en düşük seviyesine gerileyerek, altın talebinin giderek azaldığını bizlere gösteriyor.

Teknik olarak ele aldığımızda sabah erken saatlerde 1072$ düzeyini test etmesine karşın tepki hareketleri yaşansa da gün içinde çok güçlü bir toparlanma yaşayamayan altın, 1130 direnci altında fiyatlanmayı sürdürüyor. Bu süreçte 1100 seviyesinin de aşağı yönlü test edilebileceğini gösteren altın, piyasadaki boğa ümitlerini de kırmış durumda. Böyle bir ortamda yatırımcılar portföylerinde altın satışı yaparak bu süreci yürütebilirler. Özellikle direnç seviyelerinde oluşabilecek dönüşler, yatırımcılar için satış fırsatı olmayı sürdürüyor.

Dirençler: 1121/ 1128/ 1137
Destekler:1111/ 1109/ 1088

bbbbbb-001.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/​

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.