Amerikalı fonların aracısı oluyor

İş Yatırım ABD'nin önde gelen aracı kurumlarından Auerbach Grayson ile bir işbirliğine imza atarken öte yandan Körfez sermayesine Dubai ofisi ile ulaşmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - 'Türkiye'nin doğusunda ve batısında da yerimiz olsun, bölgesel bir yapı oluşturalım' stratejisi ile hareket eden İş Yatırım, şimdi hem Körfez'de hem de ABD'de büyümek için iki önemli adım attı.

İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, bir yandan Dubai ofislerini kurduklarını diğer yandan da ABD'nin önde gelen aracı kurumlarından Auerbach Grayson ile bir işbirliği anlaşması imzaladıklarını açıkladı.

ABD'nin önde gelen aracı kurumlarından Auerbach Grayson ile yapılan işbirliği ile İş Yatırım, Amerika'da yerleşik uluslararası kurumsal yatırımcıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) hisse senedi piyasasında yatırımlarına aracılık edecek.

İlhami Koç, Auerbach Grayson ile işbirliklerinin kendilerine New York ve Boston dışındaki fonları çekmede önemli bir avantaj sağlayacağını vurgulayarak, kriz sonrasında piyasaların yeniden yapılandığını belirtti. Koç, "Oyunun kuralları yeniden karılıyor. Gelişmekte olan ülkelere doğru kayışta Türkiye öne çıkan ülkelerden biri. Biz de bu rüzgardan yararlanmak için hem doğuya ve hem de batıya yönelik birer adım attık" dedi.

İş Yatırım'ın 2004 yılında Almata temsilciliğinin açıldığını 2009 yılında ise Londra'da Maxis adlı iştirakleri ile uluslararası kurumsal yatırımcılarla bağını güçlendirdiğini anlatan Koç, Dubai temsilciliğinin ise uzun bir süredir gündemde olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Aslında biz global kriz öncesinde Körfez ülkelerine dönük bir ofis açmak istedik.

Ancak sonra bölgede kurumsallaşmanın az oluşu nedeni ile bundan vaz geçmiştik. Kriz sonrasında baktık ki Körfez ülkeleri krizde gelişmiş ülkelerdeki yatırımlarından zarar ederlerken Türkiye'deki yatırımlarından kazançlı çıktılar. Bu Türkiye'ye olan ilgiyi artırdı. Ayrıca bölgede kurumsallaşmaa doğru bir yönelim var. Ailelere dayalı kişisel ilişkilerin yerini daha kurumsal yapılar almaya başladı. Dubai'deki ofis aracılığı ile Körfez sermayesinin Türkiye'ye akışını hızlandırmaya amaçlıyoruz."

Körfez için Türkiye doğal 'hedging'

Türkiye'nin bölgesinde önemli bir sanayi ülkesi olması nedeni ile dikkat çektiğini belirten Koç, "Türkiye ve petrol gelirleri ile büyüyen Körfez ülkeleri arasında ters bir ilişki var. Petrol fiyatları arttığında körfez ülkelerinde refah artıyor, büyüme hızlanıyor. Ancak Türkiye'de bu durumun tam tersi petrol fiyatları düşünce refah ve büyüme artıyor. İşte bu durum petrolden gelir elde eden yatırımcının işine geliyor. Türkiye'ye yatırım bu yatırımcılar için bir nevi hedging (korunma) anlamına geliyor" diye konuştu. Körfez ülkelerinin en çok gayrimenkul sektörüne, gıda ve tarım alanında yatırımla ilgilendiklerini söyleyen Koç'a göre bunun nedeni bölgede gıdaya ihtiyaç olması ve gayrimenkulün sürekli değer kazanması.

Körfezi çekmek için sukuk gibi ürünler artmalı

Türkiye'ye olan ilginin İslami bankacılığa uygun Sukuk gibi ürünlerin çoğalması ile daha da artacağını öngören Koç şunları söyledi: "Dünyada Sukuk piyasası giderek büyüyor. Körfez sermayesi geleneksel bankacılık ve İslami bankacılık olarak ikiye ayırıyor faaliyetleri. İslami bankacılık faaliyetleri kapsamında Sukuk tazrı ürün ihtiyacı da ciddi oranda artıyor. Önümüzdeki dönemde bu piyasa daha da büyüyecek. Körfezli yatırımcının yatırım yapabileceği çok fazla ürün Türkiye'de yok.

Gayrimenkul sektörüne yoğun ilgileri de bu yüzden. Bence Türkiye'de Sukuk tazrı ürünler daha fazla olmalı." Koç İstanbul'un uluslararası piyasalarda finans merkezi olarak giderek daha fazla ilgi görmeye başladığını ancak bu konuda daha hızlı ve somut adımların atılmasına ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD'de yatırımcı konferansı yapacak

İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu İş Yatırım'ın Auerbach Grayson şirketi ile olan işbirliği kapsamında her ay borsada işlem gören yada halka açılmaya hazırlanan bir Türk şirketini ABD'ye götürüp yatırımcılara anlatacaklarını söyledi. Türkiye'nin de ABD piyasalarında tanıtımına katkı sağlayacaklarını belirten Mursaloğlu "İMKB'de işlem gören 10 büyük şirketin hisselerinin aşağı yukarı yüzde 35-40'ı ABD'li fonların elinde. ABD'deki bağlantımız genelde Londra ofisimiz üzerinden oluyor. Bu anlaşma ile amacımız ülke geneline yayılmış ve özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanan fonların tamamına ulaşmak. Bu amaçla ekim ayında ABD'de bir de Türkiye yatırım konferansı gerçekleştireceğiz. ABD dünyanın en büyük fonlarının bulunduğu çok büyük bir piyasa. Bu piyasanın Türkiye'de daha fazla yatırım yapmasına, Türkiye'nin bu şirketlerdeki yatırım payının artmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Atlantik ötesini düşünmüyorduk

Auerbach Grayson şirketinin 127 ülkeden aracı kurumlarla işbirliği yaptığını belirten İlhami Koç, "Auerbach Grayson Türkiye'den daha fazla pay almak istediğini belirterek bize işbirliği teklifinde bulundu. Biz de İş Yatırım olarak bu uluslararası yapı içinde yer almaya karar verdik. Aslında Atlantik ötesinde yer almayı düşünmüyorduk. ABD'li yatırımcılara Londra'daki ofisimiz üzerinden ulaşıyorduk. Çünkü hepsinin zaten Londra'da ofisleri var.

Ancak özellikle görece küçük fon şirketlerinin değerlendirilmesi halinde oluşabilecek büyük bir hacim var. Biraz da bunun etkisi ile işbirliğine yöneldik. New York ve Boston'ın dışında büyük bir fon dünyası var. Araştırma ekibimizin Türkiye ile ilgili hazırladığı raporlar sayesinde yatırımcılar Türk şirketleri hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilecekler." Koç, Türk şirketlerine ilişkin bilgilerin bu işbirliği sayesinde ABD'de yerleşik 450 kurumsal yatırımcı ve 2 bin 500 fon yöneticisine düzenliği olarak direkt ulaştırılacağını söyledi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir