Anadil gününde anadillerin korunmasına ret
BDP'nin, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dillerin tespit edilmesi ve korunması için Meclis araştırması açılmasının görüşülmesine ilişkin grup önerisi TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi
ANKARA - BDP, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan dillerin tespiti ve kayıt altına alınarak korunması için verdiği Meclis araştırması açılması önergesinin, Genel Kurul'un bugünkü birleşiminde görüşülmesini grup önerisi olarak gündeme getirdi.
BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Türkiye'de konuşulan çok sayıda dil ve lehçenin, Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren yasakçı uygulamalar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Türkçe dışındaki dillerin Cumhuriyet'in varlığı açısından tehlikeli görüldüğünü belirten Zozani, "Esasında yasaklamaların Türkiye'yi böldüğünü ifade etmek gerekiyor. İstediğimiz için değil, tersine, böyle bir şeyi arzu etmediğimiz için bunun altını özellikle çiziyoruz" diye konuştu.
Zozani, Kürtlerin yaygın olarak yaşadıkları bölgede anadilde eğitimin Kürtçe olması gerektiğini belirterek, "Kamusal alanda resmiyeti kabul edilen dil olmalı Kürtçe. Devletin bu bölgedeki hizmet dili Kürtçe olmalı" dedi.
"Özgürce konuşulmasından, aktarılmasından yanayız"
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel ise AK Parti olarak, bir ana dilin özgürce konuşulabilmesinin, yaşatılabilmesinin, gelecek nesillere aktarılmasının yanında olduklarını söyledi.
AK Parti iktidarı döneminde yasakların tek tek ortadan kaldırıldığını iddia eden Özel, anadilde savunma imkanı getirildiğini, TRT'nin Kürtçe kanal açtığını, cezaevi ziyaretinde Kürtçe konuşma yasağının kaldırıldığını öne sürdü.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da BDP'nin önerisini desteklediklerini ifade ederek, demokrasinin gelişmesinin herkesin arzusu olduğunu söyledi.
Dünyadaki bütün dillerin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirten Altay, "Bu coğrafyada yaşanan sorunları Cumhuriyet'e mal etmek çok insaflı yaklaşım olmaz" diye konuştu.