Anadolu Kartalları tatbikat yaptı
Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, "TSK'nın asli görevi çatışmalara mani olmaktır" dedi.
KONYA - Anadolu Kartalı-2010/1 Eğitimi'nin gece atışı bölümünü izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bugün TSK'nın diğer dünya ordularıyla mukayese edildiği zaman en başarılı olduğu konulardan birinin, gece şartlarında muharebe imkan ve kabiliyeti açısından ulaşmış olduğu seviye olduğunu söyledi.
Eğitimin gece atışı bölümü 3. Ana Jet Üs Komutanlığındaki Konya Atış Sahası'nda gerçekleşti. Gece atışı bölümünün ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanları 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Karargahı'na geldiler.
Burada, 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü tarafından atışların değerlendirmesi yapılarak, eğitimin başarıyla tamamlandığı belirtildi.
Eğitime katılan personelin Orgeneral Başbuğ'a takdim edilmesinin ardından Orgeneral Başbuğ, personele, günün anısına hediyelerini verdi.
Orgeneral Başbuğ burada yaptığı konuşmada, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nde yılda dört tatbikat icra edildiğini belirterek, merkezin dünyada örneği sayılı olan tesislerden bir tanesi olduğunu söyledi.
Merkezin benzerlerinin ABD ve Kanada da bulunduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, Amerika kıtası dışında benzer tesislerin sadece Türkiye'de bulunduğuna dikkati çekti.
Orgeneral Başbuğ, "Gerçekten Hava Kuvvetlerimizin eğitim seviyesinin yükseltilmesinde çok önemli rol oynayan, tamamen bilim ve teknolojinin kullanıldığı çok önemli bir merkez" dedi.
Tesisin, kuruluş aşamasının 1998 yılında başladığını ve 2001 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının istifadesine sunulduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:
"Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nde gördüğümüz şu: Tatbikat içerisinde görev alan tüm unsurlar ne yaptıysa kaydediliyor, bilgisayar tarafından değerlendiriliyor ve neticede uçağın başarılı olup olmadığı teknolojik olarak tespit ediliyor. Dolayısıyla buradaki imkanlar Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ve birliklerimizin harbe hazırlık durumunu bize hiç hatasız bildiriyor. Bu önemli imkan ve kabiliyet. Dünyada sadece 3 ülkede var. Bu açıdan TSK büyük bir gelişme göstermektedir."
Bu tesise benzer biçimde Kara Kuvvetleri Komutanlığı için de tamamen simülatörlere dayalı, atış görevlerini ve başarılarını gösteren bir tesisin Şereflikoçhisar'da yapılmakta olduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, orada da son teknolojik donanımlar tamamlandığında, birliklerin bire bir başarı derecesinin görüleceğini belirtti.
Gece muharebe kabiliyeti
Orgeneral Başbuğ, bu geceki faaliyette ikinci önemli hususun ise gece harekat imkan ve kabiliyetine sahip bulunmak konusu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bunu gerçekten iftiharla ifade edebilirim ki, bugün TSK'nın diğer dünya ordularıyla mukayese edildiği zaman en başarılı olduğu konulardan biri, gece şartlarında muharebe imkan ve kabiliyeti açısından ulaşmış olduğu seviyedir. Bugün burada Hava Kuvvetleri Komutanlığının gece muharebe, savaş imkan ve kabiliyetini gördük. Burada özellikle F-16 lantirn sistemleriyle ve diğer uçakların gece görüş gözlükleriyle görevlerini yaptığını gördük. Gece görüş gözlüğü kullanarak, gece muharebesine iştirak eden Hava Kuvvetleri bir elin parmak adedini geçmez zannediyorum. Gece görüş gözlüğüyle jet uçaklarıyla muharebe yapmak çok zor.
Bugün gece görüş imkan ve kabiliyeti açısından baktığımız zaman gerçekten Türk Silahlı Kuvvetleri bütün unsurlarıyla gece görüş imkan ve kabiliyetleri açısından, dünyanın en önde gelen ordularından bir tanesidir. Bunun böyle bilinmesinde ve altının çizilmesinde yarar görüyorum."
TSK her an hazır olmak zorundadır
Türk Silahlı Kuvvetlerinde kendileri için temel bir vazife bulunduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, "TSK her zaman kendisine verilecek görevlere, her an hazır olmak zorundadır. Bunun hiçbir şekilde bir mazereti ve gerekçesi yoktur" dedi.
Bu durumun tatbikat ve eğitim faaliyetlerinde görüldüğünü ve izlendiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
"Bu akşam Anadolu Kartalı Eğitimi Tatbikatı kapsamında, bu gece özellikle canlı atış görevlerini izledik. Aslında atış görevleri iki bölümde yapıldı. Lazer güdümlü mühimmat ve gece görüş imkanıyla yapıldı. Bugün izlemiş olduğumuz bütün atış görevleri gerçekten gündüze nazaran fevkalade zordur. Ama bunu burada gördük ve izledik. Bugün icra edilen görevler hedefine ulaşmıştır. Başarılı görevler icra edilmiştir.
Bu kapsamda zaten 2-3 hafta evvel Bandırma'da gündüz faaliyetleri izlemiştik. Bu gece de Hava Kuvvetleri Komutanlığının gece imkan ve kabiliyetini burada bire bir gördük. Buradan gönlümüz huzur içinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığına olan güvenimiz daha da artmış olarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın da kendisine düşen görevleri her an yerine getirebilecek imkan ve kabiliyette olduğunu görerek ayrılacağız."
Savaşı en son isteyenler askerlerdir
Silahlı Kuvvetlerin asli görevinin caydırıcılık olduğuna da dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, caydırıcılığın muharebeye her zaman hazır olunduğunun karşı tarafa gösterilerek etkili olabileceğini anlattı.
"Savaşı en son isteyen askerlerdir" diyen Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla, TSK'nın aslında varlığının temeli, caydırıcılığını muhafaza etmek, yanlış hesaplar yapacak tarafı bu yanlış adımlardan caydırmaktır. TSK temel görevini yerine getirmektedir. Yoksa TSK, muharebe, çatışmayı en son isteyendir. Günümüzde, eskiden de olduğu gibi TSK'nın asli görevi caydırıcı niteliğini koruyarak, çatışmalara mani olmaktır, engellemektir.
Anadolu Kartalı Tatbikatının bir bölünü izlemekten çok mutlu oldum. Bunda emeği geçen herkesi tekrar kutluyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum."
"Düşmanlarımıza en etkin şekilde taarruz edeceğiz"
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, "Düşmanlarımızın hiç beklemediği bir anda; etkin, süratli ve hassas bir şekilde taarruz edebilecek imkan ve kabiliyete sahibiz ve sahip olmaya devam edeceğiz" dedi.
Anadolu Kartalı-2010/1 Eğitimi'nin gece atışlarını izlemek üzere Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, 3. Ana Jet Üs Komutanlığındaki Konya Atış Sahası'na helikopterlerle gelerek Orgeneral Cemil Çuha Atış Kulesi'ne geçti.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, burada yaptığı konuşmada, günümüzde teknolojide meydana gelen gelişmelerin, hava ve uzay yeteneklerini etkinlikle kullanacak kuvvet yapılanmasını zorunlu kıldığını söyledi.
Anadolu Kartalı marka oldu
Orgeneral Aksay, 2001 yılında başlatılan ve birçok ülkenin katılmak istediği Anadolu Kartalı Eğitimleri'nin, gelinen noktanın en somut örneği olduğuna dikkati çekerek, "Dünya askeri havacılığında bir marka haline gelmiş olan bu tatbikatta, eğitim ortamı gerçek harekat ortamına en yakın şekilde oluşturulmakta, farklı ülke ve kuvvetlerden katılan unsurlar bir arada eğitim yapabilmekte, icra edilen görevler nicelik ve nitelik olarak değerlendirilebilmektedir" diye konuştu.
Bu özellikleriyle Anadolu Kartalı'nın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bütün unsurlarının uyumlu ve koordineli bir şekilde, gece ve gündüz harekat icra edebilme yeteneklerini pekiştiren en kapsamlı organizasyonlardan biri olduğuna işaret eden Orgeneral Aksay, dünyada bu yetenek ve itibara sahip sayılı birkaç ülke bulunduğunu söyledi.
Gecede 700 ton bomba
Orgeneral Aksay, Türkiye'nin taarruz görevinde kullanılabilecek toplam uçak ve mühimmat sayısı değerlendirildiğinde, yüksek muharebe temposunda bir günde yaklaşık olarak bin 100 ton bombayı, gece taarruzuna öncelik verildiğinde ise gece periyotunda 700 ton bombayı hedeflere atabileceğini söyledi.
Bugünkü gece atışlarında 10 ton bombanın kullanılacağını ifade eden Orgeneral Aksay, "Her an harbe hazır olan böylesine bir güç caydırıcılığı sağlayan en önemli kabiliyettir. Biraz sonra sergileyeceğimiz bir kısım yeteneklerimizle gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki; yüce milletimiz geceleri rahat uyuyabilir. TSK'nın çelik yumruğu olan Hava Kuvvetleri gece harekatına yönelik imkan ve kabiliyetleriyle düşmana geceyi uzun, dünyayı dar edecek kudret ve kuvvette ve 24 saat görevinin başındadır" diye konuştu.
Orgeneral Aksay'ın konuşmasının ardından 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Harekat Başkanı Kurmay Albay Kubilay Baloğlu tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığının "Gece Harekatı İmkan Kabiliyeti ve Atışlı Tatbikat Görevleri" hakkında brifing verildi.