Anadolu'nun zirvesinde "1. Kış Zirvesi"
Anadolu'nun zirvesinde "1. Kış Zirvesi"
ERZURUM'DAN / Ela KARASU
[email protected]
25. Uluslararası Universiade Kış Oyunları'nı gerçekleştiren Erzurum, geçtiğimiz günlerde Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde üç gün süren "Anadolu'nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi"ni de başarıyla tamamladı. 1. Kış Zirvesi, kısa adı ESRUC olan Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Konvansiyonu Konsorsiyumu çatısı altında oluşturuldu. Fransa'dan Malezya'ya, Moğolistan'dan Yemen'e geniş bir coğrafyayı kapsayan 150 kuruluşun ortak olduğu ESRUC toplantısına, 4 kıta 26 ülkeden ve 70 kurumdan 140 bilim adamı katıldı. Üçüncüsü yapılan uluslararası ESRUC buluşmasında bölgenin turizm potansiyelinin yanı sıra dünyanın endemik bitkiler bakımından en güçlü bölgelerinden olması nedeniyle biyoçeşitliliği, yine bölgenin diğer ekonomik değerleri ve özellikleri, küresel ısınma ile bunun yöresel etkisi gibi konular ele alınarak bilimsel olarak değerlendirildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, konusunda uzman konuşmacıların davet edildiği 1. Kış Zirvesi'nin Erzurum ve bölge için faydalı sonuçların ortaya çıkacağı, uygulama noktasında da adımların atıldığı bir toplantı olduğu görüşünde. Kentin kış turizmiyle adını tescillediğini söyleyen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de bir zamanlar dezavantaj olan karın ve uzun kış mevsiminin, artık bir avantaja dönüştüğü inancında.
Üç gün süren 1. Kış Zirvesi'nde bilim adamlarının önemle üzerinde durdukları konu başlıkları ise şöyle: Pakistan Uluslararası İslam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz Ahmad, dünyada turizm hareketinin kontrolünün eski sömürgeci ülkelerin elinde olduğunu, dünyada hizmet sektörünün yüzde 34'ünün turizm sektöründe gerçekleştiğini, 'güç ve zevk' eksenli bu yeni turizm anlayışının kültürleri ve çevreyi tehdit eder boyuta ulaştığını anlattı.
Malezyalı Prof. Dr. Saleh Jaafar, İpek Yolu Ülkeleri Üniversiteleri arasında 'eğitim turizmi' başlatılabileceğini belirtti. Bangladeş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Rahman ise 'Turizm, Spor, Bio Çeşitlilik, Küresel Değişim: Bölgesel ve Ulusal Etmenler' konulu bir bildiri sundu. Rahman, küresel değişimin turizmi ve biyoçeşitliliği olumsuz yönde etkilediğini, yerel toplumların ve çevrenin korunmasının daha çok gündeme getirilmesi gerektiğini değerlendirdi.
ABD Ohio State Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Jackie Goodway, yaşam boyu sporun önemine dikkat çeken bir bildiri sunarak "obezitenin dünyayı tehdit eden bir salgın haline geldiğini, bu tehdide karşı tüm insanların çocukluktan başlayarak eğitim kuruluşlarında devam eden ve yaşam boyu süren bir spor alışkanlığını kazanması gerektiğini" anlattı. Moğolistan National Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumur Ochir Sanjbegz ise tarihi İpek Yolu'nun önemine dikkat çekti ve bu tarihi yolun günümüzde bilim, kültür ve medeniyet kanalı olarak devam ettirilmesinin öneminden söz etti. Sanjbegz, İpek Yolu'nun tarihiyle ilgili ESRUC üniversitelerinin ortak çalışma yapmalarını da önerdi. Organizasyon Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen de amaçlarının İstanbul ve Antalya'dan sonra Erzurum'un kış sporları turizminde üçüncü marka kent yapmak olduğunu vurguladı.
Hiç şüphe yok ki Uluslararası Universiade Kış Oyunları ile ismini duyuran Erzurum'da, kış sporu tesisleri, bu tesislerde düzenlenen ulusal ve uluslararası kış sporları etkinlikleri kentin ve bölgenin kış potansiyelini harekete geçirdi. Umuyorum ki bu kongre, Erzurum ve diğer İpek Yolu ülkelerindeki kayak merkezleri için amaçlarını gerçekleştirme yolunda doğru bir adım olmuştur.