Analistlere göre kürtaj tartışmalarının asıl nedeni başka

Erdoğan kürtajı yasaklama adımıyla muhafazakar kesimle bağını güçlendirmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



  
ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kürtajın cinayet olduğunu söylemesive bu konuda yasal düzenlemeye gidileceği sözleri tartışma ve tepkileri beraberinde getirirken,analistler, Uludere olayı nedeniyle Kürt seçmenden oy kaybetmesi beklenen Erdoğan'ın buçıkışıyla, toplumun muhafazakar kesimiyle bağını daha da güçlendirmek istediği görüşündeler. Erdoğan geçen hafta katıldığı bir toplantıda kürtaj ve sezaryeni "cinayet" olarak gördüğünü açıklamış, bu sözleri muhalefet partilerinin ve kadın örgütlerinin tepkisine neden olmuştu. Erdoğan, kürtaj konusunda bir yasa hazırladıklarını ve bu yasayı çıkartacaklarını da söylemişti.    

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA'nınYönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, Erdoğan'ın kendi seçmeniyle bağını bozulmayacak şekildekuvvetlendirmek, kendisiyle ilgili algıların daha da pekişmesini sağlamak istediğini kaydetti. Erdem, "Erdoğan, halkın muhafazakar kesimiyle, ki az bir kesim değildir, bağını güçlendirmek istiyor. Bir bağ var zaten... Aşktaki duygu haline getirmek istiyor. Aşkta şuna, buna bakılmaz. 'Ben buna bağlıyım' haline getirmek istiyor mevcut bağı" dedi.    

"Bakanıma söyledim, kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız" diyen Erdoğan, hem ABD'de hem de Batılı pek çok ülkede kürtaj konusunda yasalar bulunduğunu hatırlattı ve "Şimdi biz de bunu çalışıyoruz. Bunun bizim değerlerimizde de yeri var, buna müsaade edilmez" dedi.     

Fatih Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil de başkanlık sistemi tartışmalarının gündeme gelmesinin ardından Erdoğan'ın gerçekleştirdiği hamlelerden birinin muhafazakar, geleneksel çevrelerle safları sıklaştırmak için çıkışlar yapması olduğunu söyleyerek,"Kamuoyunun gündeminde böyle bir tartışma yoktu; toplumsal talep de yoktu" dedi.     

Ergil, "Bir kültürel tercihi, bir değer sistemini bütün topluma kabul ettirmek siyasal birdavranıştır. Kültürel değerler arasında ayrımcılık yapmak, kimilerini öne çıkarmak, kimilerini baskılamak siyasetle ilgili birşey. Siyaset de iktidar mücadelesini içeren bir süreç. Başbakan,cumhurbaşkanı olmak için artık kendisine destek verecekleri ve vermeyecekleri ayırt etmişe benziyor. Kürtlerden büyük oranda Uludere nedeniyle oy kaybetti, Uludere sonrası davranışları bu kaybı artırdı. Şimdi geleneksel kesimlere yöneliyor" diye konuştu.     

Başkanlık sistemi tartışmaları Mayıs ayı başında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın, yeni anayasa sürecinde başkanlık sisteminin müzakere edilmesi gerektiği yönündeki sözleriyle yeniden alevlenmişti. AKP, 2011'de yapılan milletvekili genel seçiminde yüzde 49.9 oy aldı. Erdoğan'ın kürtaj konusundaki açıklamalarına tepkilerin artması ve bu açıklamaların dikkatleri, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayından uzaklaştırmak amacıyla gündeme getirildiği eleştirileri üzerine Erdoğan, "Her kürtaj bir Uludere'dir" beyanatında bulundu.    

Geçtiğimiz Aralık ayında Uludere'de PKK'lı olduğu düşünülen bir gruba Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği hava operasyonu sonucu 34 kişi hayatını kaybetmiş, ancak ölenlerin PKK'lı değil, bölgede akaryakıt kaçaklığı yapan bir grup olduğu anlaşılmış, ardından hükümete dönük eleştirilerin arttığı bir sürece girilmişti.  Önümüzdeki dönemde yerel ve genel seçimin yanı sıra cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağına dikkat çeken Erdem ise, "Benim görebildiğim, başbakan üç seçime birden giderken halkın muhafazakarlık algısını daha pekiştirmek istiyor" dedi.     
Kürtajı yasaklama girişimine karşı çıkan kadınların hafta sonu Ankara'da yaptığı eylemde yaklaşık 30 kişi gözaltına alınırken, yüzlerce kadın da dün Kadıköy'de toplanarak protesto eylemleri gerçekleştirdi.  "Burada bir siyasal tercih var" diyen Ergil, bu tercihin, azınlıkların haklarını gözetmeyenbir baskıcılığa dönme eğilimi gösterdiğini kaydetti. Ergil şöyle konuştu:  "AB ile pozitif gündem adı altında tekrar müzakereye başlayan, demokratikleşen Arap alemine örnek olma iddiasındaki bir toplumun bunu yapması, modernleşme konusunda temel esasları özümsememiş olduğunu, demokrasi konusunda bütüncül bir değer sistemine sahip olmadığını gösteriyor." Kürtaj konusunun, Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı çalışmanın ardından önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmesi bekleniyor.   

Bu konularda ilginizi çekebilir