Anayasa değişikliği, her durumda halk oylamasına gidecek

Bülent Arınç, yeni Anayasa'nın '467 oyla dahi' Meclis'ten geçse halk oylamasına götürüleceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Anayasa değişikliği tartışmalarını yorumlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Rektefiye götürmeyecek bir motor var elimizde. Onun için daha yenisini yapmamız lazım. Daha kısa, daha öz, temel hakların ön planda bulunduğu, birey odaklı bir anayasa. Bu anayasa mümkün olduğu kadar katılımcı ve demokratik yöntemlerle yapılacak, ama bırakın 367'yi, 467 ile bile Meclis'te kabul edilse halk oylamasına götüreceğiz. Yani sonucu halk belirleyecek" dedi.

Arınç, Bursa'da, Yıldırım Belediyesi Cazibe Merkezi'nde CNN Türk'ün canlı yayınına katılarak soruları cevaplandırdı.

"Bütün partiler seçimden sonra yeni Anayasa vaadini dile getiriyorlar. Ama, Anayasa içeriğine ilişkin bir şey söylenmiyor, seçim bitsin ondan sonra diye. Partilerin kritik konularda Anayasa değişikliği ile tavrını ortaya koymaları gerekmez mi?" sorusu üzerine Bülent Arınç, AK Parti'nin dışında diğer partilerin yeni, çağdaş, sivil bir Anayasa yapma konusunda istekleri ve talepleri olduğunu duymadığını söyledi.

Bülent Arınç, bazılarının seçimlere yönelik endişe içinde olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"AK Parti yüzde 80 iktidara gelecek. Ama 340-350 ile mi gelecek, 360'ı aşacak oyla mı gelecek? İkisi de kabulümüz, bizim bir endişemiz yok. Yeni Anayasa, mümkün olduğu kadar kadar katılımcı demokratik yöntemlerle yapılacak, ama bırakın 367'yi, 467 ile bile Meclis'te kabul edilse, halk oylamasına götüreceğiz. Yani sonucu halk belirleyecek. Çünkü parlamento içinde temsil edilen partilerin dışında onların seçmelerini dahil etmek üzere 70 milyona soracağımız bir konudur Anayasa. Anayasa, bir temel mutabakattır ve belgedir. Parlamento içinde ne kadar onay alırsa alsın sonunda halk oylamasıyla kabul edilecek bir anayasa yapacağız. Artık, Türkiye, özgürlükler ve demokratikleşme konusunda buna ihtiyaç duyuyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir