”Anayasa değişikliği Türkiye'nin değil, AKP'nin gündemi”

CHP lideri Baykal, ''Kendilerini güvenceye almak için giderayak Anayasa değişikliği yapmak istiyorlar'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''anayasa değişikliğinin Türkiye'nin değil, AKP'nin gündemi olduğunu'' belirterek, ''Kendilerini güvenceye almak için giderayak Anayasa değişikliği yapmak istiyorlar'' dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, iktidarın, seçimin gözüktüğü bir zamanda, giderayak, 12'ye 5 kala Anayasa değişikliği içine girdiğini ifade etti. İktidarın 8 yıl boyunca hukuk açısından durumu iyi kötü idare ettiğini, ''bazen hakim ayarlayarak, bazen savcıya telefon ederek, iktidar olanaklarını kullanarak hukuk karşısında kendini kollama şansını kullandığını'' iddia eden Baykal, ''Şimdi seçim geliyor. Seçim, bu iktidarın elindeki o imkanların belki de ortadan kalkacağı bir sonuç verecek. Artık Adalet Bakanının, Başbakanın kim olacağı belli değil. Öyle bir tabloda bugünkü hukuki şaibeleri taşıyan seçimi kaybettikten sonra acaba kendisini nasıl güvenceye alabilir sorusu, bu iktidarı, yargının kalbini ve beynini kendi denetimine alacağı Anayasa değişikliğini giderayak yapmak zorunda bırakıyor'' diye konuştu.

İşin arkasında bunun olduğunu, ''bağımsız ve tarafsız yargı sözlerinin hiçbir inandırıcılığının olmadığını'' savunan Baykal, ''Anayasayı değiştireceğiz, kendimizi ve geleceğimizi güvenceye alacağız. Olay budur. Nasıl sağlayacağız? Siyasete, kendine göre mahkeme kurma imkanı sağlayarak. Bu iş bu amaca yöneliktir. Kimse hata yapmasın'' dedi.

Baykal, adaletin herkese ulaştığını, ''bir tek AKP ve Başbakana ulaşamadığını'' dile getirerek, ''Herkes hesabını verecek. Kimse olmayan hesabını veriyor, ama Sayın Başbakan sen de hesabını vereceksin'' dedi.

Baykal, şöyle devam etti:

''Giderayak devletin en kritik yargı organlarına kendi kadrolarımızı yerleştirelim. O kadar bizi yarın korusun. Bunun yolu ne? Siyasetçilere seçtirelim. HSYK ve Anayasa Mahkemesine siyasetçiler adam seçecekler. HSYK, RTÜK olacak. Bunun hukukla ne ilgi var? Bunun neye yönelik olduğu çok açık. Bu, kendilerini güvence altına almaya yöneliktir. Bunun ötesinde hiçbir anlamı yoktur.

Anayasayı AKP ve BDP değiştirecek. İkisi de Anayasa Mahkemesi tarafından mahkum edilmiş. Dokunulmazlık dosyaları nedeniyle kendi hesabını vermemiş olanlar kendisinden hesap soracak olanları tayin edecek. Yani Anayasa Mahkemesi ve HSYK'yı kim seçecek? 608 tane hesabı sorulmamış dosya. Bu kadar saçma, akla sığmayan, kör gözüm parmağına bir Anayasa değişikliği olur mu? AKP ile BDP el ele vermişler, yandaş medyayı da yanlarına almışlar yandaş yargı yaratıverecekler. Türkiye de bunu seyredecek.''

İşin referanduma gidecek gibi göründüğünü, referandumda millete gerçekleri anlatacaklarını ifade eden Baykal, ''Yapılmak istenenin Habur hukukunu anayasaya taşımak anlamına geleceğini, buna izin verilemeyeceğini millete anlatacağız'' dedi.

"Türkiye'nin değil, AKP'nin gündemi"

Baykal, anayasa değişikliğinin Türkiye'nin değil, ''AKP'nin gündemi olduğunu'' belirterek, ''Vatandaşın derdi işsizliktir, ekonomik sıkıntılardır. AKP yar bana bir Anayasa Mahkemesi ver diyor. Vatandaş sandığa gittiği zaman AKP'nin değil, kendi kendi gündemine göre oy verecektir. Referandumu 'kal-git' referandumu olarak değerlendirecek ve uğurlayacaktır'' şeklinde konuştu.

Referandumların dünyanın her yerinde böyle sürprizler taşıdığını, nerede ne sonuç vereceğinin belli olmayacağını kaydeden Baykal, ''Özal denedi, gördü. Çözülüş orada net bir şekilde ortaya çıktı. Milletimiz bu referandumu AKP konusunda hüküm vermek için bir fırsat olarak değerlendirecektir'' dedi.

Anayasa konusunun bugünün konusu olmadığını, bunun için bir kurucu meclisin kurulmasının dahi gerekebileceğini anlatan Baykal, ''Bu, Türkiye'nin ihtiyacı olan anayasa arayışı değildir, AKP'nin kendi derdine çare arayışıdır. AKP'yi kurtarma anayasasıdır getirilmek istenen. Bu, Türkiye'ye yönelik bir tehlikedir, tehdittir. Hukuk devleti konusunu olumsuz etkileyecek bir girişimdir. Bu konuda en büyük görev parlamentoya düşüyor. Elbette CHP'ye büyük görev düşüyor. Bu görevimizi sonuna kadar kararlılıkla yapacağız'' diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir