”Anayasa değişikliği Türkiye'ye 1 yıl kaybettirir”

CHP Grup Başkanvekili Okay, parti kapatmayı zorlaştıracak olası anayasa değişikliğine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak bir anayasa değişikliğinin gündeme taşınmasının Türkiye'ye 1 yıl gibi bir süre kaybettireceğini öne sürdü.

Okay, parti kapatmayı zorlaştıracak olası anayasa değişikliğine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti'nin, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırılacak bir anayasa değişikliğini gündeme getirmeye hazırlandığını ifade eden Okay, üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için anayasanın 10 ve 42'nci maddeleriyle ilgili değişiklik sonrasında AK Parti'nin kapatma davası sürecinin çok daha hızlandığını öne sürdü.

Okay, anayasanın, siyasi partilerle ilgili hükümler içeren 68 ve 69'ncu maddelerinde yapılacak olası değişikliklerde, cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı siyasal oluşumlara ya da bunları hoş görüyle karşılayacak bir anlayışa giren olursa, türban değişikliğindeki akıbete uğrayabileceklerini iddia etti. Türkiye'de 1 yıldır anayasa tartışmaları yapıldığını ifade eden Okay, şunları söyledi:

"Bu dönemde yeniden bir anayasa değişikliğini ele almak, toplumun ve siyasi partilerin böylesi gerginlik ortamında çatışmalar yaratır. Oysa konsensüs noktasında toplumsal bir mutabakatla anayasalar yapılır. Kaldı ki anayasaların temelinde şu vardır; Anayasalar geçmişe bakıp, geçmişten ders çıkarıp geleceği yönlendiren belgelerdir. Her önünüze çıkan olaya karşı anayasayı engel görmek yerine anayasanın içeriğine sadakatle görevi sürdürmek gerekir. Anayasayı niye değiştirmek için yola çıkıyoruz? Anayasayı şu anki MHP'nin önerisiyle laik hukuk düzenine aykırı eylemlerin odağı olabilecek bir siyasi partinin siyasetten yasaklanmasını önlemek için... Bu siyasi partiler bu anayasa çerçevesinde kurulduğuna göre, anayasaya sadakat yükümlülüğünü yerine getirmeyi niye düşünmüyorlar?

Bu aşamada böyle bir anayasa değişikliğinin gündeme taşınması, Türkiye'ye yine 1 yıl gibi bir süre kaybettirir." Okay, anayasa tartışmalarında AK Parti'nin kendisine göre bir anayasa hazırladığını belirterek şöyle dedi:

"Hatta etlendirmiş, 'etlendirdiğimiz, omurgası belli anayasayı beğeninize sunuyoruz' diyor. Böyle bir anayasa çalışması olmaz, anayasaların uzlaşma metni olması lazım. Çok şikayet edilen 12 Eylül anayasasının yarıya yakın maddesi değiştirilmiştir. Değiştirilen süreçte de parlamento içerisinde uzlaşma komisyonu oluşturulmuştur. Mutabakatla her madde değiştirilmiştir.

Türkiye'nin gündemindeki elektrik, doğalgaz zammı, işsizlik, enflasyon, esnafın, dar gelirlinin sorunlarına çözüm bulunamadı. Bunların olması lazım. Şu aşamada bu ortamda anayasa değişikliği tartışmalarının Türkiye'nin gündemine gelmesi, Türkiye'nin yine aynı gerginlikte bir dönemi yaşaması demektir."