Anayasa görüşmelerinde son durum

Anayasa değişikliği teklifinin seçim yaşını 18'e indiren 3. maddesi Anayasa Komisyonu'ndan geçti. Öte yandan AK Parti ve MHP, teklifin bazı maddelerinin değişmesi için anlaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu, bugün Mustafa Şentop başkanlığında yedinci kez toplandı. Bugüne kadar 2 maddenin kabul edildiği Komisyon'dan bugün de bir madde geçti. Teklifte 21 madde yer alıyor. 

Bugün geçen madde seçim yaşının 25'ten 18'e indirilmesini kapsıyor. Bu maddenin AK Parti kadroları içerisinde huzursuzluğa neden olduğu iddia edilmişti.

Ayrıca, AK Parti ve MHP Cumhurbaşkanlığı sistemini esas alan teklifin bazı maddelerinin değişmesi için anlaştı. Pazartesi akşamı, Başbakan Binali Yıldırım'ın, MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede, teklifte yer alan 3 maddede revizyona gidilmesi kararı verildi.

Bugün de kavga çıktı

Toplantı başlangıcında söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek'in dün gece komisyon bittikten sonra rahatsızlandığını, ancak Meclis'te doktor olmadığını söyleyerek bu durumu eleştirdi.

Söz alan CHP'li komisyon üyesi Muharrem Erkek, komisyon başkanı Mustafa Şentop'a, maddeler üzerinde görüşmeler sürerken yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylandığını bunun içtüzüğe uygun olmadığını söyledi. Erkek, maddeler üzerinde görüş bildirmek isteyen milletvekillerine süre kısıtlaması getirilemeyeceğini herkesin istediği kadar konuşabileceğini bildirdi. Bunun üzerine Başkan Mustafa Şentop da yeterlilik önergesi verilerek maddelerin oylanmasının teamüle (geleneğe) uygun olduğunu söyleyince CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Bu sırada CHP'li Akif Ekici, AK Parti sıralarından bir milletvekili ile tartıştı. Masanın üzerine çıkmaya çalışan Akif Ekici'yi, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Levent Gök, kollarından tutarak engellemeye çalıştı.

Tansiyonun zaman zaman yükseldiği komisyonda anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi olan milletvekili seçilme yaşının 18 olarak değiştirilmesi üzerine görüşmeler başladı.

HDP, durdurulmasını talep etti

HDP'dan yapılan açıklamada, şu anda Anayasa Komisyonu gündeminde bulunan teklifin görüşmelerine HDP eşbaşkanları dahil 12 milletvekilinin tutuklu oldukları için katılamadığı hatırlatıldı.

Bu durumun anayasanın yasama yetkisini düzenleyen maddeleri ve İçtüzük'ün 29. maddesinde yer alan "Komisyonda istem sırasına göre söz verilir" ve 31. maddesinde yer alan "Komisyonlarda TBMM üyeleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri söz alabilirler" hükümlerine aykırı olduğunu savunan HDP, tutuklu milletvekillerinin görüşmelere katılma talepleri bulunduğuna dikkat çekti.

Yargıya, 'tarafsız' ilkesi eklenecek

Öte yandan teklifin dün kabul edilen ilk maddesine göre yargıya 'bağımsız' ilkesinin yanında 'tarafsız' ibaresi eklenecek. Kabul edilen ikinci maddeye göre milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.

3. madde Komisyon'dan geçti

Bugün süren görüşmelerde seçim yaşının 18'e indirilmesini kapsayan 3. madde Komisyon'dan geçti. 3. maddenin kabul edilmesinin AK Partili ve CHP'li komisyon üyeleri arasında tekrar kavga çıktı.