Anayasa Mahkemesi önce Anayasa'ya ugunluğunu incelesin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş kanununun Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi'nin öncelikle kendi kuruluş kanununun Anayasa'ya uygunluğunu incelemesi gerektiğini söyledi.
Tanrıkulu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül referandumundan sonra Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştiğini, ardından söz konusu mahkemenin kuruluş kanununun çıktığını anımsattı. CHP'nin, kuruluş kanununa ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunduğunu anlatan Tanrıkulu, mahkemenin, bütün başvuruları bırakarak öncelikli olarak bu başvuruyu ele alması gerektiğini savundu. 
Yetki kanuna ilişkin başvurunun da mahkemenin önüne gittiğini anımsatan Tanrıkulu, Yüksek Mahkeme'nin 7'ye 7 oy çokluğu ile bu başvuruyu reddettiğini söyledi. 
CHP'nin yetki kanununa ilişkin başvurusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, kanunun iptal edilmemesi yönünde oy kullandığını belirten Tanrıkulu, "Bu nedenle Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bize göre tarafsızlığı kalmamıştır ve gereğini yapmakla yükümlüdür. Anayasa Mahkemesi öncelikle kendi kuruluş kanununun Anayasa'ya uygunluğunu incelemeliydi. Kendi kuruluş kanunu Anayasa'ya aykırı olan bir Anayasa Mahkemesi, yurttaşların hak ve özgürlüklerini koruyamaz." diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir