”Anayasa Mahkemesine gitme olayı CHP klasiği”

Başbakan Erdoğan CHP lideri Baykal'ın, Anayasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesine götürecekleri açıklamasıyla ilgili olarak konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Anayasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesine götürecekleri açıklamasıyla ilgili, "Ana muhalefet partisi liderinin tüm bu müzakerelerden sonra Anayasa Mahkemesine gitme olayı, artık bizim tespit ettiğimiz bir CHP klasiği oldu" dedi.

Bu döneme kadar hiçbir zaman Anayasa Mahkemesinin bu kadar yasa değişikliği, bu kadar Anayasa ile ilgili değişiklik konularında müracaat kapısı olmadığını kaydeden Erdoğan, "Ama bu dönemde sürekli ana muhalefet partisi oraya adeta yatağı sermiştir. Adeta Anayasa Mahkemesi, 'ana muhalefet mahkemesi' haline dönüştü, bu duruma getirdiler" görüşünü ifade etti.

Başbakan Erdoğan, TGRT Haber'de yayımlanan "Ankara'nın Gündemi" programına katılarak, soruları yanıtladı.

"CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onayladıktan sonra Anayasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesine götürecekleri" yönündeki açıklamasının anımsatılması ve bu konuda AK Parti'nin ne yapmayı düşündüğünün sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunlara yabancı değiliz ve Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir dönemdir bu. Bu döneme kadar hiçbir zaman Anayasa Mahkemesi bu kadar yasa değişikliği, bu kadar Anayasa ile ilgili değişiklik konularında müracaat kapısı olmamıştır ama bu dönemde sürekli olarak ana muhalefet partisi oraya adeta yatağı sermiştir, böyle bir durum var.

Ana muhalefet partisi liderinin tüm bu müzakerelerden sonra Anayasa Mahkemesine gitme olayı, artık bizim tespit ettiğimiz bir CHP klasiği oldu. Adeta Anayasa Mahkemesi 'ana muhalefet mahkemesi' haline dönüştü, bu duruma getirdiler. Sürekli bakıyorsunuz hangi yasa çıkarılsa meclisten hemen gittikleri yer burası. Ben bunların üzerinde durup zaman kaybedecek değilim."

"Katkıları zaten yok"

Meclis'te 10 gündür gecelediklerini, yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirten Erdoğan, "CHP'li arkadaşlardan bazıları çıkıyor 'uyuyanlar var, şöyle var, böyle var' diyor. Uyuyanlar olabilir doğrudur ama sizden kimsenin oraya geldiği yok" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, milletin meselelerini çözmek için milletvekillerinin sabahlara kadar orada olacağını ifade ederek, engellemelerle karşılaştıklarını söyledi.

Anayasa değişikliğiyle ilgili maddelere geçmek için 6-7 saat parlamentonun meşgul edildiğini, engellendiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüzükle ilgili boşluklar ne ise bu boşlukları kullanmanın gayreti içindeler. Oraya da çıktıklarında konuşmak için çıkıyorlar. Herhangi bir maddeydi, katkıydı, böyle bir şeyleri yok. Katkıları zaten yok. Dönerli bir şekilde çalışıyorlar. Hiçbir zaman ana muhalefet grubu orada tam olarak bulunmuş değil, nöbetleşe bir çalışmanın içindeler.

Maddelere geçtikten sonra da oyalama yoluna gidiliyor. Bir madde ortalama üç saat alıyor. Zaman kaybı olunca sabaha kadar bu işin uzadığı oluyor. Samimiyseniz, dürüstseniz gelin burada maddeleri konuşalım. Engelleme gayretleri içine girmeyin. içtüzükteki bu boşluklar sebebiyle ne yazık ki bunları yapıyorlar."

Başbakan Erdoğan, Pazar günü Anayasa değişiklik paketiyle ilgili ikinci turun başlayacağını ifade ederek, ikinci turun çok önemli olduğunu kaydetti.

Erdoğan, "İkinci turu bitirdikten sonra parlamentodan geçecek ve Sayın Cumhurbaşkanımız gözden geçirdikten sonra kararını verecek. O karardan sonra tabii millete, eğer bu işi götürme durumunda olursak, millet kendi sorununu kendisi en ideal şekilde çözmeyi bilecektir" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir