Angelina Jolie, Saraybosna'nın fahri vatandaşı ilan edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


SARAYBOSNA - Ünlü Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın fahri vatandaşı ilan edildi.

Saraybosna Kantonu Meclisi'nin bugünkü toplantısında, Jolie'nin Saraybosna ve Bosna Hersek halkının savaş zamanında yaşadığı acıların yansıtılması için gösterdiği çabalardan dolayı Saraybosna'nın fahri vatandaşı ilan edilmesi için karar alındığı bildirildi.

Saraybosna Kanton Meclisince yapılan yazılı açıklamada, 14 Şubat'ta Saraybosna'da galası yapılan Jolie'nin yönetmenliğini üstlendiği ilk eseri olan "Kan ve Bal Ülkesinde" adlı filminde, Bosna Hersek'teki insanların savaşta yaşadıklarına değindiği, buradaki insanların acılarının anlatılmasına yönelik çaba sarf ettiği kaydedildi.

"Kan ve Bal Ülkesinde" adlı film, Bosna savaşı sırasında Boşnak kız Ayla'nın, savaş öncesinde aşk yaşadığı Sırp asker Daniyel'in başında bulunduğu toplama kampına düşmesinin ardından yaşananları anlatıyor. Jolie'nin ilk yönetmenlik deneyimi olan filmin çekimleri sırasında, "tecavüzcüsüne aşık olan Boşnak kadının hikayesinin anlatıldığı" iddiasıyla Bosnalı Savaş Mağduru Kadınlar Derneği tepki göstermişti. Ancak daha sonra filmde böyle bir konunun işlenmediği belirtilmişti.

Ekvador'lu mültecileri ziyaret etti

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK), 17 Nisan'da örgütün özel temsilcisi olarak atadığı Amerikalı oyuncu Angelina Jolie'nin hafta sonu Ekvador'u ziyaret ettiği bildirildi.

BMMYK Quito'da yayımladığı bildiride, Angelina Jolie'nin Kolombiya sınırında bulunan, halkın yüzde 60'ının mülteci olduğu Lago Agrio bölgesine gittiğini belirtti.

Jolie'nin ayrıca 2002 ve 2010'da karşılaştığı Kolombiyalı mülteci Marianera ile buluşma imkanı bulduğu açıklandı.

Angelina Jolie'nin Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ile mültecilerin sorunlarını görüştüğü de belirtildi.

Daha önce BMMYK'nin "iyi niyet elçisi" olan Amerikalı oyuncu, ikisi Ekvador'a olmak üzere 40 yardım ziyaretinde bulundu.

Ekvador, yaklaşık 56 bin mülteciyi barındırıyor ve her ay yaklaşık 1300 sığınma talebi alıyor.

(AA)