Ankara ve Atina müzakerelerin başlatılmasından memnun
İki ülke, Kıbrıs'ta iki taraf arasında 3 Eylül'de başlatılacak müzakerelere tam destek vereceğini bildirdi
ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'ta iki liderin kapsamlı müzakereleri başlatma kararına varmalarını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada, "Kıbrıs'ta iki liderin bugün (25 Temmuz) gerçekleştirdikleri görüşmede, 3 Eylül tarihinde kapsamlı müzakerelerin başlatılmasına karar vermiş olmalarını memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.
Açıklamada, "Türkiye başından beri Kıbrıs sorununun yerleşik BM parametreleri olan iki kesimlilik, siyasi eşitlik, iki eşit Kurucu Devletin kuracağı yeni ortaklık temelinde çözülebilmesini teminen BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde kapsamlı müzakerelerin başlatılmasını desteklemekte olduğu" kaydedildi.
Türkiye'nin, "Kıbrıs'ta iki taraf arasında 3 Eylül'de başlatılacak müzakere sürecine de bu anlayış doğrultusunda tam desteğini vereceğinin ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:
"Görüşmede liderler ayrıca 21 Mart Süreci çerçevesinde kurulan Teknik Komitelerin yürüttüğü faaliyetler sonucunda çevre, kültürel miras, kriz yönetimi gibi işbirliği yapılacak alanları kapsayan 16 başlıkta çalışmaların başlatılmasına da karar vermişlerdir.
Türkiye, Kıbrıs Türk tarafının inisiyatifiyle başlatılmış olan Teknik Komitelerin çalışmalarından olumlu sonuçlar alınmasını dilemekte ve Ada'da iki taraf arasında güven ve işbirliği ortamını tesis etmeye yarayacak bu yöndeki faaliyetleri desteklemektedir."
Atina, müzakerelerin başlamasından memnun
Öte yandan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Atina'nın Kıbrıs'da müzakerelerin başlaması kararından memnuniyet duyduğunu söyledi. Bakoyanni, yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ta liderlerin, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar'ın temel ve yasal hakları ile çıkarlarını koruma hedefli, karşılıklı olarak kabul görmüş bir çözüme ulaşmak için aldıkları müzakerelere başlama kararını selamladığını" belirtti.
Dora Bakoyanni, "İki liderin, Kıbrıs'ın, iki toplum ve iki bölgeli federasyon ve tek kimlik, tek vatandaşlık ve tek egemenlik çerçevesinde tekrar birleşmesi için müzakerelere başlama yönünde vardıkları anlaşmayı selamlıyoruz" ifadesini kullandı.
Bakoyanni,"Bugünkü durum kabul edilemez. Kalıcı, işlevsel ve BM kararları ile AB ilkeleri doğrultusunda adaletsizlikleri giderecek bir çözüm gereklidir. Başarının yolu yokuş olacaktır. Bunun için ilkelerin ödünsüz bir biçimde korunması ve herkesin iyi niyete sahip olması gerekmektedir, ancak asıl olan iki tarafın, dışardan dayatmalar, hakemlik ve suni takvimler olmadan, yaratıcı bir biçimde çalışmalarıdır" dedi.
Yunanistan'ın yeni başlayacak olan müzakere sürecini tam anlamıyla desteklediğini kaydeden Bakoyanni, Atina'nın, Rum Lider Dimitris Hristofyas ve Rum Yönetimi'nin sürekli yardımcısı olacağını vurguladı. Bakoyanni, "Ortak hedef olan Kıbrıs'ın tekrar birleşmesi hedefine ulaşmak için birlik ve uzlaşma temel ön şartlar olduğu gibi kesin bir gerekliliktir" ifadesini kullandı.