Ankara yeni metro hattına kavuştu

Kızılay- Çayyolu Metro Hattı'nın açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, ''Gündemimizde 29 kilometrelik Kızılay-Esenboğa Hattı projesi var'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Kütüphane yanında düzenlenen Kızılay-Çayyolu metrosu açılış töreninde konuştu.

Metronun her aşamasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, firmaların da Ankaralıları bekletmemek için metroyu erken bitirdiklerini söyledi. 

Çayyolu'ndan metroya binenlerin 25-30 dakika içinde, trafiğe takılmadan, bir engelle karşılaşmadan Kızılay'a ulaşabileceğini kaydeden Erdoğan, hat üzerindeki 11 durağın 5'inde geniş otoparkların bulunduğunu, özel araçların bu otoparklara bırakılarak metronun kullanılabileceğini belirtti.

Batıkent-Sincan metrosunu da öngörülen zamandan önce tamamlayarak hizmete açtıklarını anlatan Erdoğan, Keçiören-Tandoğan metrosunun da bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını, böylece söz verdikleri üç metro hattını da Ankara'ya kazandıracaklarını ifade etti.

"Raylı sistem uzunluğu 67,5 kilometreye çıkacak"

Ankara'da Batıkent-Sincan hattı devreye girene kadar 23,5 kilometre raylı sistemin hizmet verdiğini, Batıkent-Sincan hattı ile buna 15,5 kilometre daha eklendiğini anlatan Erdoğan, bugünkü metro ile 16,5 kilometre daha artarak, böylece Ankara'daki toplam raylı sistem uzunluğunun 55,5 kilometreye ulaştığını bildirdi. Erdoğan, Keçiören-Tandoğan hattının da eklenmesiyle raylı sistem uzunluğunun 67,5 kilometreye çıkacağını kaydetti.

"Bu projeleri sonuçladırdık diye 'tamam' demiyoruz. Yeni çalışmalar, projeler içindeyiz" diyen Erdoğan, Kızılay'dan Esenboğa Havalimanı'na 29 kilometre uzunluğunda bir metro hattı projesi ile Kızılay'dan Ankara Garı'na bir başka metro hattı üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Hükümet ve belediyeler olarak, şehirlerin çehresini değiştiren dev projeleri, önlerine çıkan tüm engellemelere rağmen azim ve kararlılıkla başlayıp, bitirdiklerini söyleyen Erdoğan, "eser, hizmet" siyaseti yaptıklarını vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Görüyorsunuz eşekten bile bir eser kalıyor, semer. İnsan olarak eser koy eser. Bunlar laf üretiyor laf. Eser var mı bunlarda. Bugüne kadar oldu mu, yok. Şimdi çıkmışlar konuşuyorlar. Ortaya böyle projeler koyun ki inandırıcı olsun. Kuru lafla bu işler olmaz. 'Şunu bedava, mazotu şöyle yapacağım, bedava raylı sistemi kullandıracağım'. Neyi kullandırıyorsun, hangi parayla kullandırıyorsun. Otobüsleri, şunu bunu bedava yapacaklarmış, yav bu ülkeyi neyle idare edeceksin, bu personelin maaşını neyle ödeyeceksin? Öyle doğru konuş ki inandırıcılığı olsun. Siyaset dürüstlük üzerine bina edilir, yalan üzerine değil. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar, bunların ki yatsı olmadan söndü."

Sadece Ankara'da yaşanan değişim ve dönüşümün başlı başına bir başarı hikayesi olduğunu belirten Erdoğan, "Nerede 1970'lerin 1980'lerin Ankara'sı, nerede bugünün Ankara'sı? Şu Ankara'nın bir havalimanı bile yoktu ya. İndiğinizi zaman modern bir havalimanına sahip miydiniz? Burası Ankara'ydı? Bu modern havalimanını Ankara'ya biz kazandırdık" dedi.

Havalimanından Ankara'ya uzanan Turgut Özal Bulvarı'nı Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığını anlatan Erdoğan, Kuzey Ankara yolundaki gecekonduların kentsel dönüşüm projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ tarafından yıkıldığını ve o bölgeye modern binalar inşa edildiğini vurguladı. "Bugün parklarıyla, yollarıyla, alt-üst geçitleriyle, raylı sistemiyle başkent unvanına, sıfatına yakışır bir görüntüye kavuştu" diyen Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve yüklenici firma mensuplarını çalışmalarından dolayı tebrik etti. 

"İşimiz laf değil, eser üretmek''

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de yaptığı konuşmada, Ankara'nın Avrupa'nın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

Son iki ay içinde Ankaralılara sayısız eser kazandırdıklarını anımsatan Gökçek, yapılan çalışmaları anlattı. Bugün tarihi bir gün yaşandığını vurgulayan Gökçek, ''Ankaralıların muhteşem yoğun ilgisiyle Sayın Başbakanımızın sürerek buraya kadar getirdiği Çayyolu Metro hattının açılışını yapıyoruz. Kızılay Çayyolu Metrosu toplam 16,5 kilometre, 11 istasyondan oluşuyor. Toplam 1 milyar 469 milyon lira para harcandı'' dedi.

Gökçek, ilk etapta bir seferde 900 yolcunun taşınacağını, yeni trenler geldiğinde her seferde bin 800 kişi taşınabileceğini belirterek, tam otomatik sisteme geçildiğinde ise saatte tek yöne 18 bin bin yolcu taşınabileceği bilgisini verdi.

İşlerinin laf değil eser üretmek olduğunu belirten Gökçek, ''Hizmetlerimizinden rahatsız olanlar ne yapıyor? Kalplerinde haset biriktiriyorlar, montaj kasetler üretiyorlar. Herkes şunu çok iyi bilmeli şantaj, montaj siyaseti millete ve milli iradeye bir sabotajdır'' dedi.

Gökçek ''Sayın Başbakanım siz hiç merak etmeyin, bu millet kurulan tuzakları çok iyi biliyor. Bu çamur bize bulaşmaz, AK Parti'ye bulaşmaz, bu komplo birliğimizi sarsmaz. Bu millet sizin mangal gibi bir yürek taşıdığınızı çok iyi biliyor'' diye konuştu. 

Bu milletin liderini asla yarı yolda bırakmayacağını ifade eden Gökçek, 30 Mart günü sandıktan ''Dik dur eğilme, bu millet seninle'' mesajı çıkacağını söyledi.

Kızılay-Çayyolu metrosu 1 hafta ücretsiz

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, açılış kurdelesini keserken, "Bu hatta da bir müjde veriyoruz, bir hafta ücretsiz" dedi. 

Açılışa, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan yardımcıları Ali Babacan ve Emrullah İşler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.