Ankara'daki Mehmetçik Anıtı açılışa hazır

Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan proje kapsamındaki anıt yarın açılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

POLATLI - Ankara'nın Polatlı ilçesine yaptırılan "Mehmetçik Anıtı"nın yarın düzenlenecek olan açılış töreni için hazırlıklar tamamlandı. 

Alınan bilgiye göre, Sakarya Zaferi'ni genç kuşaklara anlatmak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Koç Holding'in işbirliğinde yaptırılan proje kapsamında Kartaltepe mevkisine yaptırılan "Mehmetçik Anıtı" yarın açılacak. Polatlı'nın 6 kilometre batısına yerleştirilen 31 metre yüksekliğindeki dev anıtın montajı tamamlanırken, 9 metrelik kaide kısmına da Sakarya Savaşı'nı anlatan rölyefler yapıldı. E-90 karayolu ile Eskişehir'den Ankara'ya gelenlerin Polatlı sınırında karşılarına çıkacak olan anıtın yanında bir de dev Türk Bayrağı yaptırılacak. Ayrıca hızlı tren yolu güzergahında bulunan anıt, demiryolu ile Ankara'ya yolculuk yapacakların dikkatini çekecek. Yarın düzenlenecek olan açılış törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve anıtın yapımını üstlenen Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç katılacak. 

 

"Sakarya Meydan Savaşı Panorama Müzesi"

 

Yarın düzenlenecek törende "Mehmetçik Anıtı"nın hemen yanına yaptırılacak olan "Sakarya Meydan Savaşı Panorama Müzesi"nin de temeli atılacak. 

Müzede, Sakarya Meydan Muharebesi'nin ilk gününden itibaren yaşananların anlatılacağı, gerçek objelerin yer alacağı, şehitlerin tümünün isimlerinin bulunacağı 2 bin 250 metrekarelik dev bir panorama yer alacak. 

Dünyadaki örnekleri arasında en büyüklerinden biri olacak panorama alanı içinde, zeminden çatıya doğru yükselen çok amaçlı 400 kişilik bir salon, kütüphane, kitap satış bölümü, sinema salonu, galeri seyir terası gibi bölümler bulunacak. 

Türk mimarisine uygun olarak inşa edilecek binanın giriş kapıları Selçuklu ve Osmanlı mimarisine göre yapılacak. Burada Sakarya Meydan Savaşı tablosu, ön maketlerle birlikte 5 bin metrekare alana kurulacak. 

Ayrıca, Sakarya Meydan Savaşı sırasında ulaştırma merkezi ve lojistik üs olarak kullanılan Malıköy Tren İstasyonu da onarılarak, aslına uygun  donatılacak. İstasyona bir şehit anıtı dikilirken, o dönemde kullanılmış uçakları sembolize eden iki uçak maketi de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca yapılarak istasyonda kurulacak sembolik pistte sergilenecek. 

Bu kapsamda ilk olarak TCDD tarafından Atatürk'ün konut ve karargah olarak kullandığı Ankara Garı'ndaki bina bir süre önce "Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk Konutu ve Demiryolu Müzesi" olarak dönüştürülmüştü. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ankara'dan kalkacak özel buharlı trenlerle, bölgeye turlar düzenlenecek. 23 Ağustos'ta başlayan Sakarya Meydan Muharebesi'nde 22 gün 22 gece boyunca varını yoğunu ortaya koyan kahraman Türk ordusu, 100 kilometre genişliğindeki bir cephede düşmanla savaştı.