”Anlaşma sağlanamazsa yolumuza devam ederiz”

9 Eylül Üniversitesi'ndeki eğitim-öğretim yılı açılış törenine katılan Erdoğan, IMF ile temaslara yönelik değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İzmir 9 Eylül Üniversitesi'ndeki eğitim-öğretim yılı açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile tekrar konuşacaklarını, anlaşma sağlanmaması durumunda ise yollarına devam edeceklerini söyledi.

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, IMF ile temaslara yönelik değerlendirmelerde bulundu. IMF ile tekrar görüşeceklerini belirten Erdoğan, "ya 'evet' ya 'hayır', biz aksi takdirde yolumuza yine devam ederiz. Çünkü bu noktada biz içeride enerjimizi kaybetmeyelim. Türkiye yedi yıl önceki durumdan bugüne nasıl sıçradıysa, bu sıçramasını bundan sonraki süreçte de çok daha farklı şekilde devam ettirir" dedi. Krize ilişkin iyimser beklentilerin arttığını, krizin sona erdiğine dair yaklaşımların çoğalmaya başladığını anlatan Erdoğan, "-Türkiye IMF ile anlaşma yapmadan, kendi imkanlarıyla, kendi uyguladığı yerli tedbirlerle bu krizi aşma noktasına geldi- diyenler çoğalmaya başladı. Türkiye'nin bu yeni durumunu çok iyi görmek, çok iyi algılamak, çok iyi değerlendirmek durumundayız" diye konuştu.

Türkiye için sıçrama dönemi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin çok farklı bir dönemden geçtiğini belirterek bu dönemin 2002 yılında olduğu gibi, Türkiye için yeni bir sıçrama dönemi olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, İzmir'deki temasları çerçevesinde Halit Ziya Bulvarı'ndaki AK Parti'nin yeni İl Başkanlığı Binası'nı ziyaret etti.

Erdoğan, basına kapalı ziyaretin ardından, Başbakanlık otobüsü üzerinden, parti binası önünde toplanan vatandaşlara seslendi.

Türkiye'nin sadece ekonomik anlamda değil, "Milli Birlik Projesi" ve "Demokratik Açılım" sürecinde de önemli aşama kaydedeceğine inandığını ifade eden Erdoğan, "Hep birlikte bir kardeşlik projesini nasıl hayata geçireceğimizi, buna karşı duranlara göstereceğiz" dedi.

Erdoğan, etnik kimliğin sonradan kazanılmadığını, insanın yaradılışından geldiğini belirterek, "Hangi etnik unsura mensup olursa olsun, Türk, Kürt, Laz, Arnavut, Boşnak olursa olsun, yaradılanı Yaradandan ötürü seviyoruz ve tüm halkımıza böyle bakıyoruz" diye konuştu.

AK Parti'nin 81 ilin 61'inde birinci, kalan illerde de 2. parti olduğunu, kimsenin iktidara ayrımcı damgası vuramayacağını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu parti, ayrımcı değil, bütünleştiricidir, Milli Birlik Projesi'nin mimarıdır. Kürt, Roman, Boşnak, Alevi kardeşlerimizin hep sorunları olmuş, bu sorunlar ötelenmiş, ötelene ötelene bugüne gelmiş. Bu ötelenen sorunları ortadan kaldırmaya yönelik atılması gereken adımlar var. Bu adımları hep birlikte atacağız."

Hak ve özgürlükler alanlarında da atılması gereken adımlar olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, herkese eşit mesafede bulunduklarını, bundan sonra da devam eden sürece yönelik kararlılıklarını sürdüreceklerini, "milletle birlikte yürüyeceklerini" kaydetti ve "Asla taviz yok, el ele, omuz omuza yürüyeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, ülkemizi böldürtmeyiz. Bu ülkenin bölünmesine zaten benim milletim izin vermez. Bu millet, Kurtuluş Savaşında izin verdi mi? Kurtuluş mücadelesinde nasıl izin vermediyse, bugün de vermez, yarın da vermez."

Bölgesel milliyetçiliğe karşı olduklarını ifade eden Erdoğan, "Batı'yı ihya, Doğu'yu imha olmaz. Kuzeyi ihya, Güney'i imha olmaz. Heryere ulaşacaksın. 780 bin kilometre kareyi ihya edeceksin. Türkiye böyle olur" dedi.

Diyarbakır Bursa maçındaki olaylar

Bölgesel milliyetçilik gibi etnik milliyetçiliğe de karşı olduklarını, kendileri için 72 milyon vatan evladının hepsinin aynı olduğunu söyleyen Erdoğan, bazı çevrelerin Türkcell Süper Ligde oynanan Diyarbakırspor-Bursaspor maçından sonra çıkan olaylara ilişkin yaklaşımlarını eleştirdi.

Erdoğan, herkesin, söz konusu maça ilişkin birlik mesajları vermesi gerekirken, bazı çevrelerin farklı söylemleri olduğunu kaydederek, "Federasyon Başkanım ne yaptı, bir yanına Bursa Başkanını, bir yanına Diyarbakır Başkanını aldı, birlik mesajı verdi. Başkanlar da aynı mesajı verdi" dedi.

Maça gönderilen "3-5 kurulmuş kişinin söylediği sözlerin milleti parçalayamayacağını" ifade eden Erdoğan, "Kimse bu konular üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmasın" diye konuştu.

Etnik milliyetçilik gibi, din temelli milliyetçiliğe de karşı olduklarına işaret eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'de farklı dinlerin mensuplarının yaşadığını ve hepsinin inancının güvenceleri altında olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, bazı vatandaşların işsizlik konusundaki seslenişleri üzerine, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de işsizlik oranlarının yüksek olduğunu belirterek, işsizlik oranlarının İspanya'da yüzde 18, ABD'de yüzde 7'lere ulaştığını söyledi.

"Küresel ekonomik krize rağmen, bu şekilde bağırmanın anlamı da yok" diyen Erdoğan, işsizlik olduğu kadar, kendisine bilgi veren bazı iş çevrelerinin de aradıkları elemanı bulamamaktan yakındıklarını kaydetti.

Meslek okullarına yönelik önemli adımlar atıldığını belirten Erdoğan, "Meslek okullarının önünü kestiler. YÖK'ün yeni çalışmaları ile meslek okulları daha cazip hale geliyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, AK Parti İl Başkanlığı Binası'ndan ayrıldı.