Anlaşma taslağı 1.5 ila 2 derece ısınma hedefliyor

Taslak metin sanayileşmiş ülkelerin karbon gazı salımlarının azaltılması bölümüne de atıfta bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG - Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki BM iklim konferansında müzakerelere temel oluşturacak anlaşma taslağı, yeryüzünün ortalama sıcaklık yükselişini 1,5 ila 2 santigrat derecede durdurmayı hedefliyor.

Fransız AFP ajansı tarafından ele geçirilen 7 sayfalık belge, "tarafların, sanayi öncesi seviyeye oranla küresel ortalama sıcaklık yükselişinin 1,5 ila 2 santigrat dereceyi geçmemesini kabul ederek, tehlikeli bir iklim değişikliğinden kaçınmak için işbirliği yapması gerektiğine" işaret ediyor.

G8 ülkeleri ve belli başlı ekonomiler, temmuzda İtalya'nın L'Aquila kentinde ısınmanın sanayileşme öncesi seviyenin 2 santigrat derece üzerinde sınırlandırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Ancak özellikle buzulların erimesiyle okyanusların seviyesinin yükselmesi tehdidiyle karşı karşıya bulunan küçük ada devletlerinin girişimiyle, gelişmekte olan 100 kadar ülke, tüm dünyada sera etkisine yol açan gazların salımının 2050'ye kadar 1990'a oranla yüzde 85 azaltılmasını öngören, sıcaklığın sadece 1,5 derece artış sınırı için ısrar ediyor.

Karbon gazı salımları

Taslak metin ayrıca Kyoto sözleşmesinin 2013'ten 2020'ye, bu sözleşmeyi hiçbir zaman onaylamayan ve bunu uygulamayı kesin bir dille reddeden ABD hariç, sanayileşmiş ülkelerin karbon gazı salımlarının azaltılması bölümüne de atıfta bulunuyor. Metne göre, ABD'nin yükümlülükleri anlaşmaya yapılacak bir ekle listelenecek, ancak bu kısım üzerinde müzakereler yapılacak.

İklim görüşmelerinde iki ana müzakere hattından biri tarafından hazırlanan taslak metinde, tüm dünyadaki sera gazları emisyonunun 2050'ye kadar yüzde 50 oranında azaltılması gerektiği belirtildi.

Michael Zammit Cutajar tarafından hazırlanan metinde, gelişmiş ülkelerin emisyonları daha yüksek oranda artırarak öncülük etmesi gerektiği belirtiliyor.

Taslak metinde 2050'ye kadar yüzde 50'den yüzde 85 ve 95'e varan çeşitli kesinti oranları önerildi. Metinde, "Taraflar, küresel emisyonları 2050 itibarıyla 1990 seviyesinden en az 50/85/95 oranında azaltmalı ve küresel emisyonların bu tarihten sonra da azalmaya devam edeceğini garanti etmeli" denildi.