Antalya, futbol turizmi için destek istiyor

Bu yıl büyük kulüpleri Dubai ve İspanya’ya kaptıran Antalyalı turizmciler; Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile Türkiye Futbol Federasyonu’nu göreve çağırarak spor turizminin devlet politikası haline getirilmesini istediler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Duygu ŞAHİN DURMAZ
 
ANTALYA - Dünyanın en prestijli futbol takımlarının kamp için tercih ettiği Antalya, 2013 sezonunda bazı büyük kulüpleri Dubai ve İspanya’ya kaptırdı. En az 1 milyon dolardan başlayan büyük ödüllü turnuvalar düzenleyen Dubai ve federasyonlarla işbirliği yapan İspanya, kulüpleri kendisine bağladı. Dubai’nin 2 maç için 800 bin euro ödediği Bayern Münih, Antalya’dan vazgeçerken, Hamburg, Bayer Leverkusen, Spartak Moskova, CSKA Moskova, Dinamo Kiev, PSV Ajax, Malmö, Bronby Kopenhagen, Brugge da Antalya yerine başka yerleri tercih ettiler.
 
antalya_otel_saha2.jpg
 
antalya_otel_saha.jpg
 
İspanya’nın kulüpleri kendine bağlama yöntemi ise Dubai’ninkinden biraz farklı. İspanyol belediyeler büyük şirketlerin sponsorluk desteğini alarak ödüllü turnuvalar düzenliyor. Ayrıca İspanya U 20 yaş altı tüm yaş grupları için Norveç Futbol Federasyonu ile işbirliği yaparak ortak tesis yapmış durumda. Takımlar burada kampa getiriliyor. Federasyon masrafların yüzde 50’sini karşılıyor. Kıbrıs Rum kesimi de ülkeye gelen takımlara  bin euro teşvik ödemesi yapıyor. Katar da Antalya’nın yeni rakipleri arasında bulunuyor. Geçtiğimiz yıl futbol turizminden 100 milyon dolar gelir elde eden Antalya’da sektör, bu yılki kayıpları görerek 100 milyon doları sağlayabileceği irili ufaklı pek çok takım ile anlaştı. Bu sene kayıp yaşanmayacak. Ancak turizmciler böyle giderse sektörün kaybının yüzde 15’e varabileceğini, bunun da 15 milyon dolar anlamına geldiğini söylüyorlar. Turizmciler Avrupa Şampiyonası’nı almak için 15 milyar euro harcamanın göze alındığını fakat koskoca bir sektöre sahip çıkmak için 2-3 milyon euroluk bütçeler ayrılamadığına işaret ediyorlar. Barcelona, Bayern Münih gibi takımların Antalya’da ağırlanması için uluslararası standartlarda bir stat yapılması gerektiğine dikkat çeken turizmciler liglerin devre arasında ise Türk takımları ile ödüllü turnuvalar düzenlenmesini istiyor. Sektör Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un da bu turnuvalarda boy göstermesini talep ediyor. Spor turizminin bir devlet politikası haline getirilmesini isteyen Antalyalı turizmciler Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, Türkiye Futbol Federasyonu’nu ve belediyeleri göreve davet ediyor. Çünkü deniz ve güneş turizmine bağlı kalmak istemeyen Antalya’daki işletmeler kış dönemini devre arasında gelen futbol takımları ile dolduruyor. Bu da 10 bin kişinin sadece yaz sezonluk istihdam edilmesinin önüne geçiyor. Antalya’daki turistik tesislerde 150’ye yakın saha bulunuyor, spor tesisi yatırımlarının ise 100 milyon euroyu aştığı tahmin ediliyor. Bu rakamlarla Antalya, tüm dünyada ilk üç arasında yer alıyor. Futbol takımları için uygulanan ücret tarifesi ise 40 ile 125 euro arasında değişiyor. Ancak Antalya sadece futbol takımlarını değil yüzme takımlarını da kamp dönemlerinde misafir ediyor.
 
WOW: Büyük kulüpler için iyi bir stat yapılmalı
 
[PAGE]
 
WOW: Büyük kulüpler için iyi bir stat yapılmalı
 
WOW Otelleri Spor Direktörü Süreyya Ertuğrul, Antalya’nın rakiplerinin Dubai, Katar, İspanya ve Kıbrıs Rum kesimi olduğunu belirterek, “Mesela bu ay Bayern Münih ve Hamburg Dubai ve Katar’da turnuvalara katılarak gelir elde ettiler. Bayern Münih 2 maç için 800 bin euro aldı” diye konuştu. Bayern Münih ve Barcelona gibi takımların Antalya’ya getirilmesi için öncelikle Antalya’ya iyi bir stat yapılması gerektiğini anlatan Ertuğrul, “3 büyüklerin de içinde olduğu ödüllü turnuvalar liglerin devre arasında düzenlenmeli. Bu da markalaşma açısından önemli. Bir Avrupa Şampiyonası’nı almak için ülkeler 10-15 milyar euro harcıyorlar. Oysa bu turnuvalar için 2-3 milyon euro bütçe ayrılsa hem pek çok taraftar grubu şehre gelecek. Hem de oteller dolacak” değerlendirmesini yaptı. Ertuğrul, şöyle devam etti: “Biz bu yıl futbol turizminden ofsata çıktık. Çünkü gelirlerimiz ya da sayımız düşmedi o takımlar yerine başka takımları ağırlayarak bu durumu tolere edeceğiz.” WOW Topkapı ve Kremlin Palace otelleri ile 11 adet sahalarının olduğunu ve geçen yıl 250 futbol takımını ağırladıklarını ifade eden Ertuğrul, “Antalya’ya bin 300 futbol takımı geliyor. Seyahat eden takım sayısı ise 3 bin civarında. Antalya’ya 35 değişik ülkeden takımlar geliyor. Bunun arasında  Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Çin, Kore, Japonya, Güney Afrika, Kanada, Arjantin, Brezilya bulunuyor. İskandinav ve Arap futbol takımları da Antalya’yı tercih ediyor. Futbol takımları bütçelerine göre 40 euro ile 125 euro arasındaki otellerde kalıyor” dedi. Antalya’daki futbol sahalarının dünyada ilk 3’e gireceğini ifade eden Ertuğrul, “Futbol yükselen bir değer tanıtım için oldukça önemli. Futbol turizmi ölü sezonda otellere doluluk sağladığı için kışın oteller açık kalıyor ve işsizlik oranı azalıyor” diye konuştu.
 
 
antalya_otel_saha3.jpg
 
Titanic: Rakip ülkeler fiyat indirimine gitti
 
Antalya’nın spor turizmi anlamında pek çok alanda geliştiğini ancak bunların önde geleninin futbol, golf ve yüzme olduğunu söyleyen Titanic Otel Satış Direktör Yardımcısı Hasan Eker, “Futbol turizmi 2005 yılından bu yana yapılan yeni sahalar ile bölgenin kış turizminde artış yaşanmasına yardımcı oldu. Futbol turizmi aralık-nisan sezonunda gerçekleşiyor. Antalya, uygun iklim koşulları ve her şey dahil sistemi ile organizasyonlarının daha kusursuz yapılmasını sağladığı için tercih ediliyor” dedi. Tesislerinin 5 futbol sahası ve yarı olimpik havuzu ile 2011 yılında 80 futbol kampı ve 30 yüzme takımını ağırladığını söyleyen Eker, “Geçen yıl 78 futbol kampı, 34 yüzme takımı geldi. Bu yıl da yaklaşık 75 futbolkampı ile 40 yüzme takımının gelmesini bekliyoruz” diyerek, şöyle devam etti: “Geçen yıl Antalya’da yaklaşık bin 300 civarında kamp gerçekleştirildi. Bu yıl sayının yüzde 10-15 civarında azalacağını tahmin ediyoruz. Bunun nedeni rakip ülkelerin fiyat indirmesi. 1996 yılından beri futbol turizmi bir yükseliş trendindeydi. Bu da kışın da doluluğu sağlamamıza neden oluyor.”
 
Limak Atlantis: Kalite değil politika etkiliyor
 
[PAGE]
 
Limak Atlantis: Kalite değil politika etkiliyor
 
Limak Atlantis Delüxe Resort Hotel Satış Müdür Yardımcısı Cemal Matyan, geçen yıl Limak Atlantis, Limak Arcadia ve Limak Limra olmak üzere 3 otelde 230 kampa ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Futbol takımlarının Belek’i tercih ettiğini aktaran Matyan, “Buradaki tesisler yeni. Ancak rakip ülkelerin verdiği teşvikler, bin 300 takımı ağırlayan Antalya’yı zora sokuyor. Sektörde bu segmentte yüzde 15 düşüş yaşanacağı söyleniyor” ifadelerini kullandı. “Antalya’daki futbol sahlarının yüzde 80’i UEFA standartlarında” diyen Matyan, “Sahalarımızda ve otellerimizin hizmet kalitesinde hiçbir sorun yok. Fakat rakip ülkelerin uyguladıkları politika bizi biraz etkileyecek” şeklinde konuştu.
 
Papillon: Futbol, turizmin tanıtım mecrası
 
Papillon Hotel Satış Direktörü Nida Kiraz, Antalya’da spor turizminin aralık ayının son haftası başlayıp şubat ayına kadar devam ettiğini söyledi. 2012 yılında tesislerinde 60 futbol kampı yaptıklarını aktaran Kiraz, bu yılda aynı hedefi gerçekleştireceklerini kaydetti. “Geçen yıl bin 300 kampı Antalya’da ağırladık ama bu sayı düşecek” diyen Kiraz, “Bunun nedeni futbol turizmine yatkın rakip ülkelerin takımlara ciddi teşvikler ve ödüllü turnuvalar hazırlaması” ifadelerini kullandı. Futbol turizminin 12 ay otellerin çalışmasını sağladığını kaydeden Kiraz, “Spor ciddi bir tanıtım mecrası. Doğru kullanıldığı takdirde milyon eurolar ile yapamayacağınız reklamı  yapmanızı sağlar. Sadece tanıtım açısından bile bu alan desteklenmeli” şeklinde konuştu.