”Antalya'daki en büyük ve zarar verici yangın”

Türedi, Antalya'daki yangının köyleri, hayvan barınaklarını, seraları etkilediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi, Manavgat'ın Karabük köyü yakınlarında başlayan ve Serik ilçesine bağlı Sarıabalı, Bucak, Deniztepesi ve Karataş köyleri civarına da sıçrayan orman yangınının, Antalya tarihinin en büyük ve zarar verici yangını olarak niteledi. 

Türedi, yangını kontrol altına alabilmek amacıyla çok sayıda helikopter, uçak ve iş makinesinin yanı sıra binlerce kişinin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Türedi, ancak nem oranının düşük, rüzgarın şiddetli ve havanın sıcak olması yüzünden alevlerin geniş bir alana yayıldığını, bölgenin yoğun duman altında olması nedeniyle de, alevlerin hangi istikamete ilerlediğini tespit etmekte güçlük çektiklerini söyledi. Türedi, Antalya'da bugüne kadar çok sayıda büyük orman yangını çıktığını, ancak bu yangının köyleri, hayvan barınaklarını, seraları etkilemesi bakımından, Antalya'da tarihin en büyük ve zarar verici orman yangını olduğunu kaydetti. Teselli edici tek olayın şu ana kadar ölüm ya da yaralanma olayının meydana gelmemiş olması olduğuna değinen Türedi, şu bilgileri verdi:  "Antalya tarihinin en büyük ve zarar verici orman yangınını söndürmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Çok geniş bir alan yoğun duman altında. Yangının 4 bin hektar civarında bir alanda etkili olduğunu düşünüyoruz. Ama bunu söylemek de pek kolay değil. Çünkü yoğun duman alevlerin ne yöne ilerlediğini, hangi bölgelerin etkilendiğini görmemizi engelliyor. Hava araçları da bir bakıma kör olarak su atıyor. Yer ekiplerimiz de çok geniş bir alanda dağınık vaziyette çalışıyor. Gece köylere duyuru yaptık. Herkes evlerini boşalttı. Hayvanlarını, eşyalarını traktör, kamyonet, kamyon, otomobillere yükleyerek bölgeden uzaklaştılar. Köylerin tahliyesi ekiplerin çalışma yaptığı yollardan yapıldığı için ulaşımda sıkıntı ve karmaşa yaşandı. Yollar kapandı. Ama sabah saatlerinde yangın bölgesine ulaşan yollarda vatandaş kalmadı." 

Türedi, yangının geniş bir alanda devam etmesi dolayısıyla dün akşamdan beri Ankara, Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Burdur, Isparta, Muğla ve çevredeki ilçelerden çok sayıda arozöz, iş makinesi ve orman işçisinin bölgeye intikal ettirildiğini ve çalışmalara katıldıklarını anlattı. 

Türedi, geçmişte Antalya'da çok sayıda büyük orman yangını çıktığını, ancak yerleşim birimlerinin de zarar görmesi bakımından en büyük ve zarar verici yangınların Manavgat'ın Beşkonak beldesi civarında çıktığını kaydetti. Türedi, Beşkonak bölgesinde 1994 ve 2001 yıllarında çıkan orman yangınlarının yanı sıra, Antalya merkez Düzlerçamı mevkisinde 1997 yılında çıkan yangının da büyüklüğü ve zarar vermesi bakımından en akılda kalan yangınlar olduğunu hatırlattı. 

Olumsuz meteorolojik koşullar sürüyor

Bu arada, orman yangınları için risk yaratan meteorolojik koşullar bugün de etkisini sürdürecek. 

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugün Antalya'da hava sıcaklığının 40 dereceye ulaşacağını bildirdi. Şu anda nem oranının yüzde 16 olduğunu kaydeden yetkililer, rüzgarın ise gün içinde saatte 30 kilometre hıza kadar ulaşacağını belirtti. Yetkililer, şu anda karayelden esen rüzgarın öğleden sonra lodosa döneceğini ifade ettiler.