Antalya'daki orman yangını, kontrol altına alınamıyor

Felaket, rüzgarın da etkisiyle büyüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Karabük köyünde dün başlayan ve Serik ilçesine de sıçrayan orman yangını ile Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesindeki orman yangını devam ediyor.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi, yaptığı açıklamada, Manavgat ilçesinde dün başlayan ve gece yarısı Serik ilçesine sıçrayan orman yangının sürdüğünü vurguladı. Yangın nedeniyle bazı köylerin boşaltıldığını ifade eden Türedi, poyrazın, yangının şiddetini artırdığını söyledi.

Aktaş köyüne yayılan orman yangının söndürme çalışmalarına, günün aydınlanmasıyla birlikte helikopter ve uçakların yanı sıra 2 bin kişilik insan gücüyle yeniden başlandı.

Aktaş köyü ve çevresindeki köylerde şiddetli poyraz nedeniyle evlere de sıçrayan orman yangını, 4 ayrı cephede devam ediyor. İlk tespitlere göre, Aktaş köyünün bazı mahalleleri ile Deniztepesi, Bucak ve Karataş köylerindeki 40-50 kadar eve de sıçradığı belirlenen orman yangınına 8 helikopter, 6 uçak, 110 arozöz, 30 dozer, 50 teknik ekip, 700 orman işçisi, jandarma ve köylülerin de bulunduğu 2 bin kişilik insan gücüyle müdahale yapılıyor.

Çalışmaları koordine eden Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, Bu Antalya'nın en büyük yangını. Meteorolojiden de kötü haber var. Yangının genişlemesine neden olan poyrazın 4 gün daha süreceği söyleniyor. Yangının şiddeti sık sık değişiyor ve ani patlamalarla yangın yayılıyor. Yangın, sıcak alevlerin sürekli atlamasıyla devam ettiği yerlerin 500 metre ilerisine kadar genişleyebiliyor'' dedi.

Yangının Aspendos Antik Tiyatrosu'nun bulunduğu bölgeye 4-5 kilometre kadar yaklaştığını kaydeden Kurtulmuşlu, ormanlık alan bulunmaması sayesinde antik tiyatronun risk altında bulunmadığını söyledi.

Öte yandan orman yangınının neden olduğu yerleşim birimlerindeki tahribat da günün aydınlanmasıyla ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak Karataş ve Sarıboğan köylerinde onlarca evin ve ahırın tamamen yandığı görüldü.

Göynük'te de yangın var

Göynük beldesinin kuzeyindeki Göynük Kanyonu'nun üst kısımlarındaki Babasuyu mevkisinde dün çıkan orman yangının da devam ettiğini belirten Türedi, yangına 25 kişilik ekip ve 1 helikopterle müdahale edildiğini ifade etti. Türedi, yangın bölgesinin sarp olması nedeniyle arazözlerle müdahalede zorlanıldığını kaydetti.

Adana'daki yangın kontrol altına alındı

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, İmamoğlu ilçesi Uluçınar köyü mevkisinde çıkan ve yaklaşık 100 hektarlık alanda etkili olan yangının tamamen kontrol altına alındığını bildirildi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, İmamoğlu ile Aladağ ilçeleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangını gece geç saatlerde kontrol altına aldıklarını, yanan alanda soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Yangının çıkış nedeninin araştırıldığını ifade eden Yılmaz, zarar gören alanın ise daha sonra yapılacak çalışmalarla netlik kazanacağını bildirdi.