AP: ABD ekonomisi yavaş düzelecek
AP Ekonomi Araştırması'na göre ABD ekonomisindeki toparlanma 2010- 2011'de düzensiz ve yavaş olacak.
WASHİNGTON- ABD'de bu yıl ve gelecek yıl ekonomideki toparlanma yavaş olacak.
Associated Press'in (AP) ülkenin önde gelen ekonomistlerine dayanarak hazırladığı AP Ekonomi Araştırması, ABD ekonomisindeki toparlanmanın bu yıl ve gelecek yıl düzensiz ve yavaş olacağını gösteriyor. Sonuç olarak, Merkez Bankası (Fed), en azından bu yılın son çeyreğine kadar gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutmak zorunda kalacak.
Ülkenin önde gelen ekonomistlerinin istihdam, konut fiyatları ve enflasyon dahil bir dizi göstergeyle ilgili tahminlerine dayanarak yapılan araştırmaya göre, işsizlik oranı gelecek iki yılda yüksek kalmayı sürdürecek. Ocak ayından bu yana yüzde 9,7 seviyesinde bulunan işsizlik oranı bu yılın sonunda yüzde 9,3'e ve 2011 yılı sonunda ise yüzde 8,4'e gerileyecek. Resesyonun başladığı Aralık 2007'de işsizlik oranı yüzde 5 seviyesindeydi.
ABD'de 2006 yılında zirve yaptıktan sonra ortalama yüzde 30 değer kaybeden konut fiyatları gelecek yıl yatay seyir izleyecek. Ekonomistler, bu yıl yükselme beklemedikleri konut fiyatlarının gelecek yıl ise yüzde 2,3 artacağını tahmin ediyorlar.
Resesyon başladıktan 18 ay sonra geçen yaz döneminde tekrar büyümeye başlayan ekonominin bu yıl yüzde 3 büyüyeceği tahmin ediliyor. Ancak bu büyüme oranının işsizlik oranını önemli oranda düşürmesi beklenmiyor. Ekonomistlere göre, bir yılda kaydedilen yüzde 5'lik bir büyüme işsizlik oranını yüzde 1 azaltacak.
Fed kısa vadeli faziş oranını artıracak
Araştırmaya katılan 44 ekonomistten 33'ü, toparlanmanın yolunda gitmesi için Fed, kısa vadeli faiz oranlarını dördüncü çeyrekte artırmaya başlayacağına inanıyor.
Faiz oranlarının düşük seviyelerde seyretmesinin konut satışlarını teşvike yardımcı olacağı belirtiliyor. Ekonomistler, konut piyasasının büyük bölümünü oluşturan ikinci el konut satışlarının bu yıl 5,4 milyon ve 2011 yılında 5,9 milyon adedi bulacağını tahmin ediyorlar.
Fed, faizleri düşük seviyelerde tutarak insanları ve şirketleri daha fazla harcamaya teşvik etmeye ve toparlanmayı güçlendirmeyi amaçlıyor.
Resesyonda 8,2 milyon kişi işsiz kalırken, Ekim ayında yüzde 10,1'i gören işsizlik oranı daha sonra yüzde 9,7'ye geriledi. Bazı ekonomistler, bu oranın yeniden tırmanışa geçerek Aralık ayına kadar yüzde 10,2'yi bulabileceğini düşünüyorlar.