AP'de garip tavır ile karşılandı

Kılıçdaroğlu'nun AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda ile planlanan görüşmesi yapılmadı. AP Sosyalist Grup, Esed benzetmesine tepki gösterdiği iddiaü edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


BRÜKSEL - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile planlanan görüşmesi gerçekleşmedi.

AP Sosyalist Grup kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Swoboda, Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i kıyasladığı açıklamasından rahatsızlık duydu. Swoboda'nın, Sosyalist Grup bu konuda farklı görüşe sahip olduğu için tavır göstermek amacıyla Kılıçdaroğlu ile görüşmek istemediği belirtildi.

Swoboda, Kılıçdaroğlu ile bugün düzenlediği ortak basın toplantısında kendisine yönelik sorular bitince, bir kısmına Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Sosyalist Grup toplantısına geri dönmüş, bu sırada soruları cevaplandırmaya devam eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuşmuştu:

"Reyhanlı'da ölen 51 kişinin katili Recep Tayyip Erdoğan'dır. Onun sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. İstiyorsa gitsin Reyhanlı'da yurttaşlara sorsun. Hatay'da sorsun, Kırıkhan'da sorsun, Samandağ'da sorsun, İskenderun'da sorsun. O masum insanların ne günahı vardı? Kalkmış CHP'yi suçluyor, 'CHP, Esed rejimini destekliyor'. Hiçbir zaman baskıcı hiçbir rejimi desteklemedik. Tıpkı AK Parti hükümetini desteklemediğimiz gibi."

Esed ile Erdoğan'ın "baskıcı" olduklarını ve aralarında "ton farkı" bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ne fark var aralarında demokrasi açısından?" diye sormuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Brüksel temasları çerçevesinde Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile görüştü.

Her iki görüşme de görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.

Kılıçdaroğlu, Füle ile görüşmesi öncesinde AB kurumlarını ziyaret etmek üzere Brüksel'e gelen İstanbul Özel Saint Benoit Fransız Lisesi öğrencileri ile sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.